marieke

Starten vanuit loondienst: de voor- en nadelen

Niet iedere startende ondernemer is op de hoogte van de mogelijkheden om er tijdens het opzetten van een bedrijf een parttime dienstverband op na te houden. Deze aanpak kan het startende ondernemers op bepaalde vlakken makkelijker, maar ook moeilijker maken: de voor- en nadelen van het starten vanuit een vast dienstverband.

1. Voordeel: financiële zekerheid

Een bedrijf beginnen kost, naast de nodige tijd en energie, ook veel geld. Omdat het in prille begin van uw onderneming nog onduidelijk is wanneer (en hoe snel) uw onderneming voldoende omzet gaat draaien, is het verstandig om in deze fase extra voorzichtig met uw inkomsten om te gaan. Dit kunt u doen door slim op bepaalde uitgaven te bezuinigen, maar met een vaste baan ernaast bent u in ieder geval verzekerd van een vast inkomen per maand. Dat is een hele zorg minder wanneer u het in bepaalde periodes ondanks fanatiek netwerken onverwacht met minder opdrachten moet doen dan verwacht.

2. Nadeel: toestemming vragen

Als zelfstandig ondernemer bent u eigen baas, maar dat is uiteraard niet het geval als u ook nog ergens als werknemer in dienst bent. Ga ruim voor u uw ideeën in de praktijk wilt brengen een keer praten met uw leidinggevende en breng het bedrijf op de hoogte van uw plannen. In principe kunt u er vanuit gaan dat uw werkgever toestemming moet geven. Blader voorafgaand aan het gesprek uw arbeidsovereenkomst, CAO of personeelsreglement nog eens goed door; hierin kunt u terugvinden of (en onder welke voorwaarden) u naast uw huidige baan een bedrijf mag oprichten.

3: Voordeel: veel contacten opdoen

Een van de grootste uitdagingen voor een startende ondernemer is het opbouwen van een uitgebreide klantenkring. Des te meer mensen op de hoogte te zijn van uw plannen, des te sneller u via via nieuwe opdrachten binnenhaalt. Gebruik hier dan ook uw oude en huidige werkkring voor. Lees ook de checklist 6 manieren om klanten te vinden. Daarnaast kan het leven van een beginnend zelfstandig ondernemer best eenzaam zijn, zeker als u daarvoor altijd vijf dagen per week op kantoor doorbracht. Door er een vaste baan naast te houden, raakt u minder snel in een sociaal isolement.

4. Nadeel: concurrentie

Gaat u een bedrijf opzetten dat ongeveer dezelfde producten of diensten gaat aanbieden als uw huidige werkgever? Dan wordt de kans dat uw baas uw plannen niet zitten natuurlijk al snel een stuk groter. In de meeste gevallen bent u verplicht zich te houden aan een concurrentiebeding en/of een relatiebeding. Deze is te vinden in uw arbeidscontact en omschrijft specifiek wat in het kader van concurrentie wel en wat niet is toegestaan. Lees ook: 6 manieren om uw concurrenten af te troeven.

5. Voordeel: rustig opstarten

Wie zichzelf nog niet meteen wil beschouwen als geheel zelfstandige en dus in plaats van een VAR-wuo (winst uit onderneming) een Var-row (resultaat uit overige werkzaamheden) toegewezen krijgt, kan veel meer tijd uittrekken voor het regelen van allerlei bedrijfsmatige zaken. Voor de Belastingdienst, het UWV dan en andere belanghebbenden hoeven dergelijke ondernemers niet direct aan alle eisen te voldoen. Dit maakt het voor starters mogelijk om rustig van start te gaan en te kijken hoe hun bedrijf zich ontwikkelt. U heeft zo langer de tijd om te bepalen of u op de lange termijn wel of niet de overstap wilt maken naar het fulltime ondernemerschap.

6. Nadeel: werkdruk

Het is algemeen bekend dat het opstarten van een begin veel energie vergt van startende ondernemers. Als u daarnaast ook aanzienlijk wat uren met uw vaste baan bezig bent, kan het behoorlijk lastig zijn om de beschikbare tijd steeds goed te verdelen. Als ondernemer wilt u zich uiteraard graag 24 uur per dag inzetten voor uw (nieuwe) klanten, terwijl uw werkgever natuurlijk ook honderd procent inzet verwacht op de dagen dat u voor hem werkt. Het is verstandig dat u hierover duidelijke afspraken maakt. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheden van thuiswerken, zodat u de uren flexibeler kunt verdelen.

Gepubliceerd op:
25-05-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.