9 besparingstips voor startende ondernemers

5 min  leestijd
0
Image

Een bedrijf starten kost tijd, energie en geld. Om deze periode goed door te komen zonder uw spaarrekening te plunderen, moet u ook uw uitgavenpatroon nader bekijken. Met het aanpassen van bepaalde uitgaven en een duurzamere levensstijl houdt u al snel wat extra geld over. Hieronder vindt u 9 besparingstips voor de ondernemer of ZZP'er die aan het einde van hun geld nog vaak een stukje maand overhoudt.

1. Internet, telefoon en tv

Als u de contracten voor internet, telefoon en tv onderbrengt bij een enkele provider en kiest voor een zogenaamd combi-pakket, levert u dat al snel enkele tientallen euro's aan voordeel op. Als u daarnaast om de paar jaar overstapt naar een concurrent, kunt u in veel gevallen rekenen op aantrekkelijke overstapaanbiedingen. Indien u een zakelijke gebruiker bent, kunt u bij veel grote providers bovendien gebruik maken van gunstige regelingen voor zakelijk gebruik.

2. Mobiele telefoon

Moet u bij het abonnement voor uw mobiele telefoon meer betalen dan de bedoeling is, omdat u weer eens ruimschoots over uw bel- en/of sms-bundel heen bent gegaan? Dan bent u niet de enige. Houd daarom goed in de gaten wanneer het tijd is om uw abonnement te vernieuwen. Sommige vergelijkingssites raden aan om na het aflopen van een goedkoop jaarabonnement (bijvoorbeeld vierhonderd minuten per maand voor circa 32 euro) te kiezen voor een sim-only abonnement. U houdt dan hetzelfde toestel dat u bij uw voorgaande abonnement kreeg, maar kunt dan voor een euro of zeventien per maand vijfhonderd minuten bellen.

3. Energie

Hoewel de energiemarkt al in 2004 werd geliberaliseerd, blijven opvallend veel Nederlanders hun huidige energieleveranciers trouw. Zonde, want het kan wel degelijk de moeite lonen om online te onderzoeken of u bij een concurrent niet veel goedkoper uit bent. Een gemiddeld gezin zou op jaarbasis zo'n 250 tot 300 euro teveel betalen. Overstappen kan u in dat geval al minimaal twintig euro per maand opleveren.

4. Auto

Wie overweegt om een nieuwe auto te gaan kopen, kan het nodige geld besparen door voor een zogenaamd groen model met lage bijtelling te gaan. Tot 2014 bent u met een 'schone' auto bovendien vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting (mrb). Qua benzinekosten en het gebrek aan mrb bent u dan stukken goedkoper uit.

Nog voordeliger is om uw eigen auto definitief de deur uit te doen en te kiezen voor een autodeeldienst, zoals bijvoorbeeld Greenwheels. Dit is met name aan te raden voor mensen die graag willen besparen op hun uitgaven en eigenlijk geen auto nodig hebben voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Met een abonnement op een autodeeldienst besparen zij al snel tot honderdvijftig euro per maand.

5. Administratie

Iedere ondernemer - en dus ook starters - doen er verstandig aan om er vanaf het allereerste begin een actuele en overzichtelijke administratie op na te houden. Maar ook privé kan het bijhouden van een persoonlijke administratie zijn vruchten afwerpen. Het Nibud geeft niet voor niets aan dat het beginnen en bijhouden van een administratie de eerste stap is om meer grip te krijgen op uw geld. De stichting garandeert het spotten van zogenaamd 'laaghangend fruit'; niet essentiële posten waarop direct kan worden bezuinigd. Lees ook: 6 tips voor een overzichtelijke administratie.

6. Handel op internet

Spullen waar u niets meer mee doet, zoals een verzameling tijdschriften uit de jaren tachtig, had u vroeger waarschijnlijk allang bij het grof vuil gezet. Tegenwoordig bestaan er echter sites als Marktplaats, waar u een dergelijke collectie nog voor een heel aardige prijs aan verzamelaars kunt verkopen. Aanbieders speuren op hun beurt internet af naar voordelige koopjes op het gebied van computers, bouwmaterialen, schoenen, meubilair en ga zo maar door. Tegenwoordig worden er dagelijks zo'n 260.000 advertenties op Marktplaats geplaatst. Een andere bekende online handelwebsites is eBay.

7. Verzekeringen

Het is menselijk om risico's zoveel mogelijk te willen afdekken, maar eigenlijk zijn voor de gemiddelde Nederlander slechts enkele verzekeringen onmisbaar: ziektekostenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering en - indien u huiseigenaar bent - de opstalverzekering. Welke verzekeringen écht relevant zijn, is natuurlijk voor iedere persoon en ondernemer verschillend. Daarom is het slim om eens bij uw adviseur na te gaan of u misschien oververzekerd bent op het gebied van rechtsbijstand en uitvaart- en reisverzekeringen. Tip: meer informatie vindt u onder Verzekeren.

8. Minder uit eten gaan

Hoe gezellig het ook is om samen met een vriend of potentiële klant of opdrachtgever buiten de deur te lunchen: geld besparen doet u er niet mee. Het hangt er uiteraard vanaf wat u bestelt en etentjes helemaal boycotten is ook niet nodig, maar probeer gedurende een bepaalde periode in kaart te brengen hoe vaak u uit eten gaat. Als u vervolgens per week één keer minder buiten de deur eet, bespaart u daar op korte termijn aardig wat geld mee.

Uiteraard nodigt u uw werkafspraken minder snel uit bij u thuis, maar samen met een groep vrienden koken is zeker zo gezellig als tafelen in een restaurant. Meer van dit soort tips staan in The Latte Factor van David Bach. Handig: er is nu een smartphone app: Mint.

9. Een beter milieu...

... begint bij uzelf. En doet daarnaast wonderen voor uw portemonnee. Wie opladers nooit te lang in stopcontacten laat zitten, zoveel mogelijk op dertig graden wast, wat korter douchet en de verwarming 's nachts standaard terugdraait naar vijftien graden kan op jaarbasis al snel zo'n honderd euro besparen. Als u nog een stapje verder gaat en bijvoorbeeld spaar- of led-lampen, een waterbesparende douchekop en radiatorfolie inslaat, kan daar nog honderd euro aan winst bij optellen. In eerste instantie zult u op dit gebied het nodige moeten investeren, maar een energiezuinig huis betaalt zich uiteindelijk dubbel en dwars terug.

Zakelijk sparen voor starters
Naast het nut van bezuinigen kunt u ook denken aan het openen van een flexibele zakelijke spaarrekening. Klik hier voor de voordelen en voorwaarden.

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten