marieke

Bouwbonden verheugd over uitspraak Hoge Raad

De bouwbonden reageren verheugd op de recente uitspraak van de Hoge Raad over Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) en hun recht op het aansprakelijk stellen van opdrachtgevers bij een bedrijfsongeval. Zowel FNV Bouw en FNV ZBo zijn blij met de uitspraak. "Een goede opsteker", aldus voorzitter Charles Verhoef van FNV ZBo in een recente reactie.

Verhoef schat dat in de bouwsector op jaarbasis circa vierhonderd ZZP'ers tijdens het uitvoeren van hun taken letsel oplopen. Hij benadrukt dat grofweg een op de vier tot vijf bouwvakkers werkzaam is als ZZP'er.

Veiligheidseisen

Andere werkgeversorganisaties vinden het echter te voorbarig om nu al conclusies te trekken uit deze uitspraak. Zo vallen ZZP'ers die op individuele basis een klus doen voor een bedrijf niet onder de arbo-verantwoordelijkheid van dat bedrijf, melden VNO-NCW en MKB-Nederland. En belangenbehartiger ZZP Nederland is van mening dat zelfstandige professionals in principe verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid. Het bedrijf dat hen inhuurt zou pas aansprakelijk moeten kunnen worden gesteld wanneer het zich niet aan de veiligheidseisen houdt, aldus de organisatie.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Lees ook:
ZZP'er beter beschermd bij ongeval op het werk

Gepubliceerd op:
30-03-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.