Hoe kun je geld besparen als zzp’er?

Bijgewerkt op 31 mei 2023
6 min  leestijd
3.110
Auteur: Redactie
Geld besparen zzp

Heb je als ondernemer last van de inflatie of maak je je zorgen over je financiële situatie? In dit artikel bekijken we op welke manieren je als ondernemer je kosten kunt verlagen. Lees je mee?

Geld besparen als zzp’er

Je kunt als ondernemer natuurlijk je uurtarief verhogen zodat je minder last hebt van inflatie. Maar wat kun je nog meer doen om je kosten te verlagen? Zakelijk bezuinigen. Ga aan de slag met een praktisch stappenplan om geld te besparen als zzp’er.

Benieuwd naar een specifiek onderdeel? Klik op de link en ga direct naar een hoofdstuk.

Stappenplan geld besparen:

  1. Maak een financieel plan
  2. Inventariseer je bedrijfskosten
  3. Schrap overbodige kosten
  4. Verlaag je kosten

1. Maak een financieel plan

Niet elke onderneming is hetzelfde. Een thuiswerkende tekstschrijver heeft te maken met een ander kostenplaatje dan een dj of iemand die in de bouw werkt. Het is handig om te weten hoe jouw financiële situatie eruitziet zodat je beter kunt beoordelen op welke kosten je kunt besparen als zzp’er.

Zorg dus voor een compleet overzicht van je financiën: maak een financieel plan. Breng in kaart welke kosten je elke maand maakt als ondernemer. Hoeveel komt er binnen elke maand? Heb je een gezonde cashflow in je bedrijf? Hoeveel geld moet je verdienen zodat je je rekeningen kunt betalen? En neem daarna je bedrijfskosten eens goed onder de loep.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips!

Download gratis PDF

2. Inventariseer je bedrijfskosten

Als zzp’er maak je kosten voor je bedrijf, ook wel bedrijfskosten genoemd. Bedrijfskosten zijn al je zakelijke kosten. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een kantoorruimte, de kosten voor een zakelijke bankrekening, telefoonkosten of de kosten voor het maken van een professionele website.

Je hebt te maken met noodzakelijke kosten, zoals de kosten voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, waar je als zzp’er niet onderuit komt. Maar er zijn ook kosten die maandelijks terugkomen waar je wél invloed op hebt. Inventariseer je zakelijke kosten en onderzoek op welke bedrijfskosten je kunt bezuinigen.

Het grote voordeel van zakelijke kosten?

Bedrijfskosten zijn (deels) fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat een hogere kostenpost niet altijd negatief hoeft uit te pakken. Bekijk dus goed op welke kosten je het beste kunt besparen als je zakelijk wilt bezuinigen. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan je boekhouder eens om advies. Dat kan je best een financieel voordeel opleveren.

Inzicht creëren in je kosten

Om kosten te kunnen besparen, moet je eerst inzicht creëren in alle verschillende bedrijfskosten. Het is handig om alle kosten die je bedrijf maakt in te delen in categorieën, zodat je kunt beoordelen of de kosten goed verdeeld zijn en of je in een bepaalde categorie kunt besparen.

Wil je je kosten écht goed inzichtelijk maken, dan kun je ook de handige functionaliteiten van Rabo Inzicht gebruiken. Met Rabo Inzicht worden al je transacties namelijk automatisch gecategoriseerd en kun je niet alleen terugblikken, maar ook vooruitkijken. Je bekijkt eenvoudig de inkomsten en uitgaven van je bedrijf en ziet in één oogopslag hoe de cashflow zich ontwikkelt. Zo ontdek je snel of je kosten moet besparen en waar de kansen liggen om je kosten te verminderen.​ 

3. Schrap overbodige kosten

Je hebt een financieel plan gemaakt en je bedrijfskosten in kaart gebracht. Nu kun je aan de slag met besparen! Kijk eens kritisch naar je terugkerende kosten. Deze kosten vormen samen namelijk al snel een grote kostenpost. Zijn er uitgaven die je kunt schrappen?

Voorbeelden bespaartips

  • Heb je bijvoorbeeld echt een duur abonnement nodig voor je mobiele telefoon of red je het ook met een goedkoper alternatief door over te stappen op SIM-only?
  • Is het nodig om reiskosten te maken of kun je bepaalde afspraken ook digitaal via Teams, Zoom of Skype afhandelen?
  • Wil je investeren in dure kantoormeubelen of ziet je werkruimte er net zo mooi uit met goedkopere tweedehands artikelen van Marktplaats?
  • Heb je dure computerprogramma’s nodig om je werk uit te voeren of kun je ook gebruik maken van een gratis alternatief?
  • Wil je als zzp’er een kantoorruimte huren of kosten besparen door thuis te werken? Werk je liever buiten de deur? Kijk naar gratis flexwerkplekken of spreek af met andere zzp’ers om samen vanuit huis te werken.
  • Heb je bepaalde kantoorartikelen nodig? Kijk dan of je deze producten kunt huren of zakelijk kunt ruilen met andere ondernemers.
  • Bespaar op je printkosten, het is overbodig om elk document uit te printen.
  • Welke verzekeringen heb je écht nodig als zzp’er en welke kun je achterwege laten?

4. Verlaag je kosten

Lukt het je niet om bepaalde kosten te schrappen? Onderzoek dan of je deze bedrijfskosten kunt verlagen om geld te besparen als zzp’er. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar je energieverbruik, je verzekeringen, kantoorartikelen en kosten voor je internetverbinding.

Via handige vergelijkingssites kun je onderzoeken of je op bepaalde kosten kunt besparen. En onthoud: alle beetjes helpen. Het lijkt misschien niet veel om je kosten te verlagen met € 10 door te kiezen voor een goedkopere internetprovider of andere verzekering, maar op jaarbasis bespaar je toch € 120.

En zorg altijd voor een buffer als zzp’er. Het kan namelijk zomaar lonen om je arbeidsongeschiktheidsverzekering op jaarbasis te betalen in plaats van maandelijks. In veel gevallen krijg je korting als je het totale bedrag per jaar afrekent. Je betaalt dan wel een groter bedrag in één keer, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit.

Meest gestelde vragen over geld besparen als zzp’er

  • Hoe kun je als zzp’er geld besparen?
    Je kunt als zzp’er geld besparen door goed naar je uitgavenpatroon te kijken. Maak een financieel overzicht en onderzoek op welke zakelijke kosten je kunt bezuinigen en welke kosten je kunt schrappen. Kijk ook of er bijvoorbeeld een alternatief is zodat je kosten kunt besparen.
  • Wat zijn bedrijfskosten?
    Bedrijfskosten zijn alle kosten die je maakt voor je bedrijf. Het gaat dus om alle zakelijke kosten. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een kantoorruimte, de kosten voor een zakelijke bankrekening, energiekosten, telefoonkosten of de kosten voor het inhuren van een boekhouder.
  • Hoeveel buffer moet je hebben als zzp'er?
    Het is aan te raden om een buffer bij elkaar te sparen zodat je minimaal drie maanden kunt overleven als zzp'er.
  • [afbeelding

Meer over financiën

Meer over financiën
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten