Curriculum vitae

‘Lettertype op CV bepalend voor karakter ZZP’er’

Van Helvetiva tot Times New Roman: de lettertypes die iemand op zijn computer gebruikt om documenten mee op te stellen kan tekenend zijn voor de persoonlijkheid van de schrijver. Dat blijkt uit recent Brits onderzoek onder een panel van ervaringsdeskundigen op het gebied van typografie. 

Zo zou een CV opgesteld met het lettertype Helvetica afkomstig zijn van een eerlijke en hardwerkende ZZP’er met een goed hart en geven zeer ervaren professionals die zich bij voorkeur uitdrukken in weinig woorden vaak de voorkeur aan Garamond. Times New Roman wordt door de ondervraagde experts relatief vaak gebruikt door freelancers die liever lui dan moe zijn.

Formeel lettertype

Verderop in het artikel volgt het advies van de ondervraagde experts. Zij raden freelancers aan om in al hun zakelijke communicatie (CV, facturen, zakelijke website etc.) gebruik te maken van een formeel en traditioneel lettertype, zoals Helvetica of Garamond. Volgens een van de deskundigen geef je met Times New Roman een verkeerd signaal af naar de ontvanger, namelijk dat het lijkt alsof je "totaal niet hebt nagedacht over het lettertype dat je hebt geselecteerd. Het is net alsof je een trainingsbroek aantrekt om naar je werk te gaan."

Goed leesbare tekst

De deskundigen adviseren verder om het cursief of vet maken van woorden of zinsdelen ook zo veel mogelijk achterwege te laten. Hetzelfde geldt voor te grote of handschriftachtige lettertypes. Tot slot wordt - niet geheel verrassend - het gebruik van Comic Sans afgeraden. De belangrijkste conclusie volgens de deskundigen is dat de tekst te allen tijde een zakelijke uitstraling moet hebben en goed leesbaar moet zijn.

Lees het oorspronkelijke bericht op Freelanceuk.com. Wil jij een goede start maken als ZZP’er? Dan is het lettertype op je CV niet het enige aandachtspunt. Lees onze tips in het artikel Starten als freelancer? Dat doe je zo.

 

Gepubliceerd op:
05-05-2015

Wat vind je van dit artikel?

x3
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.