marieke

Pleidooi voor afschaffing VAR

Onderneemster Karen Romme, onder meer bekend vanwege haar boeken over 'Calimero marketing' pleit in een column in het Financieele Dagblad voor afschaffing van de Verklaring Arbeids Relatie (VAR).

Romme noemt de VAR-verklaring 'een gedrocht dat zijn doel al lang voorbij is gestreefd'. Ze schrijft: "Dankzij een hele kleine groep misbruikers, heeft een grote groep VAR-ondernemers veel extra werk met de regeling." Romme wijst op het verleden, toen er mensen waren die bewust de sociale wetten misbruikten door zich langdurig door één opdrachtgever te laten inhuren als ZZP'er, zodat ze minder belasting en/of premies betaalden. Om dat tegen te gaan, bedachten UWV en fiscus de Verklaring Arbeids Relatie.

Gedoe
Door het groeiende aantal ondernemers werden er vorig jaar 350.000 VAR-verklaringen aangevraagd door ZZP'ers die langdurende klussen uitvoeren. Romme kan zich niet voorstellen dat er onder al deze aanvragers 3.500 mensen zitten die misbruik willen maken van de regels. "En dan hebben dus minimaal 99 maal zo veel goedwillenden én - omdat iedere VAR-ondernemer minimaal drie klanten moet hebben - minimaal 297 maal zo veel goedwillende klanten, een hoop gedoe. En dat om minder dan 1% kwaadwillenden te dwarsbomen."

Frauderen
Zuchtend constateert de FD-columniste dat er naast de 350.000 echte ook nep-VAR's in omloop zijn. Dit omdat het groepje mensen dat wil frauderen, dat toch wel blijft proberen. Om die reden regelde de fiscus dat opdrachtgevers sinds 1 juli bij een coördinatiepunt kunnen checken of een VAR wel authentiek is. En dat betekent volgens Romme dus nóg meer werk voor goedwillende klanten.

Gepubliceerd op:
06-09-2010

Wat vind je van dit artikel?

x0
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.