Netto inkomen zzp berekenen: hoeveel houd jij over?

Bijgewerkt op 22 april 2022
5 min  leestijd
0
Image
Netto inkomen zzp

Als zzp’er verdien je je eigen geld en krijg je niet meer maandelijks salaris gestort. Wat houd je daarvan over? Hoe kun je je netto inkomen zzp berekenen? En je bruto inkomen?

Netto en bruto inkomen zzp berekenen

Als werknemer in loondienst krijg je gewoon elke maand salaris gestort, maar als zzp’er zit er een groot verschil in wat je binnenkrijgt aan betaalde facturen en wat je uiteindelijk overhoudt aan netto inkomen. In dit artikel leggen we de verschillen uit. Direct naar een specifiek onderdeel?

Inkomsten en omzet, wat is het verschil als zzp'er?

Wil je als startende ondernemer je zzp inkomen berekenen? Houd dan rekening met totale inkomsten en omzet. Je totale inkomsten zijn wat er op je rekening binnenkomt aan betaalde facturen of verkochte producten. Dat is inclusief btw, ofwel omzetbelasting. Dat heeft de klant bovenop jouw verkoopprijs betaald en moet jij elk kwartaal weer betalen aan de Belastingdienst bij je btw-aangifte.

Tip: zet je ontvangen btw elke maand opzij voor de btw-aangifte.

Je omzet is de optelsom van de betaalde facturen of verkochte producten exclusief btw. Handig: met de btw-calculator bereken je snel de omzet exclusief btw per klant.

  • Let op: in sommige gevallen hoef je geen btw te betalen, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van de kleineondernemersregeling. Dan zijn je totale inkomsten en je omzet gelijk.

Bruto inkomen zzp

Je bruto inkomen is je omzet min de bedrijfskosten. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor je laptop, diensten als je boekhoudpakket, je zakelijke rekening of – als je producten verkoopt – de inkoopkosten van die producten. Het bruto inkomen noem je als ondernemer ook wel de winst voor belasting.

Alle mogelijke bedrijfskosten op een rij

Directe en indirecte kosten

Je kunt hierin ook nog een onderscheid maken tussen directe en indirecte kosten voor je uitgevoerde klussen of verkochte producten. Na het berekenen van je bruto inkomen als zzp’er heb je nog één stap te gaan voordat je jouw netto inkomen weet: de inkomstenbelasting.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Netto inkomen zzp

Het netto inkomen is wat je uiteindelijk als zzp’er verdient. Dat is je bruto inkomen vermindert met de inkomstenbelasting. Dit noem je als ondernemer de winst na belasting of nettowinst. Hoeveel belasting je betaalt, is afhankelijk van je bruto inkomen en of je gebruik maakt van aftrekposten.

De bedragen van die aftrekposten haal je van je winst af, waardoor je belastbare winst lager wordt en je minder belasting betaalt. Twee belangrijke aftrekposten zijn de zelfstandigen- en startersaftrek, maar er zijn er nog meer.

Na de aftrekposten kun je – als je winst maakt – gebruik maken van de mkb-winstvrijstelling. Daarmee trek je nog eens 14% van je winst af, waardoor het gedeelte waarover je inkomstenbelasting betaalt, verder verlaagt.

Hoeveel zet je apart voor de inkomstenbelasting?

Met al deze aftrekposten en vrijstellingen in gedachten, kun je je houden aan onderstaande richtlijn voor je inkomstenbelasting:  

  • Is je winst minder dan € 70.000? Dan zal 20% tot 25% van je winst voldoende zijn om je inkomstenbelasting mee te betalen.
  • Is je winst meer dan €70.000? Dan kom je in de hoge belastingschijf dus betaal je meer belasting over het stuk daarboven. Dan kun je beter 30% opzij zetten. 

Tip: zet dit bedrag maandelijks opzij op je zakelijke spaarrekening. Dan ben je niet meer geneigd om het uit te geven.

Voorbeeld bruto en netto inkomen berekenen

Om het bovenstaande goed uit te leggen, geven we een voorbeeld:

  • Mirjam is op 1 januari 2021 begonnen als zzp’er in de marketing.
  • Ze werkt 28 uur per week en voldoet in 2021 daarmee aan het urencriterium. 20 uur daarvan zijn declarabel voor klanten en stuurt ze facturen voor.
  • Haar uurtarief is € 50 exclusief btw.

In onderstaand voorbeeld gaan we het zzp inkomen van Mirjam berekenen.

Hoe bereken jij je uurtarief? Lees het gratis whitepaper Uurtarief

Voorbeeld bruto inkomen berekenen

In 2021 werkt Mirjam 48 weken. Haar omzet is 20 x 48 x € 50 = € 48.000. De opstartkosten voor Mirjam zijn € 2.000 en haar maandelijkse bedrijfskosten zijn € 500. De kosten voor 2021 zijn dus € 6.000.

De brutowinst van Mirjam is € 48.000 - € 6.000 = € 42.000. Dit is haar bruto inkomen.

Voorbeeld netto inkomen zzp berekenen

Mirjam voldoet aan het urencriterium en kan dus gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Omdat ze net is begonnen, kan ze de zelfstandigenaftrek verhogen met de startersaftrek. In de eerste vijf jaar mag je dat drie keer doen.

De zelfstandigenaftrek in 2021 is € 6.670 en de startersaftrek is € 2.123. De winst na gebruik aftrekposten is € 42.000 – (€ 6.670 + € 2.123) = € 33.207.

Naast deze aftrekposten maakt Mirjam gebruik van de mkb-winstvrijstelling. 14% van € 33.207 = € 4.649 dus de belastbare winst is € 28.558. Ze betaalt  inkomstenbelasting over dit bedrag.

Te betalen belasting en netto inkomen zzp

Het basistarief is 37,10% dus de inkomstenbelasting voor Mirjam is € 28.558 x 37,1% = € 10.595. Daar gaan nog Algemene heffingskorting en Arbeidskorting vanaf en komt de Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet bij, uiteindelijk betaalt Mirjam € 6.024 aan inkomstenbelasting.

Het netto inkomen van Mirjam is het bruto inkomen verminderd met de inkomstenbelasting: € 42.000 - € 6.024 = € 35.976. Dat is € 2.998 per maand. Haar omzet is gemiddeld €4.000 per maand dus ze zet ongeveer €1.000 opzij op haar spaarrekening

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten