marieke

Bewijslast nu bij beboete ZZP'ers

De duizenden ZZP'ers die mogelijk ten onrechte zijn beboet vanwege uitkeringsfraude, moeten hun zaak toch zelf aanhangig maken bij uitkeringsinstantie UWV. Dit blijkt uit een brief van minister Donner (Sociale Zaken), die daarmee in lijkt te gaan tegen een motie van de Tweede Kamer.De zaak heeft betrekking op ZZP'ers die vanuit een WW-uitkering een bedrijf startten. Door verkeerde voorlichting vanuit het UWV gaven zij een onjuist aantal uren op bij de uitkeringsinstantie. Daardoor werden zij in zo'n drieduizend gevallen mogelijk onterecht aangemerkt als fraudeurs en kregen zij sancties opgelegd.

Na onderzoek van de Nationale Ombudsman riep de Tweede Kamer minister Donner op om de drieduizend dossiers te laten herbeoordelen en daarbij de bewijslast om te draaien (zodat het UWV de fraude zou moeten bewijzen in plaats van de ZZP'ers hun onschuld). De minister lijkt nu echter toch een andere weg te willen bewandelen. Volgens hem zou het UWV namelijk in strijd handelen met de wettelijke plicht om uitkeringen terug te vorderen als er te veel is verstrekt.

Bovendien vindt Donner dat het UWV nu voldoende in de geest van de motie handelt, doordat de instantie alle drieduizend ZZP'ers in een brief heeft opgeroepen om zich te melden met nieuwe feiten over hun zaak. In dat geval zal het UWV die dossiers opnieuw bekijken. Inmiddels hebben al zo'n duizend ondernemers zich gemeld, zo meldt De Telegraaf.

Gepubliceerd op:
07-04-2010

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.