marieke

Aanvrager VAR zelf verantwoordelijk

Iedere ZZP'er is zelf verantwoordelijk voor de geldigheid van zijn of haar Verklaring Arbeids Relatie (VAR). De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat de gegevens kloppen die een ondernemer bij een VAR-aanvraag overlegt. De fiscus controleert die gegevens dus niet, en als ze achteraf niet blijken te kloppen, zijn de consequenties voor de ondernemer. Dat zei demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën in antwoord op vragen van het SP-Kamerlid Bashir.

Vorig jaar werden 1.921 VAR-verklaringen herzien, maar er is geen registratie van de redenen waarom dit is gebeurd. Het kan dus zijn dat de reden ligt in het misbruik of oneigenlijk gebruik, maar er kunnen ook hele andere redenen aan ten grondslag liggen. De Belastingdienst is wel bekend met enkele gevallen van vervalste verklaringen. Deze vervalste verklaringen zijn aangemeld voor nader onderzoek. Als er sprake is van fraude, kan dat fiscale gevolgen hebben en riskeert de dader bovendien strafrechtelijke vervolging. Ook worden in dergelijke gevallen geen nieuwe VAR-verklaringen meer afgegeven.

Wilt u meer weten over de VAR-verklaring, kijk dan hier.

Gepubliceerd op:
13-05-2010

Wat vind je van dit artikel?

x3
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.