Netto inkomen zzp berekenen: hoeveel houd jij over?

Bijgewerkt op 13 juni 2023
7 min  leestijd
31.038
Auteur: Evelien Mulder
getekende afbeelding van o.a. een calculator, een spaarvarken en wat andere attributen

Hoeveel houd je als zzp'er onderaan de streep over van het geld dat je verdient? In dit artikel lees je hoe je jouw netto inkomen (zzp) berekent zonder ingewikkelde formules te gebruiken.

In dit artikel leggen we alles uit over het verschil tussen het bruto en het netto inkomen van een zzp'er. Direct naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de volgende links:

Netto inkomen zzp berekenen: waarom belangrijk?

Als werknemer in loondienst krijg je gewoon elke maand een netto salaris op je rekening gestort, maar als zzp'er mag je niet elk bedrag dat je ontvangt als 'jouw geld' zien. Om te voorkomen dat je per ongeluk meer uitgeeft dan wat je uiteindelijk overhoudt, is het belangrijk om je netto inkomen (zzp) te berekenen. In dit artikel een aantal eenvoudige berekeningen die je hierbij helpen.

Inkomsten en omzet; wat is het verschil?

Wil je als startende ondernemer je inkomen berekenen bij de start van je bedrijf? Houd dan rekening met het verschil tussen je totale inkomsten en de omzet.

 • Je totale inkomsten bestaan uit alle bedragen die er op je rekening binnenkomen, als gevolg van betaalde facturen of verkochte producten. Dat bedrag is inclusief btw, ofwel omzetbelasting. Dat heeft de klant bovenop jouw verkoopprijs betaald en moet jij elk kwartaal weer betalen aan de Belastingdienst bij je btw-aangifte. Geef dit geld dus niet uit, maar zet je ontvangen btw elke maand opzij voor de btw-aangifte.
 • Je omzet is de optelsom van alle betaalde facturen of verkochte producten exclusief btw. In sommige gevallen hoef je geen btw te betalen, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van de kleineondernemersregeling. Dan zijn je totale inkomsten en je omzet gelijk.

Handig: met de btw-calculator bereken je snel de omzet exclusief btw per klant.

Bruto inkomen zzp

Je bruto inkomen is je omzet (inkomsten min btw) min de bedrijfskosten. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor je laptop, diensten als je boekhoudpakket, je zakelijke rekening of (als je producten verkoopt) de inkoopkosten van die producten. Het bruto inkomen noem je als ondernemer ook wel de winst voor belasting.

In dit artikel lees je alles over bedrijfskosten.

Directe en indirecte kosten

Je kunt hierin ook nog een onderscheid maken tussen directe en indirecte kosten voor je uitgevoerde klussen of verkochte producten. Na het berekenen van je bruto inkomen als zzp’er heb je nog één stap te gaan voordat je jouw netto inkomen weet: de inkomstenbelasting.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Netto inkomen zzp

Het netto inkomen is wat je uiteindelijk overhoudt. Je berekent dit door je bruto inkomen te verminderen met de inkomstenbelasting. Wat je overhoudt noem je ook wel de 'winst na belasting' of 'nettowinst'. Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt, is afhankelijk van je bruto inkomen en of je gebruik maakt van aftrekposten.

De bedragen van die aftrekposten haal je van je winst af, waardoor je belastbare winst lager wordt en je minder belasting betaalt. Twee belangrijke aftrekposten zijn de zelfstandigen- en startersaftrek, maar er zijn er nog meer.

Na de aftrekposten kun je (als je winst maakt) gebruik maken van de mkb-winstvrijstelling. Daarmee trek je nog eens 14% van je winst af, waardoor het bedrag waarover je inkomstenbelasting betaalt, lager wordt.

Hoeveel zet je apart voor de inkomstenbelasting?

Met al deze aftrekposten en vrijstellingen in gedachten, kun je je houden aan onderstaande richtlijn voor je inkomstenbelasting:  

 • Is je winst minder dan € 70.000? Dan zal 20% tot 25% van je winst voldoende zijn om je inkomstenbelasting mee te betalen.
 • Is je winst meer dan €70.000? Dan kom je in de hoge belastingschijf dus betaal je meer belasting over het stuk daarboven. Dan kun je beter 30% opzij zetten. 

