Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat

Startende ondernemers en zzp'ers hebben recht op de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Hiervoor gelden vaste bedragen die je van de winst mag aftrekken. Zo betaal je uiteindelijk dus minder belasting. 

Snel naar een specifiek onderwerp rondom de zelfstandigenaftrek en startersaftrek? Klik dan op een van de links hieronder. We loodsen je dan meteen naar het antwoord op jouw vraag.

 1. Hoogte zelfstandigenaftrek in 2021 en later
 2. De hoogte van de zelfstandigenaftrek per jaar
 3. Kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek?
 4. Hoe hoog is de startersaftrek in 2020 en 2021?
 5. Hoe zit het met startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid?
 6. Voldoen aan het urencriterium
 7. Wat is de mkb-winstvrijstelling?
 8. Veelgestelde vragen over de zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Beluister je liever direct een gratis podcast over de zelfstandigenaftrek en startersaftrek? Die vind je hieronder:

Wist je dat IkGaStarten nog meer podcasts heeft voor startende ondernemers? Je vindt ze op deze pagina.

Hoogte zelfstandigenaftrek in 2021 en later

Met de zelfstandigenaftrek verlaag je als ondernemer je belastbaar inkomen. Deze aftrekpost is ooit bedacht om de zelfstandige ondernemers een fiscale tegemoetkoming te geven. Hierdoor betaal je dus minder belasting.

Jarenlang was deze aftrekpost voor ondernemers een vast bedrag van € 7.280 per jaar. Maar sinds 2020 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs afgebouwd, tot een bedrag van € 3.240 in 2036. 

Dankzij de zelfstandigenaftrek betaal je als ondernemer minder belasting.

Ga je aan de slag met je aangifte inkomstenbelasting 2020? Dan geldt voor jou nog een zelfstandigenaftrek van € 7.030. De zelfstandigenaftrek in 2021 bedraagt € 6.670.

Tabel hoogte zelfstandigenaftrek per jaar

Benieuwd hoe de hoogte van de zelfstandigenaftrek zich verder gaat ontwikkelen? In deze tabel zie je hoe hoog de aftrek per jaar is (geweest):

Jaar: Zelfstandigenaftrek:
2019 € 7.280
2020 € 7.030
2021 € 6.670
2022 € 6.310
2023 € 5.950
2024 € 5.590
2025 € 5.230
2026 € 4.870
2027 € 4.510
2028 € 4.120

Na 2028 gaat de zelfstandigenaftrek jaarlijks met € 110 omlaag, tot de aftrek in 2036 zoals gezegd nog € 3.240 bedraagt.

Kom jij in aanmerking voor zelfstandigenaftrek?

Of je kunt profiteren van de zelfstandigenaftrek, daarover gaat de Belastingdienst. De fiscus hanteert hiervoor meerdere voorwaarden. De belangrijkste criteria hebben we in dit gifje op een rijtje gezet:

Zelfstandigenaftrek 2021

Advertorial zakelijke rekening

Zakelijke rekening nodig?

Met een zakelijke rekening houd je jouw zakelijke en privégeldstromen gescheiden. Dat maakt jouw administratie overzichtelijk. Open je rekening online of in de app al in 5 minuten.

Meer weten?

Hoe hoog is de startersaftrek in 2020 en 2021?

Starters mogen in de eerste vijf jaar van hun bedrijf in totaal drie keer de startersaftrek toepassen. In dat geval verhoog je jouw zelfstandigenaftrek met € 2.123.

De startersaftrek in 2020 en 2021 bedraagt € 2.123

In tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek, wordt de startersaftrek niet verlaagd. Daar zijn althans geen concrete plannen voor. Dit bedrag blijft in ieder geval de komende jaren gelijk: € 2.123.

Voorwaarden startersaftrek

Houd wel rekening met de voorwaarden. Je komt namelijk alleen in aanmerking voor de startersaftrek als je:

 • Recht hebt op zelfstandigenaftrek
 • In één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest
 • In deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast

Hoe zit het met startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid?

Als je vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering begint met ondernemen, heb je meestal recht op de subsidie startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Je moet dan wel minimaal 800 uur per jaar aan jouw bedrijf kunnen werken. 

