'Helft ZZP'ers kan niet zonder zelfstandigenaftrek'

‘Helft ZZP'ers kan niet zonder zelfstandigenaftrek’

De zelfstandigenaftrek, een fiscaal voordeel waarvan veel ZZP'ers gebruikmaken, staat in politiek Den Haag al een tijdje onder druk en zou in de toekomst mogelijk worden afgeschaft. Uit recent onderzoek van EenVandaag blijkt echter dat iets meer dan de helft van de ondervraagde zelfstandigen (55 procent) in de financiële problemen komt als dit belastingvoordeel ooit zou verdwijnen.

EenVandaag vroeg 2.116 ZZP’ers van hun Opiniepanel naar hun financiële situatie bij het eventuele verdwijnen van de zelfstandigenaftrek. Door de doorgaans lage tarieven die in bepaalde branches worden gehanteerd zouden veel ZZP’ers zonder hun vaste fiscale korting van 7.280 euro niet meer kunnen rondkomen.

Vier op de tien respondenten (36 procent) geeft aan zich zorgen te maken over of ze in 2016 wel genoeg geld gaan verdienen om het hoofd boven water te houden.

Staatssteun

Die lage tarieven zijn FNV-voorzitter Ton Heerts ook een doorn in het oog. In EenVandaag stelt hij dat het eigenlijke fiscale voordeel nog te vaak in de zakken van opdrachtgevers verdwijnt die zelfstandige professionals dwingen  akkoord te gaan met een laag uurloon: "Het is een vorm van staatssteun geworden om de loonkosten te drukken."

Tegen verplicht verzekeren

Het nieuwsprogramma onderzocht ook hoe hun Opiniepanel tegenover de mogelijke introductie van verplichte verzekeringen en pensioenregelingen voor de alsmaar groter wordende groep zelfstandigen in Nederland. 

De grootste groep (58 procent) is van mening dat zelfstandigen in principe zelf moeten kunnen besluiten om zich ergens wel of niet voor te verzekeren. Een derde (34 procent) vindt het wel een taak voor de overheid om ook voor ZZP’ers basisvoorzieningen in te richten.

De meningen zijn verdeeld over het wel of niet verplichten van een basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid (link): 41 procent is voor, 48 procent tegen. Opvallend is wel dat 28 procent aangeeft op korte termijn in de financiële problemen te komen als ze morgen ziek worden of arbeidsongeschikt raken. De kwestie van wel of niet verplicht pensioensparen kan op meer weerstand rekenen: slechts een kwart (24 procent) van alle respondenten ziet dit zitten.

Vrijwillig of gedwongen gestart?

Een ruime meerderheid van de ondervraagde zelfstandigen (60 procent) in dit onderzoek is uit vrije wil begonnen met ondernemen, tegenover de 36 procent die min of meer noodgedwongen ZZP'er zijn geworden, bijvoorbeeld na een ontslag. 

Het werkplezier is onder beide groepen echter even groot. Ook van de groep gedwongen zelfstandigen geeft 83 procent aan dat ze veel plezier hebben in hun werk; dat percentage ligt net iets hoger dan bij mensen die in loondienst werkzaam zijn (80 procent). Desalniettemin zal 31 procent van de respondenten meteen weer in loondienst gaan als deze kans zich in de toekomst voordoet. 

Lees het hele bericht en bekijk de video op de EenVandaag-website. Benieuwd naar alle fiscale voordelen waarvan je als zelfstandige kunt profiteren? Lees her artikel Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP'ers.

Gepubliceerd op:
15-02-2016

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting

Iedere ondernemer betaalt belasting. Ook zzp’ers komen niet onder hun fiscale verplichting uit. Hieronder vind je actuele en uitgebreide informatie over de belastingen voor zelfstandige professionals, maar lees je ook meer over handige aftrekposten waarvan je als startende zzp'er gebruik kunt maken. Daarbij kun je denken aan:

Extra starterstip: houd er rekening mee dat je als ondernemer vaak meerdere keren per jaar aangifte voor de omzetbelasting moet doen. Hoe je dat precies aanpakt, lees je in de checklist: btw-aangifte doen. En klik hier om alle aftrekposten voor zzp'ers te bekijken.

Wet DBA wordt uitgesteld

Belangrijk nieuws over de modelovereenkomst/wet DBA: 'geen' boetes tot 2021. Er komt een vervanger in de vorm van een webmodule. Daarnaast komt er een minimumuurtarief. Lees hier alles over de laatste ontwikkelingen rond de wet DBA.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.