Een boekhouder, is dat nodig?

2 min  leestijd
393
Image

De meeste ZZP'ers zullen bij de start niet direct een accountant in de arm nemen. Maar zelfs een boekhouder is niet altijd nodig. Er bestaan diverse boekhoudpakketten die met name voor ZZP'ers geschreven zijn.

Het aanbod van boekhoudsoftware voor de Nederlandse markt is vrij groot. De meest voor de hand liggende vergelijking tussen die pakketten is op basis van functionaliteit. Veel fabrikanten bieden verschillende varianten van hun pakketten aan, of bieden de mogelijkheid een basispakket uit te breiden met extra functionaliteiten.

Grootboek

Bijna alle pakketten beschikken over een basisfunctionaliteit met een grootboek, debiteuren en crediteuren, maar slechts weinige pakketten bieden de mogelijkheid tot het gebruik van vreemde valuta of een orderadministratie. De verschillen zitten dus in de details en het is de vraag welke details voor uw organisatie belangrijk zijn.

Telebankieren
Zo is het voor een eenmanszaak niet nodig om een pakket te kiezen dat meerdere gebruikers aankan en zijn een inkoop-, verkoop- en voorraadmodule niet interessant voor dienstverlenende bedrijven en organisaties. Andere functionaliteiten staan los van het type organisatie, zoals de mogelijkheid tot telebankieren of de automatische aanmaak van aanmaningen en incassobestanden.

Boekhouder
Hebt u een broertje dood aan financiële administratie, vindt u het moeilijk of denkt u er geen tijd voor te hebben, neem dan gerust een boekhouder in de arm. Er bestaan veel kleine en niet al te dure boekhoud- en administratiekantoren die u uitstekend van dienst kunnen zijn. Sterker nog, een goede boekhouder kan u veel geld opleveren. Hij of zij kent immers beter dan u de aftrekmogelijkheden en fiscale trucjes, en verdient zichzelf dus snel terug. Zorgt u er wel voor dat u regelmatig over zijn of haar schouder meekijkt. Een goed inzicht in uw eigen boekhouding leert u uw onderneming beter te begrijpen en dus ook beter te sturen!

Meer over zzp

Meer over zzp