marieke

Kleine klusbedrijven doen het prima

Kleine klusbedrijven blijken weinig last te hebben van de economische crisis. Dat terwijl de bouwsector wel keihard getroffen wordt. Van de klusbedrijven met maximaal drie medewerkers geeft ruim de helft aan zo goed als niets te merken van de crisis. Van de bedrijven die wel gevolgen ondervinden, zegt bijna tweederde geen perioden te kennen waarin zij compleet zonder werk zitten.

Een en ander blijkt uit de ZZP- & Klusmonitor van Bouwkennis, uitgever van marktinformatie over de bouw. Ruim de helft van de bedrijven die wel hinder van de crisis zeggen te ondervinden, ziet bovendien alweer herstel of verwacht dat binnenkort. Acht van de tien klusbedrijven noemen de kans op een faillissement dit jaar 'niet aan de orde of zeer gering'. Zo'n 6 procent vreest wel een bankroet als er geen verandering optreedt.

De kleinere klusbedrijven voeren vooral werkzaamheden uit voor particulieren. Die markt is minder gevoelig voor conjunctuurschommelingen dan de nieuwbouwmarkt, waar de crisis wel behoorlijk heeft toegeslagen. Van de klusbedrijven die wel last van de crisis hebben gehad, zat grofweg een op de tien door de recessie korter dan een maand zonder werk. Een even groot deel had een tot twee maanden geen opdrachten en 16 procent twee tot drie maanden. Geen enkel bedrijf heeft langer dan drie maanden zonder werk gezeten.

 

Gepubliceerd op:
29-04-2010

Wat vind je van dit artikel?

x7
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.