CBS: '4 op de 10 ZZP'ers betaalt geen inkomstenbelasting'

3 min  leestijd
2421
Image
CBS: '4 op de 10 ZZP'ers betaalt geen inkomstenbelasting'

Bijna een op de vier ZZP'ers hoeft geen inkomstenbelasting te betalen. Een aantal fiscale aftrekposten, waaronder de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling, zorgt ervoor dat de eerste 24.000 euro van het inkomen is vrijgesteld van belasting. Dat blijkt uit een recente analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS heeft voor hun onderzoek de belastingaangiften van zelfstandige professionals 2014 geanalyseerd. 

In dat jaar verdienden 849.000 mensen hun geld (grotendeels) als zelfstandige: zij waren voor hun inkomen wel belastingplichtig, maar hadden dermate veel belastingvoordeel dat 314.000 ZZP'ers onderaan de streep uiteindelijk niets hoefden te betalen. 

Zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling

Populaire fiscale ondernemersregelingen, waaronder de zelfstandigenaftrek (7280 euro per jaar) en de MKB-winstvrijstelling (14 procent belastingvrije winst), zorgden ervoor dat zelfstandigen geen belasting aan de fiscus verschuldigd waren over hun eerste 24 duizend euro aan verdiensten. 

Bijverdiensten

Uit de analyse van het CBS blijkt verder dat 105.000 van deze zelfstandigen naast het ondernemersinkomen nog een ander inkomen had, bijvoorbeeld een parttimebaan. Over deze bijverdiensten is ook geen inkomstenbelasting betaald. 

Het CBS benadrukt wel dat het bij deze 314.000 zelfstandigen om het individuele inkomen ging (en dus niet om huishoudens). Het is volgens het onderzoeksinstituut aannemelijk dat een substantieel deel van deze ZZP'ers een partner heeft die wel inkomstenbelasting afdraagt.

Europese Commissie

Als het aan de Europese Commissie ligt, moet de grote groei van het aantal zelfstandigen in Nederland door de overheid worden afgeremd.

Deze arbeidskrachten hebben na hun pensioen namelijk wel recht op AOW, terwijl zij hier tijdens hun carrière minder aan bijdragen dan mensen die in loondienst werken.

Minder sociale zekerheid

De Leidse hoogleraar Koen Caminada (sociale en fiscale regelgeving) stelt in de Volkskrant dat het ogenschijnlijk enorme fiscale voordeel van ZZP'ers deels wordt gecompenseerd door de hogere kosten van verzekeringen tegen werkloosheid en ziekte.

Die kosten worden door de ZZP'er zelf gedragen. Ook het opbouwen van pensioen gaat niet automatisch en WW? Op deze sociale zekerheid maakt een zelfstandige ook geen aanspraak.

Caminada: "Die hogere kosten zijn een argument voor het betalen van minder belasting - maar niet in de mate zoals nu het geval is."

Gevolg van economisch beleid

Volgens Denis Maessen, voorzitter belangenvereniging Platform Zelfstandige Ondernemers, is de werkelijkheid minder zwart-wit dan deze nu wordt voorgesteld. 

Hij legt de verantwoordelijkheid voor de ontstane scheefgroei bij "tien jaar economisch beleid - van overheden en bedrijven die mensen op straat zetten en dan zeiden: 'Kom maar terug als ZZP'er'."

Dennis stelt in het Volkskrant-artikel dat een aanzienlijk deel van de onderzochte ZZP'ers na het verliezen van een baan gedwongen is begonnen met ondernemen. 

Daar ligt volgens hem dan ook de oplossing van het probleem: "We moeten deze mensen naar een baan begeleiden, in plaats van steeds maar af te geven op ZZP'ers."

Meer weten over belastingen?

Ben jij net gestart als ZZP'er of van plan om voor jezelf te beginnen? En wil je weten welke belastingen en fiscale voordelen voor jou gelden? Lees  er alles over in de artikelen Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst? en Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP'ers.

Meer over belasting voor zzp'ers

Meer over belasting voor zzp'ers

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten