Kleine klusbedrijven doen het prima

2 min  leestijd
2950
Image

Kleine klusbedrijven blijken weinig last te hebben van de economische crisis. Dat terwijl de bouwsector wel keihard getroffen wordt. Van de klusbedrijven met maximaal drie medewerkers geeft ruim de helft aan zo goed als niets te merken van de crisis. Van de bedrijven die wel gevolgen ondervinden, zegt bijna tweederde geen perioden te kennen waarin zij compleet zonder werk zitten.

Een en ander blijkt uit de ZZP- & Klusmonitor van Bouwkennis, uitgever van marktinformatie over de bouw. Ruim de helft van de bedrijven die wel hinder van de crisis zeggen te ondervinden, ziet bovendien alweer herstel of verwacht dat binnenkort. Acht van de tien klusbedrijven noemen de kans op een faillissement dit jaar 'niet aan de orde of zeer gering'. Zo'n 6 procent vreest wel een bankroet als er geen verandering optreedt.

De kleinere klusbedrijven voeren vooral werkzaamheden uit voor particulieren. Die markt is minder gevoelig voor conjunctuurschommelingen dan de nieuwbouwmarkt, waar de crisis wel behoorlijk heeft toegeslagen. Van de klusbedrijven die wel last van de crisis hebben gehad, zat grofweg een op de tien door de recessie korter dan een maand zonder werk. Een even groot deel had een tot twee maanden geen opdrachten en 16 procent twee tot drie maanden. Geen enkel bedrijf heeft langer dan drie maanden zonder werk gezeten.

 

Meer over zzp

Meer over zzp

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten