Wiebes: ‘Thuiswerkende ZZP’ers behouden belastingvoordeel’

Wiebes: 'Thuiswerkende ZZP'ers behouden belastingvoordeel'

Goed nieuws voor thuiswerkende ZZP’ers die een huurhuis hebben: zij mogen van het ministerie van Financiën hun huurwoning blijven opvoeren als fiscale aftrekpost. De staatssecretaris is naar aanleiding van een recente beslissing van de Hoge Raad, die oordeelde dat een ondernemer de volledige huur van zijn woning als aftrekpost mag opgeven, niet van plan om een wetswijziging door te voeren.

Wiebes is van mening dat de uitspraak van de Hoge Raad aansluit bij de wet die door de Belastingdienst al vaak zo wordt uitgevoerd. De bewindsman verwacht geen enorme stormloop op de schatkist van de staat van zelfstandigen die met terugwerkende kracht voor hun aangifte alsnog gebruik willen gaan maken van dit belastingvoordeel. Veel ondernemers zouden volgens het ministerie namelijk al gebruikmaken van de regeling.

Huur als aftrekpost

Toch doe je er als hurende ZZP’er verstandig aan om, indien mogelijk in overleg met je boekhouder of accountant, uit te zoeken of jij ook voor dit fiscale voordeel in aanmerking kunt komen.

Thuiswerkende zelfstandige professionals met een huurhuis kunnen in bepaalde gevallen namelijk bijna de voltallige huur opvoeren als aftrekpost en van hun winst aftrekken. Hierdoor kan de uiteindelijke belastingaanslag aanzienlijk lager uitvallen. Houd er wel rekening mee dat er een bijtelling geldt voor het privégebruik van de woning.

Helderheid gekregen

PvdA en Groenlinks hadden graag gezien dat het ministerie van Financiën maatregelen neemt, maar dat is volgens Wiebes niet nodig. "De regels bestaan al jaren, die hebben we ook altijd zo toegepast en de Hoge Raad heeft dat nu getoetst", stelde de staatssecretaris eind vorige week in het FD. "De Belastingdienst heeft helderheid gevraagd en nu gekregen. Er is dus geen nieuwe situatie ontstaan en geen reden om iets te veranderen."

Gepubliceerd op:
22-08-2016

Belasting

Iedere ondernemer betaalt belasting. Ook ZZP’ers komen niet onder hun fiscale verplichting uit. Hieronder vind je actuele en uitgebreide informatie over de belastingen voor zelfstandige professionals, maar lees je ook meer over handige aftrekposten waarvan je als startende ZZP'er gebruik kunt maken. Daarbij kun je denken aan:


Extra starterstip: houd er rekening mee dat je als ondernemer vaak meerdere keren per jaar aangifte voor de omzetbelasting moet doen. Hoe je dat precies aanpakt, lees je hier in de Checklist: btw-aangifte doen. En klik hier om alle aftrekposten voor ZZP'ers te bekijken.

Wet DBA wordt uitgesteld

Belangrijk nieuws over de modelovereenkomst/wet DBA: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.