Tip: zet dit bedrag maandelijks opzij op je zakelijke spaarrekening. Dan ben je niet meer geneigd om het uit te geven.

Voorbeeld bruto en netto inkomen berekenen

Ter verduidelijking van de informatie in dit artikel, geven we een voorbeeld:

 • Mirjam is op 1 januari 2023 begonnen als zzp’er in de marketing.
 • Ze werkt 28 uur per week en voldoet in 2023 daarmee aan het urencriterium. 20 uur daarvan zijn declarabel voor klanten, hier stuurt ze facturen voor.
 • Haar uurtarief is € 50 exclusief btw. Het btw percentage dat op haar dienst van toepassing is, is de standaard 21%.

In onderstaand voorbeeld gaan we het zzp inkomen van Mirjam berekenen.

Hoe bereken jij je uurtarief? Lees het gratis whitepaper uurtarief

Voorbeeld bruto inkomen berekenen

In 2023 werkte Mirjam 48 weken. Haar omzet was 20 x 48 x € 50 = € 48.000. De opstartkosten voor Mirjam waren € 2.000 en haar maandelijkse bedrijfskosten waren € 500. De kosten voor 2023 waren dus € 6.000.

De brutowinst van Mirjam is € 48.000 - € 6.000 = € 42.000. Dit is haar bruto inkomen over 2023.

Voorbeeld netto inkomen zzp berekenen

Mirjam voldoet aan het urencriterium en kan dus gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Omdat ze net is begonnen, kan ze de zelfstandigenaftrek verhogen met de startersaftrek. In de eerste vijf jaar mag je dat drie keer doen.

De zelfstandigenaftrek in 2023 is € 5.030 en de startersaftrek is € 2.123. De winst na gebruik van aftrekposten is € 42.000 – (€ 5.030 + € 2.123) = € 34.847.

Naast deze aftrekposten maakt Mirjam gebruik van de mkb-winstvrijstelling. 14% van € 34.847 = € 4.879. De belastbare winst is dus € 29.968. Ze betaalt inkomstenbelasting over dit bedrag.

Te betalen belasting en netto inkomen zzp

Het basistarief in 2023 is 36,93% dus de inkomstenbelasting voor Mirjam is € 29.968 x 36,93% = € 11.067. Daar gaan nog Algemene heffingskorting (€ 2.435) en Arbeidskorting (€ 3.946) vanaf en komt de Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet bij (€ 1.587), uiteindelijk betaalt Mirjam € 6.273 aan inkomstenbelasting.

Het netto inkomen van Mirjam is het bruto inkomen verminderd met de inkomstenbelasting: € 42.000 - € 6.273  = € 35.727. Dat is € 2.977 per maand. Haar omzet is gemiddeld €4.000 per maand dus ze zet ruim €1.000 opzij op haar spaarrekening

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

 • Hoe bereken je je netto inkomen als zzp'er?
  Volgens dit artikel over het verschil tussen het bruto en netto inkomen voor zzp'ers, bereken je dit door je bruto inkomen allereerst te verminderen met de inkomstenbelasting. Daarna haal je ook de bedragen van eventuele aftrekposten van je winst af, en tot slot eventueel 14% als je gebruik maakt van de mkb-winstvrijstelling.
 • Wat is het verschil tussen de totale inkomsten en de omzet van een (zelfstandig) ondernemer?
  De totale inkomsten bestaan uit alle bedragen die er op je rekening binnenkomen, als gevolg van betaalde facturen of verkochte producten. Dat bedrag is inclusief btw. De omzet is de optelsom van alle betaalde facturen of verkochte producten exclusief btw.
 • Waarom is het belangrijk om het verschil tussen je netto en bruto inkomen te berekenen als zzp'er?
  Als werknemer in loondienst krijg je gewoon elke maand een netto salaris gestort, maar als zzp'er mag je niet elk bedrag dat je ontvangt als 'jouw geld' zien. Om te voorkomen dat je per ongeluk meer uitgeeft dan wat je uiteindelijk overhoudt, is het belangrijk om je netto inkomen (zzp) te berekenen.
 •  

 

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten