Alle fiscale aftrekposten voor ZZP'ers

Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor zzp'ers

Een eigen bedrijf beginnen vraagt vaak om de nodige financiële investeringen. Gelukkig bestaan er een aantal handige fiscale voordelen, waarmee je als startende zzp'er (mits je aan de voorwaarden voldoet) je voordeel kunt doen: 7 belangrijke aftrekposten voor zzp'ers.

Heeft elke zzp'er recht op aftrekposten?

Sommige mensen die werkzaam zijn op flexibele basis, onder wie zzp'ers, gaan er min of meer vanuit dat zij automatisch recht hebben op de ondernemersaftrek. 

Het idee dat een inschrijving bij de Kamer van Koophandel of het voldoen aan het jaarlijkse urencriterium hiervoor volstaat, berust echter op een misverstand.

Of de Belastingdienst jouw bedrijfsactiviteiten daadwerkelijk beschouwt als 'winst uit onderneming', ligt namelijk iets ingewikkelder.

Weten of jij aan de eisen van de fiscus voldoet? Lees dan dit artikel: wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst? Als jij wel in aanmerking komt voor belastingaftrek, bekijk dan hieronder om welke aftrekposten het (meestal) gaat.

1. Zelfstandigenaftrek

Als ondernemer kun je aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek, waardoor het uiteindelijke bedrag waarover je belasting moet betalen aanzienlijk lager uitvalt.

Gif-bestand test

Als je voldoet aan het urencriterium (1225 gewerkte uren als ondernemer) mag je jaarlijks een vast bedrag van 7.280 euro aftrekken.

2. Startersaftrek

Voor startende ondernemers is er ook de startersaftrek, die bovenop de zelfstandigenaftrek komt.

Starters kunnen in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal drie keer een extra bedrag (2.123 euro) van hun winst aftrekken. Hiervoor moet je wel aan drie voorwaarden voldoen:

 1. Je hebt recht op zelfstandigenaftrek
 2. In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar heb je niet vaker dan twee keer van de zelfstandigenaftrek gebruikgemaakt
 3. In diezelfde periode was je ten minste een jaar geen ondernemer

3. MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is van toepassing op alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming. Het is sinds 2010 niet meer nodig om te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur om in aanmerking te komen voor deze regeling. De vrijstelling is sinds 2017 vastgesteld op veertien procent van de winst, nadat je deze hebt verminderd met de ondernemersaftrek. Voor 2018 is er geen verandering doorgevoerd. 

4. Investeringsaftrek

Wie een nieuw bedrijf begint, moet investeren. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een computer, printer of bedrijfswagen.

De fiscus houdt daar tot op bepaalde hoogte rekening mee. Als je in een boekjaar hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, maak je mogelijk aanspraak op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Het gaat in dit geval om ondernemers die tussen de 2.301 en 312.176 euro in bedrijfsmiddelen hebben geïnvesteerd. Deze bedragen zijn tot nu toe niet aangepast voor 2018.

De KIA is een percentage van alle investeringen, waarbij de hoogte afhangt van het geïnvesteerde bedrag. Uiteraard zijn er wel een paar voorwaarden waaraan je moet voldoen:

 1. Je bedrijf moet gevestigd zijn in Nederland
 2. Je bent belastingplichtig voor de inkomstenbelasting
 3. Je hebt deze periode in bepaalde bedrijfsmiddelen geïnvesteerd.

5. Meewerkaftrek

andres

Startersvoordelen

Als starter krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: dat is het eerste jaar gratis.

Bekijk jouw voordelen

Heb je een fiscale partner die je regelmatig helpt met je bedrijf?

Dan kan het zijn dat je aanspraak maakt op de zogenaamde meewerkaftrek, waardoor je minder belasting over de uiteindelijke winst hoeft te betalen.

De hoogte van het bedrag hangt af van de winst en het aantal uren dat jouw fiscale partner in de onderneming heeft gewerkt.

Voorwaarden om van deze regeling gebruik te kunnen maken zijn er ook:

 • Je moet aan het urencriterium voldoen
 • Je fiscale partner werkt minstens 525 uur per jaar in de onderneming, met een maximale vergoeding van 5.000 euro
 • Je fiscale partner mag niet bij je in loondienst zijn en mag er door de Belastingdienst geen fictief dienstverband worden geconstateerd.

6. Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Omdat je als zelfstandige niet automatisch pensioen opbouwt, mogen ondernemers jaarlijks een deel van de winst reserveren voor hun oudedagsvoorziening.

Dat gereserveerde deel heet de fiscale oudedagsreserve, vaak afgekort tot FOR. Over dit bedrag hoef je niet direct belasting te betalen: je krijgt uitstel van betaling.

Het bedrag dat je opzij mag zetten, is aan een maximum gebonden. In 2017 is dat 9,8 procent van de winst, waarbij je wel rekening moet houden met een maximumbedrag van 8.946 euro. In de belastingplannen van Rutte 3 zijn geen wijzigingen gepland voor 2018. 

Het is mogelijk om een deel van je fiscale oudedagsreserve om te zetten in lijfrente. De uiteindelijke premie wordt daardoor namelijk fiscaal aftrekbaar. Om aanspraak te kunnen maken op de FOR ben je verplicht om minimaal 1225 uur per jaar in de onderneming te steken en moet je aan het begin van het desbetreffende belastingjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben.

7. Willekeurige afschrijving

Startende ondernemers kunnen de aanschafkosten van bedrijfsmiddelen 'willekeurig afschrijven'. Oftewel: je bepaalt zelf hoeveel je wanneer afschrijft. Deze flexibiliteit kan voor starters veel voordelen hebben.

De regeling geldt niet voor alle rechtsvormen, maar alleen voor ondernemers met een eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap.

Daarnaast moet je recht hebben op startersaftrek. Klik hier voor de overige eisen van de Belastingdienst.

 

Bijgewerkt op: 09-01-2018

Wat vind je van dit artikel?

x18
x10

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De meeste ondernemers die een bedrijf starten beginnen als freelancer. Maar hoe maak je nu een vliegende start als zzp'er: wat komt hierbij kijken, wat heb je nodig, wat kun je verwachten en wat zijn de (fiscale) regels?

Freelancen, freelancer
Freelancen, freelancer

Belasting

Iedere ondernemer betaalt belasting. Ook ZZP’ers komen niet onder hun fiscale verplichting uit. Hieronder vind je actuele en uitgebreide informatie over de belastingen voor zelfstandige professionals, maar lees je ook meer over handige aftrekposten waarvan je als startende ZZP'er gebruik kunt maken. Daarbij kun je denken aan:


Extra starterstip: houd er rekening mee dat je als ondernemer vaak meerdere keren per jaar aangifte voor de omzetbelasting moet doen. Hoe je dat precies aanpakt, lees je hier in de Checklist: btw-aangifte doen. En klik hier om alle aftrekposten voor ZZP'ers te bekijken.

Wet DBA wordt uitgesteld

Belangrijk nieuws over de modelovereenkomst/wet DBA: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.