'Groot deel ZZP'ers laat zich vooruitbetalen'

2 min  leestijd
687
Auteur: Marieke Leijnen

Een groot deel van de Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) in Nederland laat zich bij het aannemen van opdrachten gedeeltelijk of geheel vooruitbetalen. Het gaat om bijna de helft (47 procent) van de zelfstandigen. Dat blijkt uit een recente enquête van het zelfstandigenplatform ZZP Netwerk Nederland onder 564 ZZP'ers.

Vooral bij klussen voor MKB-bedrijven willen de respondenten zekerheid van betaling. Bij dergelijke opdrachten geeft 58 procent van de ondervraagden vooraf een factuur te sturen waarmee (een deel van) het uiteindelijke bedrag voorafgaand aan het uitvoeren van de klus moet worden betaald.

Sectoren

Volgens ZZP Netwerk Nederland is deze trend een gevolg van de slechte betalingsmoraal in Nederland. Dat blijkt onder meer uit het feit dat ook de zelfstandige professionals die nu alleen nog maar achteraf factureren overwegen om hierin verandering te gaan brengen. Onder andere in de sectoren communicatie en marketing, coaching en accounting/administratie laten ZZP'ers zich steeds vaker vooruitbetalen. In de bouw moeten vooral de materialen vooraf worden betaald.

Opgerekte termijnen

"De percentages waren hoger dan wij zelf hadden verwacht," aldus Jerry Helmers van ZZP Netwerk Nederland. "Maar feitelijk is het een goede zaak. Ondernemers zien dat – door niets te doen – betalingstermijnen ongevraagd verder worden opgerekt en dat vrijwel niemand zich aan gemaakte afspraken houdt. Als de klant écht iets van je wil en ook een duurzame relatie wil opbouwen, dan wil hij dus blijkbaar ook van te voren een deel met je afrekenen."

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten