marieke

Samenwerken brengt ZZP'ers verder

Slim samenwerken kan ZZP'ers helpen deze economisch zware tijden door te komen. Dat bleek maar weer eens tijdens de Pitstopdag van de Kamer van Koophandel op 13 april, waar ZZP'ers gratis kennis en contacten konden 'bijtanken'. Het belang van samenwerken liep als een rode draad door de workshops en presentaties. Want hoe aantrekkelijk het ook mag zijn om als éénpitter door het leven te gaan, samenwerking is in zware tijden belangrijker dan ooit, zo zei Marc Volleman van de KvK.

Volgens Volleman kunnen ZZP'ers die samenwerken niet alleen elkaars netwerk benutten, maar ook grotere opdrachten binnenhalen. En dat geeft dus meer slagkracht. Bovendien kan samenwerking voor kleine ondernemers gewoon heel praktisch zijn, bijvoorbeeld als de ZZP'er op vakantie wil zonder zijn opdrachtgevers teleur te hoeven stellen.

Samenwerkingsverbanden tussen kleine ondernemers ontstaan vaak spontaan, zo bleek tijdens de Pitstopdag van de KvK. Het is wel zaak in dat geval de aansprakelijkheid onderling goed te regelen. Volgens Alfred Griffioen van adviesbureau Alliance Experts eisen opdrachtgevers steeds vaker van ZZP'ers dat ze zich verenigen. "Ze vinden het te riskant om zaken te doen met één ZZP'er. Als die wegvalt, ligt het werk stil." Volgens Griffioen kan een coöperatie een goede oplossing zijn voor samenwerkende ZZP'ers. "Een coöperatie is de meest laagdrempelige rechtsvorm. Ze is snel en gemakkelijk op te richten, kost weinig administratieve rompslomp en je dekt er zaken als aansprakelijkheid mee af."

 

Gepubliceerd op:
15-04-2010

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.