Ondernemer moeder

Ondernemende moeders

Een bedrijf starten als moeder? Natuurlijk kan dat! Er zijn tenslotte ook zat ondernemende vaders. Zwanger en ondernemer? Dan zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. Zo krijg je als starter niet standaard zwangerschapsverlof.

Een bedrijf beginnen als moeder, kan dat wel?

We leven niet meer in de jaren 60, tegenwoordig kan een vrouw en moeder prima haar eigen boontjes doppen. Als jij de juiste ondernemerskwaliteiten in huis hebt, ga er dan gewoon voor.

Benieuwd naar de verhalen van drie ondernemende vrouwen? Lees hun startersverhaal!

Er zijn veel voorbeelden van succesvolle ondernemersvrouwen die ook moeder zijn, een eigen bedrijf runnen is al lang niet meer iets voor alleen mannen.

Schroom niet om andere vrouwen en moeders om advies te vragen, veel ondernemers willen anderen graag helpen bij hun start.

Schuldgevoel

Sommige moeders kampen met een schuldgevoel omdat ze zo veel aan het werk zijn voor hun eigen bedrijf. Onthoud dan dat dit werk jou gelukkig maakt.

Wat is beter voor je kind? Een drukke maar blije moeder met een bedrijf? Of een huisvrouw die zich vaak rot voelt omdat ze haar dromen niet achterna gaat?

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Ondernemer en zwanger

Waar je in loondienst betaald zwangerschapsverlof krijgt van je werkgever, moet je het als zelfstandig ondernemer van de overheid hebben.

Zo hebben vrouwelijke ondernemers en zzp'ers wettelijk gezien recht op de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). De hoogte is afhankelijk van je situatie:

 • Je krijgt maximaal het wettelijk minimumloon (inclusief 8% vakantiegeld) als je vorig jaar 1225 uur aan je bedrijf hebt gewerkt. Dit is het urencriterium.
 • Werkte je minder dan 1225 uur? Dan de hoogte afhankelijk van je winst van vorig jaar.

Je moet de ZEZ uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum aanvragen bij het UWV.

Kinderopvang voor ondernemers

Je denkt nu misschien dat je prima kunt ondernemen terwijl je op je kindje let, maar dit is een grote valkuil. Zeker als je kind wat groter is, kun je erg veel afgeleid worden. 

Net als werknemers in loondienst heb je als zelfstandige (of als je inkomsten uit overige werkzaamheden hebt) recht op kinderopvangtoeslag.

Uiteraard moeten jij en je eventuele partner wel aan een aantal voorwaarden voldoen om voor de kinderopvangtoeslag in aanmerking te komen. Je krijgt namelijk alleen toeslag voor de uren die je aan je bedrijf besteedt.

Bijgewerkt op: 04-05-2020

Wat vind je van dit artikel?

x6
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.