marieke

Tarieven ZZP'ers nivelleren

De tarieven van ZZP'ers groeien steeds meer naar elkaar toe. Dit blijkt uit een onderzoek van Hoofdkraan.nl. De nivellering van de tarieven heeft volgens het platform voor ondernemers te maken met het toenemende aantal freelancers in Nederland. Het gemiddelde markttarief ligt momenteel op 45 euro per uur.

De best betaalde ZZP'ers verdienen vergeleken met vorig jaar 21 procent minder. De marketingbranche kreeg in dat opzicht de grootste klappen: zij zakten gemiddeld van 63 euro naar 49 euro per uur. Freelancers die minder dan 45 euro per uur rekenden, hebben daarentegen juist hun tarief zien stijgen: IT-specialisten zagen hun uurloon met tien procent van 43 naar 47 euro groeien. De uurtarieven uit verschillende branches zijn hierdoor genivelleerd, met een marktgemiddelde van 45 euro per uur.

Toename ZZP’ers

Volgens Floor Poot, directeur van Hoofdkraan.nl, zijn de tariefverschuivingen te wijten aan het toenemende aantal ZZP'ers in Nederland. Volgens het ZZP-platform telde Nederland vorig jaar bijna 800.000 ZZP'ers en is de verwachting dat dit aantal het komende jaar met 40.000 toeneemt. Deze groei heeft zijn uitwerking op de prijs die freelancers voor hun diensten vragen. "Wij zien dat ook op ons platform: offertes komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Het onderscheid wordt gemaakt op kwaliteit en flexibiliteit. De prijs is een gegeven."

Lees het volledige tarievenonderzoek bij Hoofdkraan.nl

Gepubliceerd op:
17-06-2014

Wat vind je van dit artikel?

x2
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.