marieke

Bedrijf aan huis? Vermijd deze 4 valkuilen

Het starten van een bedrijf aan huis heeft zo zijn voordelen. U hoeft bijvoorbeeld niet direct op zoek naar een bedrijfslocatie om te kopen of te huren en bespaart de nodige reistijd. Maar vanaf huis werken blijkt voor starters soms een stuk lastiger dan gedacht. Probeer in ieder geval onderstaande bekende valkuilen zoveel te mogelijk te vermijden.

1. Herhaaldelijk gestoord worden

Als u thuis aan het werk bent, kunt u uw dagelijkse werkzaamheden af en toe prima combineren met een huishoudelijk klusje of het aannemen van een privételefoontje. U heeft immers niet langer te maken met een baas of collega's die over uw schouder meekijken of u uw werk wel op tijd afrondt. Maar zorg ervoor dat u dit niet te vaak overkomt. Teveel afleiding op een dag leidt er namelijk toe dat u aan het einde van de werkdag het gevoel krijgt niet veel concreets te hebben gedaan.

U kunt deze valkuil vermijden door iedere ochtend bepaalde dagdelen in te plannen waarin u zich niet laat afleiden door telefoontjes of andere bijkomende zaken en in opperste concentratie kunt werken aan uw project. Bijvoorbeeld een blokje tussen 11 en 13 uur en een periode tussen 15 en 17 uur. Als u niet alleen woont en het huis deelt met andere gezinsleden, spreek dan met hen tijden en regels af waarop ze u wel of niet mogen storen. Bijvoorbeeld: als de deur van uw werkkamer dicht is, moet u met rust gelaten worden.

2. Eenzaamheid

U zal op uw huidige werk het lang niet met iedere collega even goed kunnen vinden, maar een bekend probleem van sommige ondernemers die vanaf huis werken, is dat zij op den duur het contact met collega's en andere mensen die je op een gemiddelde werkdag tegenkomt wel degelijk gaan missen. Dag na dag alleen doorbrengen achter uw bureau kan u inderdaad best een eenzaam gevoel geven. Daarnaast is de kans dat u zo vaak nieuwe potentiële klanten en opdrachtgevers ontmoet een stuk kleiner.

De sleutel voor het vermijden deze valkuil ligt wederom bij uzelf. U mag dan een bedrijf aan huis hebben, maar u kunt nog steeds ervoor zorgen dat u voldoende onder de mensen komt. Plan lunchafspraken met een voormalige opdrachtgever of kennis en ga regelmatig naar netwerkbijeenkomsten. Mocht u een hele dag alleen thuis aan het werk zijn en voelt u de muren ineens op u afkomen, kunt u bijvoorbeeld ook uw laptop een middag meenemen naar een nabijgelegen koffiezaak of lunchroom en vanaf daar verder werken.

3. Het overzicht verliezen

Naarmate de nieuwe klussen binnenstromen, wordt het voor de gemiddelde thuiswerker steeds lastiger om het overzicht te bewaren.

Wanneer voert u welke klus uit en hoe zorgt u ervoor dat u geen potentiële klant teleur hoeft te stellen?

Maak er een gewoonte van om iedere ochtend een to do-lijst op te stellen, zodat u weet welke werkzaamheden u nu moet oppakken en welke taken u kunt doorschuiven naar de volgende dag.

Daarnaast werkt het zeker voor mensen die een bedrijf aan huis hebben een stuk fijner als zij zorgen voor een relatief geordende werkplek. Meer weten over hoe u uw tijd goed verdeelt?

Lees de checklist: time management voor starters. Handige tips voor een opgeruimd bureau vindt u hier.

4. Te vaak overwerken

Als u thuis hard aan het werk bent voor een nieuwe klant of opdrachtgever, ligt het gevaar op de loer dat u niet van ophouden weet en meer overuren draait dan goed voor u is. Een bekende klacht van ondernemers met een bedrijf aan huis, is dat zij constant worden herinnerd aan de taken die nog moeten worden afgerond en problemen die moeten worden opgelost. Ze voelen zich schuldig als ze een avond vrij nemen om hun favoriete tv-programma te kunnen zien of hun boek uit te lezen, omdat ze steeds het gevoel hebben 'nog niet klaar te zijn' met hun werk.

Ook dit is een veel voorkomend probleem, maar u maakt het zichzelf al een stuk makkelijker als u vanuit een vaste ruimte werkt aan uw bedrijf. Dat wil zeggen: werk bij voorkeur niet vanaf de eettafel in de woonkeuken waaraan u later op de dag met uw partner of hele gezin dineert, maar richt hiervoor een aparte werkkamer in. Net zoals u vroeger bij het verlaten van kantoor de werkdag achter u liet, doet u het nu hetzelfde door het sluiten van de deur van uw werkkamer. Een avondje overwerken op zijn tijd kan geen kwaad, maar zorg wel dat u een goede balans vindt tussen werk en privé.

Lees ook

Checklist: het starten van een bedrijf aan huis
5 waardevolle ondernemerskwaliteiten
Starten vanuit loondienst in 7 stappen
De voordelen en valkuilen van thuiswerken
5 thuiswerktips voor ZZP'ers

Gepubliceerd op:
15-11-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.