marieke

'Doorwerken bij vorst eigen keuze van ZZP'er'

Als Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) in de bouwsector besluiten om tijdens vorstperiodes door te werken, is dat hun eigen keuze. Dat zei Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, de vakbond voor zzp'ers in de bouw, afgelopen woensdag op NOS.nl.

Vakbond FNV Bouw is juist van mening dat zelfstandige bouwprofessionals ook onder de vorstverletregeling, waarbij bouwvakkers het recht hebben te stoppen met werken bij een gevoelstemperatuur van zes graden of lager, zouden moeten gaan vallen. Bouwvakkers in loondienst krijgen in dat geval gewoon doorbetaald, dit in tegenstelling tot een ZZP'er die vanwege de kou besluit te stoppen met werken.

Werk staken

Zelfstandigen Bouw stelt echter dat dit geen probleem hoeft te zijn. Volgens hem lijkt het erop dat - als FNV Bouw haar zin krijgt - ZZP'ers straks in bepaalde weersomstandigheden verplicht zijn hun werk te moeten staken als vaste werknemers dat doen. "Een zelfstandige beslist zelf, in overleg met de opdrachtgever, of het verantwoord is om door te werken", aldus Verhoef.

Lees het oorspronkelijke artikel op NOS.nl.

Gepubliceerd op:
21-01-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.