roy

Invoering winstbox ZZP'ers van de baan

Het kabinet ziet af van de verdere uitwerking en invoering van de winstbox voor ZZP'ers. Dit maakte staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vorige week bekend. Met de invoering van de winstbox zouden vrijwel alle fiscale voordelen voor ZZP'ers verdwijnen, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de fiscale oudedagsreserve. Ook zou het urencriterium komen te vervallen.

In plaats van deze huidige fiscale voordelen wilde het kabinet dat er een uniform belastingtarief zou komen zonder aftrekposten. Deze ‘winstbox’ zou op 1 januari 2015 worden ingevoerd. Staatssecretaris Wiebes ziet nu af van de invoering omdat dit een gecompliceerde operatie zou worden met grote negatieve gevolgen voor de inkomenspositie van ondernemers. Los van het negatieve belastingeffect schrijft Wiebes aan de Tweede Kamer dat het uitvoeren van de winstbox een zeer complexe operatie is die niet bijdraagt aan de gewenste administratieve lastenverlaging die het kabinet graag wil.

Achteruitgang

De huidige voordelen komen vooral ten goede aan ZZP’ers met lagere winstinkomens vanwege de zelfstandigenaftrek. Op dit moment betalen zelfstandige ondernemers met een winst tot €20.000,- vrijwel geen inkomstenbelasting, iets dat het kabinet een doorn in het oog is, zo schrijft ZZP-Nederland. FNV Zelfstandigen is blij met het besluit van het kabinet. ‘Invoering van de winstbox zou voor veel ZZP’ers een achteruitgang in besteedbaar inkomen betekenen. Ook de belastingregelgeving zou ingewikkelder worden’, aldus de zelfstandigenorganisatie.

Lees het volledige artikel bij Nuzakelijk en Stichting ZZP-Nederland.

Gepubliceerd op:
16-07-2014

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting

Iedere ondernemer betaalt belasting. Ook zzp’ers komen niet onder hun fiscale verplichting uit. Hieronder vind je actuele en uitgebreide informatie over de belastingen voor zelfstandige professionals, maar lees je ook meer over handige aftrekposten waarvan je als startende zzp'er gebruik kunt maken. Daarbij kun je denken aan:

Extra starterstip: houd er rekening mee dat je als ondernemer vaak meerdere keren per jaar aangifte voor de omzetbelasting moet doen. Hoe je dat precies aanpakt, lees je in de checklist: btw-aangifte doen. En klik hier om alle aftrekposten voor zzp'ers te bekijken.

Wet DBA wordt uitgesteld

Belangrijk nieuws over de modelovereenkomst/wet DBA: 'geen' boetes tot 2021. Er komt een vervanger in de vorm van een webmodule. Daarnaast komt er een minimumuurtarief. Lees hier alles over de laatste ontwikkelingen rond de wet DBA.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.