marieke

Tweede Kamer wil heropening alle ZZP-dossiers

Demissionair minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet álle drieduizend dossiers van de van fraude beschuldigde ZZP'ers heropenen en opnieuw beoordelen. Dat eist een meerderheid van de Tweede Kamer in een motie die deze week werd ingediend. Een en ander valt te lezen in NRC Handelsblad.

Het gaat hier om bijna drieduizend ZZP'ers, die door uitkeringsinstantie UWV van fraude werden beschuldigd, nadat zij gebruikt hadden gemaakt van de zelfstandigenregeling van het UWV. Die regeling houdt in, dat als je WW ontvangt, je met behoud van uitkering een eigen bedrijf mag beginnen. De uren die aan het eigen bedrijf zijn besteed, moeten worden opgegeven bij het UWV.

Duizenden ZZP'ers gaven hierbij alleen hun gedeclareerde uren op, terwijl ze álle gewerkte uren hadden moeten opgeven. Het UWV zelf treft volgens de Kamer echter blaam, omdat het niet goed zou hebben gecommuniceerd met de zelfstandigen. De betroffen ZZP'ers zijn ondertussen geconfronteerd met hoge boetes en terugvorderingen. Donner liet eerder weten dat het niet mogelijk zou zijn om alle dossiesr opnieuw te bekijken, aangezien ze al voor de rechter zijn geweest. Maar de Kamer wil nu dus wél dat alle dossiers worden heropend.
 

Gepubliceerd op:
19-03-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.