CBS: 'Aantal zelfstandigen neemt toe'

1 min  leestijd
57
Marieke Leijnen
Auteur: Marieke Leijnen
Image

Het aantal Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) is de afgelopen tien jaar flink gegroeid. Er kwamen 200.000 zelfstandigen bij. Dit aantal steeg in deze periode naar 728.000 in 2011, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal zelfstandigen met personeel is de afgelopen tien jaar daarentegen met ongeveer 350.000 personen stabiel gebleven. Het totale aantal zelfstandigen in de beroepsbevolking tot 65 jaar nam in de periode 2002-2011 toe van 867 duizend naar bijna 1,1 miljoen personen. Ook na de pensioengerechtigde leeftijd gingen meer mensen aan de slag als zelfstandige. Dit waren er het afgelopen jaar 47.000, tegenover 28.000 in 2002.

Cijfers per sector

De sector waarin het aantal zelfstandigen in deze periode het sterkst groeide, is de commerciële (zakelijke) dienstverlening, waarin vooral veel hoger opgeleiden werkzaam zijn. Ook in de bouwnijverheid en industrie kwamen er meer ZZP'ers bij. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan het dalende aantal beschikbare vaste functies. De enige branches waarin het aantal zelfstandigen juist afnam, zijn de landbouw, bosbouw en visserij.

Lees dit hele bericht op de website van het CBS.

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten