Wiebes: ‘Thuiswerkende ZZP’ers behouden belastingvoordeel’

Wiebes: 'Thuiswerkende zzp'ers behouden belastingvoordeel'

Goed nieuws voor thuiswerkende zzp’ers die een huurhuis hebben: zij mogen van het ministerie van Financiën hun huurwoning blijven opvoeren als fiscale aftrekpost. De staatssecretaris is naar aanleiding van een recente beslissing van de Hoge Raad, die oordeelde dat een ondernemer de volledige huur van zijn woning als aftrekpost mag opgeven, niet van plan om een wetswijziging door te voeren.

Let op: dit artikel is inmiddels achterhaald. Slechts in uitzonderingsgevallen mag je als thuiswerkende ondernemer je huur aftrekken. Controleer met de rekenhulp of je hieronder valt.

Wiebes is van mening dat de uitspraak van de Hoge Raad aansluit bij de wet die door de Belastingdienst al vaak zo wordt uitgevoerd. De bewindsman verwacht geen enorme stormloop op de schatkist van de staat van zelfstandigen die met terugwerkende kracht voor hun aangifte alsnog gebruik willen gaan maken van dit belastingvoordeel. Veel ondernemers zouden volgens het ministerie namelijk al gebruikmaken van de regeling.

Huur als aftrekpost

Toch doe je er als hurende ZZP’er verstandig aan om, indien mogelijk in overleg met je boekhouder of accountant, uit te zoeken of jij ook voor dit fiscale voordeel in aanmerking kunt komen.

Thuiswerkende zelfstandige professionals met een huurhuis kunnen in bepaalde gevallen namelijk bijna de voltallige huur opvoeren als aftrekpost en van hun winst aftrekken. Hierdoor kan de uiteindelijke belastingaanslag aanzienlijk lager uitvallen. Houd er wel rekening mee dat er een bijtelling geldt voor het privégebruik van de woning.

Helderheid gekregen

PvdA en Groenlinks hadden graag gezien dat het ministerie van Financiën maatregelen neemt, maar dat is volgens Wiebes niet nodig. "De regels bestaan al jaren, die hebben we ook altijd zo toegepast en de Hoge Raad heeft dat nu getoetst", stelde de staatssecretaris eind vorige week in het FD. "De Belastingdienst heeft helderheid gevraagd en nu gekregen. Er is dus geen nieuwe situatie ontstaan en geen reden om iets te veranderen."

Bijgewerkt op: 17-05-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting voor zzp'ers

Iedere zzp'er betaalt belasting. Ook zzp’ers komen niet onder hun fiscale verplichting uit.

Hieronder vind je actuele en uitgebreide informatie over de belastingen voor zelfstandige professionals, maar lees je ook meer over handige aftrekposten waarvan je als startende zzp'er gebruik kunt maken.

Daarbij kun je denken aan:

Extra starterstip: houd er rekening mee dat je als ondernemer vaak meerdere keren per jaar aangifte voor de omzetbelasting moet doen. Hoe je dat precies aanpakt, lees je in de checklist: btw-aangifte doen. En lees hier alle aftrekposten voor zzp'ers.

Wet DBA wordt uitgesteld

Belangrijk nieuws over de modelovereenkomst/wet DBA: 'geen' boetes tot 2021. Er komt een vervanger in de vorm van een webmodule. Daarnaast komt er een minimumuurtarief. Lees hier alles over de laatste ontwikkelingen rond de wet DBA.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.