Andere voorwaarden zijn:

 • Je bent ondernemer
 • Je was in één of meer van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer
 • Je hebt recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering
 • Je voldoet niet aan het standaard urencriterium, maar wel aan het verlaagde urencriterium van 800 uur (per jaar)

Wat belangrijk is om te weten: de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid kun je maximaal drie jaar toepassen. Je behaalde winst geldt als het maximum.

Bereken de bedragen voor deze aftrekpost 

Als je in aanmerking komt voor deze regeling, dan wil je natuurlijk weten welk bedrag daarmee gemoeid is. 

 • € 12.000 als je in de vijf voorafgaande jaren geen gebruik maakte van deze aftrekpost
 • € 8.000 als je één keer in de vijf voorafgaande jaren deze aftrekpost hebt toegepast
 • € 4.000 als je al twee keer in de vijf voorafgaande jaren gebruik maakte van deze aftrek

Voldoen aan het urencriterium

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, moet je voldoen aan het urencriterium. Dit wil zeggen dat je minimaal 1.225 uur aan je bedrijf hebt gewerkt.

Hiervoor tellen niet alleen declarabele uren mee. Je mag bijvoorbeeld ook reistijd en tijd voor acquisitie meetellen. Let op: de regels voor het urencriterium zijn versoepeld ivm de coronacrisis

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling geldt voor alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming. Om in aanmerking te komen voor deze regeling hoeft je niet per se te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur

Van het bedrag dat overblijft na de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek, mag je nog eens 14 procent in mindering brengen.

Verder kun je soms ook nog gebruikmaken van:

Veelgestelde vragen over de zelfstandigenaftrek en startersaftrek

 • Wat is de zelfstandigenaftrek en startersaftrek? De zelfstandigenaftrek en startersaftrek zijn twee bijzondere aftrekposten voor zelfstandig ondernemers. Hiermee verlaag je de te betalen inkomstenbelasting. De startersaftrek is speciaal voor startende ondernemers.
 • Btw terugvragen, hoe werkt dat? Wanneer je als zelfstandig ondernemer inkopen doet voor je bedrijf, mag je de btw aftrekken. Dit betekent dat je de btw mag terugvragen bij je aangifte omzetbelasting. Zo krijg je dus geld terug van de fiscus.
 • Wat is fiscaal afschrijven en hoe werkt het? Wanneer je als ondernemer bedrijfskosten maakt, mag je deze fiscaal afschrijven. Dit betekent dat je de kosten aftrekt van de te betalen belasting. Op IkGaStarten lees je meer over fiscaal afschrijven.
 • Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)? De kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling speciaal voor ondernemers met een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar. Je hoeft dan geen btw af te dragen. Lees hier hoe je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR)
 • Wat is het urencriterium? Om als ondernemer in aanmerking te komen voor de verschillende aftrekposten, moet je voldoen aan het urencriterium. Dit wil zeggen dat je 1.225 uur aan je bedrijf moet besteden. Ontdek welke uren je mag meerekenen voor het urencriterium
Bijgewerkt op: 14-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

x226

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting voor zzp'ers

Iedere zzp'er betaalt belasting. Ook zzp’ers komen niet onder hun fiscale verplichting uit.

Hieronder vind je actuele en uitgebreide informatie over de belastingen voor zelfstandige professionals, maar lees je ook meer over handige aftrekposten waarvan je als startende zzp'er gebruik kunt maken.

Daarbij kun je denken aan:

Extra starterstip: houd er rekening mee dat je als ondernemer vaak meerdere keren per jaar aangifte voor de omzetbelasting moet doen. Hoe je dat precies aanpakt, lees je in de checklist: btw-aangifte doen. En lees hier alle aftrekposten voor zzp'ers.

Wet DBA wordt uitgesteld

Belangrijk nieuws over de modelovereenkomst/wet DBA: 'geen' boetes tot 2021. Er komt een vervanger in de vorm van een webmodule. Daarnaast komt er een minimumuurtarief. Lees hier alles over de laatste ontwikkelingen rond de wet DBA.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.