Topmanager kiest voor ondernemerschap

Topmanagers kiezen vaker voor bestaan als ZZP’er

Hoogopgeleide managers kiezen er steeds vaker voor om hun diensten op interimbasis aan te bieden. De omstandigheden zijn doorgaans goed en de vooruitzichten op de markt positief, zo blijkt uit de 12e Interim Index van Schaekel & Partner en Nyenrode Business Universiteit onder 727 managers.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat er sinds de start van de economische crisis in 2008 niet eerder zoveel interimbestuurders hebben gekozen om op zelfstandige basis te werken. Volgens de onderzoekers kan deze ontwikkeling worden verklaard door de huidige gunstige omstandigheden: het aantal interim managers in opdracht stijgt, de verwachtingen over de vraag naar interim management zijn positief en opdrachten duren langer.

Van vaste baan naar interim

De verwachting is dat deze stijgende lijn de komende jaren verder doorzet en steeds meer hoogopgeleide managers, die momenteel nog in vaste dienst zijn, hun diensten straks ook ad interim zullen gaan aanbieden. Dit zal met name zo zijn in de leeftijdscategorie 35-50 jaar, omdat de omstandigheden voor deze groep nu "veiliger zijn dan voorheen". 

Oudere managers

Opvallend is dat er bij oudere interim managers vaak wel weer de behoefte ontstaat om terug in vaste dienst te gaan. Topmanagers van nu en in de toekomst beginnen dus vaak hun loopbaan met een vaste baan en exploiteren die kennis vervolgens als ZZP’er om hun ervaring in de laatste jaren van hun carrière weer in een vaste functie over te dragen op de jongere generatie.

Beloning naar resultaat

Uit de Interim Index 2015 kwam verder naar voren dat ook de wijze van betaling aan verandering onderhevig is. Voor zelfstandige topmanagers is er tegenwoordig namelijk steeds vaker sprake van een beloning naar resultaat in plaats van een vast uurtarief. Daarnaast lijken combinaties van betaald werk zich door te zetten. Twee derde van de respondenten heeft naast zijn of haar interimopdracht nog andere, betaalde activiteiten. Bijvoorbeeld een tweede interim-klus, een bestuursfunctie of een andere onderneming.

Klik hier om het hele onderzoeksrapport te downloaden.

Gepubliceerd op:
08-06-2015

Wat vind je van dit artikel?

x3
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.