Wetswijzigingen voor ondernemers: wat verandert er op 1 juli?

Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers in 2019

De overheid voert ieder jaar nieuwe wetswijzigingen door. Van nieuwe belastingmaatregelen tot bijtelling en aftrekposten. We zetten de belangrijkste veranderingen voor ondernemers per 1 januari 2019 op een rij.

Nieuw belastingstelsel

De meeste veranderingen voor ondernemers in 2019 hangen samen met de invoering van een nieuw belastingstelsel dat gefaseerd vanaf 2019 in zal gaan en in 2021 definitief moet zijn.

Het belastingstelsel wordt grondig herzien. Het aantal belastingschijven wordt teruggebracht naar twee. Er komt een laag tarief van 37,05%  en een hoog tarief van 49,5%. Het hoge tarief gaat gelden voor inkomens boven de € 68.507.

Alle componenten van dit belastingstelsel (o.a. dividend-, vennootschaps- en inkomstenbelasting) zijn verbonden, waardoor de nadelen en de voordelen per soort belasting elkaar moeten compenseren.

Het ene deel klinkt wellicht heel gunstig, het andere deel kan dan weer ongunstig uitpakken. Het is dus per ondernemer verschillend wat de voor- of nadelen zijn. 

Dividendbelasting

Alles draaide rond Prinsjesdag om de afschaffing van de dividendbelasting. De regering wilde met deze maatregel het vestigingsklimaat aantrekkelijker maken voor buitenlandse bedrijven. De ophef en discussie ging vooral om wie deze rekening van 1,9 miljard euro zou gaan betalen. 

Het leidde er uiteindelijk toe dat de dividendbelasting nu toch niet wordt afgeschaft. Het bedrag (1,9 miljard euro) dat nu ‘over’ is in de begroting gaat naar verbetering van het vestigingsklimaat door middel van lastenverlichting voor het bedrijfsleven, zo vertelde premier Rutte in de media. Zo gaat de vennootschapsbelasting (zie hieronder) sneller omlaag dan in eerste instantie was afgesproken. 

Vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting wordt tot 2021 stapsgewijs verlaagd (zie tabel). De tarieven binnen belastingschijven veranderen waardoor het voordeel van de verlaging van de vennootschapsbelasting minder kan worden. Zo stijgt het Box 2-tarief op aanmerkelijk belang van 25% naar 26,9%:

Belastbaar bedrag Tarief 2018 Tarief 2019 Tarief 2020 Tarief 2021
Tot € 200.000 20% 19% 17,5% 15%
Meer dan
€ 200.000
25% 25% 22,55% 20,5%

Let op: in het oorspronkelijke Belastingplan stond dat het hoge vennootschapsbelastingtarief voor 2019 24% zou bedragen. Deze verlaging gaat dus niet door. Het uiteindelijke tarief van 20,5% in 2021 is iets verlaagd, dit zou oorspronkelijk 21% zijn. 

Autobelasting

De bijtelling voor een volledig elektrische auto verandert in 2019. Het bijtellingspercentage blijft alleen nog voor de eerste € 50.000 van de catalogusprijs op 4% staan. Over het bedrag daarboven geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%. Dit algemene bijtellingspercentage van 22% is ook op alle overige auto’s van toepassing.

Lagere percentages aftrekposten

In het Belastingplan 2019 is afgesproken dat aftrekposten in de inkomstenbelasting straks alleen nog maar tegen het laagste tarief afgetrokken mogen worden en niet, zoals nu, in het hoogste tarief. Vanaf 2020 zal dit in vier jaarlijkse stappen van 3 procentpunt verlaagd worden naar het tarief van 37,05%. 

Dit geldt voor de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling, maar ook voor de hypotheekrenteaftrek en de AOV-premie, zoals te zien is onderstaande tabel:

  2018 2019 2020 2021 2022 2023
Max. tarief aftrekbare kosten eigen woning 49,5% 49% 46% 43% 40% 37,05%
Max. tarief overige aftrekposten 51,95% 51,75% 46% 43% 40% 37,05%

Btw-verhoging lage tarief van 6% naar 9%

Het lage btw-tarief van 6% wordt verhoogd naar 9% op 1 januari 2019. Door de stijging van het lage btw-tarief worden bepaalde goederen en diensten duurder. Particulieren (consumenten) krijgen dus direct met een prijsstijging te maken omdat ondernemers de stijging van de btw doorrekenen in hun tarieven. Als ondernemer moet je kiezen of je de belastingverhoging wel of niet doorberekent aan je klanten. In dit artikel lees je welke diensten en producten met de btw-verhoging te maken krijgen. 

Altijd de juiste prijs met de btw-calculator 
Met onze btw-calculator bereken je altijd de juiste verkoopprijs en zet je altijd de goede bedragen op offertes en facturen. In de btw-calculator kun je vast rekenen met het 9%-tarief. Check bijvoorbeeld wat de verhoging van 6 naar 9% voor invloed heeft op jouw kostprijs en verkoopprijs. 

Open de btw-calculator

Minimumloon 2019

Het minimumloon wordt per 1 januari 2019 verhoogd. De brutobedragen van het wettelijk minimumloon voor medewerkers van 22 jaar en ouder bedragen straks:

 • € 1.615,80 per maand
 • € 372,90 per week
 • € 74,58 per dag

Let op: vanaf 1 juli 2019 hebben ook 21-jarigen recht op 100% van het minimumloon

Inkomensafhankelijke bijdrage (Zvw)

De inkomensafhankelijke bijdrage Zvw (Zorgverzekeringswet) voor ondernemers stijgt in 2019 van 5,65% naar 5,70%. Het percentage van de werkgeversheffing stijgt van 6,90% naar 6,95%.

Bijgewerkt op: 21-12-2018

Wat vind je van dit artikel?

x61
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als je start als zzp'er, is het een vraag die vaak door je hoofd speelt: hoe kom ik aan klanten? Zonder voldoende opdrachtgevers heb je immers ook geen uitzicht op veel inkomsten. Met de tips in deze checklist kom je verder.

Zzp
Acquisitie-klanten vinden
Acquisitie-klanten vinden

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.