Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat

Bijgewerkt op 24 januari 2022
10 min  leestijd
50.100
Image
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Startende ondernemers en zzp'ers hebben recht op de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Hiervoor gelden vaste bedragen die je van de winst mag aftrekken. Zo betaal je uiteindelijk dus minder belasting. 

Snel naar een specifiek onderwerp rondom de zelfstandigenaftrek en startersaftrek? Klik dan op een van de links hieronder. We loodsen je dan meteen naar het antwoord op jouw vraag.

 1. Hoogte zelfstandigenaftrek in 2021 en later
 2. De hoogte van de zelfstandigenaftrek per jaar
 3. Kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek?
 4. Hoe hoog is de startersaftrek in 2021 en later?
 5. Hoe zit het met startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid?
 6. Voldoen aan het urencriterium
 7. Wat is de mkb-winstvrijstelling?
 8. Veelgestelde vragen over de zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Beluister je liever direct een gratis podcast over de zelfstandigenaftrek en startersaftrek? Die vind je hieronder:

 

Soundcloud

Wist je dat IkGaStarten nog meer podcasts heeft voor startende ondernemers? Je vindt ze op deze pagina.

Hoogte zelfstandigenaftrek in 2021 en later

Met de zelfstandigenaftrek verlaag je als ondernemer je belastbaar inkomen. Deze aftrekpost is ooit bedacht om de zelfstandige ondernemers een fiscale tegemoetkoming te geven. Hierdoor betaal je dus minder belasting.

Jarenlang was deze aftrekpost voor ondernemers een vast bedrag van € 7.280 per jaar. Maar sinds 2020 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs afgebouwd, tot een bedrag van € 3.240 in 2036. 

Dankzij de zelfstandigenaftrek betaal je als ondernemer minder belasting.

Moet je nog aan de slag met je aangifte inkomstenbelasting 2020? Dan geldt voor jou nog een zelfstandigenaftrek van € 7.030. De zelfstandigenaftrek in 2021 bedraagt € 6.670.

Tabel hoogte zelfstandigenaftrek per jaar

Benieuwd hoe de hoogte van de zelfstandigenaftrek zich verder gaat ontwikkelen? In deze tabel zie je hoe hoog de aftrek per jaar is (geweest):

Jaar Zelfstandigenaftrek
2019 € 7.280
2020 € 7.030
2021 € 6.670
2022 € 6.310
2023 € 5.950
2024 € 5.590
2025 € 5.230
2026 € 4.870
2027 € 4.510
2028 € 4.120

Na 2028 gaat de zelfstandigenaftrek jaarlijks met € 110 omlaag, tot de aftrek in 2036 zoals gezegd nog € 3.240 bedraagt.

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

Kom jij in aanmerking voor zelfstandigenaftrek?

Of je kunt profiteren van de zelfstandigenaftrek, daarover gaat de Belastingdienst. De fiscus hanteert hiervoor meerdere voorwaarden. De belangrijkste criteria hebben we in dit gifje op een rijtje gezet.

Image
Zelfstandigenaftrek 2021

Een van de voorwaarden is dus dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Dat geldt voor zzp'ers en vennoten van een vof of van een commanditaire vennootschap. 

Besloten vennootschap

Een besloten vennootschap heeft geen recht op ondernemersaftrek. Een bv betaalt namelijk vennootschapsbelasting over de winst. Een dga is de eigenaar van de bv, maar tegelijkertijd ook werknemer, want hij keert zichzelf 'een gebruikelijk loon' uit. Over dat loon betaalt de dga inkomstenbelasting, maar je hebt als dga dus geen recht op ondernemersaftrek. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Met een zakelijke rekening houd je jouw zakelijke en privégeldstromen gescheiden. Dat maakt jouw administratie overzichtelijk.

Meer weten?

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Met een zakelijke rekening houd je jouw zakelijke en privégeldstromen gescheiden. Dat maakt jouw administratie overzichtelijk. Open je rekening online of in de app al in 5 minuten.

Meer weten?

Hoe hoog is de startersaftrek in 2021 en later?

Starters mogen in de eerste vijf jaar van hun bedrijf in totaal drie keer de startersaftrek toepassen. In dat geval verhoog je jouw zelfstandigenaftrek met € 2.123.

De startersaftrek in 2020, 2021 en 2022 bedraagt € 2.123

In tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek, wordt de startersaftrek niet verlaagd. Daar zijn althans geen concrete plannen voor. Dit bedrag blijft in ieder geval de komende jaren gelijk: € 2.123.

Voorwaarden startersaftrek

Houd wel rekening met de voorwaarden. Je komt namelijk alleen in aanmerking voor de startersaftrek als je:

 • Recht hebt op zelfstandigenaftrek
 • In één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest
 • In deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast

Hoe zit het met startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid?

Als je vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering begint met ondernemen, heb je meestal recht op de subsidie startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Je moet dan wel minimaal 800 uur per jaar aan jouw bedrijf kunnen werken. 

Andere voorwaarden zijn:

 • Je bent ondernemer
 • Je was in één of meer van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer
 • Je hebt recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering
 • Je voldoet niet aan het standaard urencriterium, maar wel aan het verlaagde urencriterium van 800 uur (per jaar)

Wat belangrijk is om te weten: de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid kun je maximaal drie jaar toepassen. Je behaalde winst geldt als het maximum.

Bereken de bedragen voor deze aftrekpost 

Als je in aanmerking komt voor deze regeling, dan wil je natuurlijk weten welk bedrag daarmee gemoeid is. 

 • € 12.000 als je in de vijf voorafgaande jaren geen gebruik maakte van deze aftrekpost
 • € 8.000 als je één keer in de vijf voorafgaande jaren deze aftrekpost hebt toegepast
 • € 4.000 als je al twee keer in de vijf voorafgaande jaren gebruik maakte van deze aftrek

Voldoen aan het urencriterium

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, moet je voldoen aan het urencriterium. Dit wil zeggen dat je minimaal 1.225 uur aan je bedrijf hebt gewerkt.

Hiervoor tellen niet alleen declarabele uren mee. Je mag bijvoorbeeld ook reistijd en tijd voor acquisitie meetellen.

Let op: De regels voor het urencriterium zijn versoepeld in verband met de coronacrisis. In 2022 is dat niet meer het geval

Hoe pas je de zelfstandigen- en startersaftrek toe op je belastingaangifte?

Om jouw belastbare inkomen te bepalen, mag je van de winst uit onderneming onder meer de zelfstandigen- en startersaftrek aftrekken.

Dit bedrag (in 2021 is dat € 6.670 + € 2.123 = € 8.793) vul je in bij de post ondernemersaftrek in je belastingaangifte. Met deze aftrekpost verlaag je dus je belastbare inkomen. 

Als je de belastingaangifte uitbesteedt aan een accountant of boekhouder zal deze financieel deskundige dit in je belastingaangifte voor je doen. 

Ondernemersaftrek hoger dan de winst

Het kan in je beginjaren gebeuren dat de ondernemersaftrek hoger is dan je winst. Als je bijvoorbeeld een winst in 2021 hebt van € 6.000, en je trekt hier de ondernemersaftrek vanaf (€ 8.793), dan kom je dus uit op een 'niet-gerealiseerde' ondernemersaftrek van € 2.793. 

Dit bedrag mag je het jaar erna bij de volgende belastingaangifte verrekenen. Heb je in 2022 een winst van € 14.000, dan trek je hier dus de ondernemersaftrek (€ 6.310 + € 2.123 = € 8.433) en je niet-gerealiseerde ondernemersaftrek ( € 2.793) vanaf. 

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling geldt voor alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming. Om in aanmerking te komen voor deze regeling hoef je niet te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur.

Van het bedrag dat overblijft na de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek, mag je nog eens 14% in mindering brengen.

Verder kun je soms ook nog gebruikmaken van:

Checklist: wanneer heb ik recht op zelfstandigen- en startersaftrek?

 • Om zelfstandigenaftrek te krijgen, moet je door de Belastingdienst worden gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Controleer het aan de hand van deze checklist zelfstandigheid.
 • Daarnaast is het belangrijk dat je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt. Hiervoor houd je 1 januari aan van het jaar waarover de aangifte gaat. In 2021 is de AOW-leeftijd 66 + 4 maanden.
 • Heb je de AOW-leeftijd al wel bereikt? Dan geldt voor jou de helft van de zelfstandigenaftrek (€ 3.335).
 • Je moet voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar. Lees hier wat er in 2021 veranderd is vanwege de coronamaatregelen.
 • Om startersaftrek te krijgen moet je voldoen aan bovenstaande punten voor de zelfstandigenaftrek
 • Je bent in één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer geweest
 • En je hebt in deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Veelgestelde vragen over de zelfstandigenaftrek en startersaftrek

 • Wat is de zelfstandigenaftrek en startersaftrek? De zelfstandigenaftrek en startersaftrek zijn twee bijzondere aftrekposten voor zelfstandig ondernemers. Hiermee verlaag je de te betalen inkomstenbelasting. De startersaftrek is speciaal voor startende ondernemers.
 • Hoeveel bedraagt de zelfstandigenaftrek voor zzp'ers? De zelfstandigenaftrek voor zzp'ers bedraagt in 2021 € 6.670. Deze aftrekpost voor zelfstandige ondernemers wordt de komende jaren stapsgewijs verlaagd, tot een bedrag van € 3.240 in 2036.
 • Hoeveel bedraagt de startersaftrek voor zzp'ers? De startersaftrek voor zzp'ers bedraagt in 2021 € 2.123. In tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek, wordt de startersaftrek niet verlaagd. Dit bedrag blijft in ieder geval de komende jaren gelijk: € 2.123.
 • Hoeveel jaar heb ik recht op startersaftrek? Startende ondernemers mogen na hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel tijdens de eerste vijf jaar van hun onderneming drie keer gebruikmaken van de startersaftrek.
 • Wie heeft er recht op zelfstandigenaftrek? Als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt en je voldoet aan het urencriterium heb je recht op zelfstandigenaftrek.
 • Wat is het urencriterium? Om als ondernemer in aanmerking te komen voor de zelfstandigen- en startersaftrek, moet je voldoen aan het urencriterium. Dit wil zeggen dat je 1.225 uur aan je bedrijf moet besteden. Ontdek welke uren je mag meerekenen voor het urencriterium.

Meer over belasting voor zzp'ers

Meer over belasting voor zzp'ers
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten