Urencriterium 2023: zo zit het

Bijgewerkt op 20 september 2023
6 min  leestijd
9.353
Auteur: Redactie
Dame doet de administratie met drie klokken en een tijdloper rechts van haar in beeld.

Als ondernemer moet je voldoen aan het urencriterium om in aanmerking te komen voor aantrekkelijke aftrekposten. Dat betekent dat je per jaar minstens 1.225 uur aan je bedrijf moet besteden. In 2021 werd deze regeling tijdelijk aangepast vanwege de coronacrisis. Hoe zit met het urencriterium in 2023; is er iets veranderd?

Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links: 

 1. Wat is het urencriterium?

 2. Hoogte urencriterium in 2023

 3. Welke uren tellen mee?

Wat is het urencriterium voor zzp'ers?

De Belastingdienst heeft bepaalde belastingvoordelen voor zzp’ers en freelancers in het leven geroepen met het doel om zelfstandig ondernemerschap te stimuleren. Om in aanmerking te komen voor deze belastingvoordelen heeft de Belastingdienst een voorwaarde gecreëerd: je moet voldoen aan het urencriterium.

Iedereen mag zich namelijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar dat betekent voor de Belastingdienst nog niet dat je ook daadwerkelijk (zelfstandig) ondernemer bent. Dit wordt getoetst aan de hand van het urencriterium.

Voorwaarde urencriterium 2023

De voorwaarde van het urencriterium 2023 is dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf besteedt. Dat komt ongeveer neer op 24 uur per week. De regel geldt per kalenderjaar, dat loopt van januari tot en met december.

Start je dus in juni met je bedrijf? Dan moet je nog steeds voldoen aan de eis van 1.225 uur om recht te hebben op belastingvoordelen. En óók als je parttime onderneemt, geldt deze regel.

Urencriterium 2023

Om als zzp’er of freelancer in aanmerking te komen voor bepaalde aftrekposten, moet je voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar. Daarnaast moet je ook meer tijd aan je bedrijf besteden dan aan andere werkzaamheden.

Werk je bijvoorbeeld ook in loondienst?

Dan moet je meer tijd aan je onderneming besteden dan dat je in loondienst werkt. Je bedrijf moet je grootste prioriteit zijn. Er geldt echter één uitzondering op die regel: was je in de afgelopen 5 jaren 1 jaar geen ondernemer? Dan hoef je niet aan deze voorwaarde te voldoen.

Belangrijke aftrekposten in 2023

De Belastingdienst heeft belastingvoordelen in het leven geroepen om ondernemen aantrekkelijker te maken voor zzp’ers. Maar welke belastingvoordelen heb je eigenlijk als je voldoet aan het urencriterium? Je komt dan in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek én andere aantrekkelijke aftrekposten. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Startersaftrek 2023

Het woord zegt het al: deze fiscale aftrekpost is speciaal voor startende ondernemers. Het starten van je eigen bedrijf brengt namelijk risico’s met zich mee. De startersaftrek is een extra belastingvoordeel waar je maximaal 3 keer gebruik van mag maken als zzp'er. In 2023 bedraagt de startersaftrek € 2.123.

Zelfstandigenaftrek 2023

Als je voldoet aan het urencriterium, kun je als ondernemer ook in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Dat betekent dat je een vast bedrag van je winst mag aftrekken. Daardoor betaal je minder belasting en houd je meer geld over. 

Helaas bouwt de overheid de hoogte van de zelfstandigenaftrek langzaam af. Zo was de zelfstandigenaftrek in 2021 nog € 6.670 en in 2022 € 6.310. In 2023 werd de aftrek nog iets verder verlaagd, naar € 5.950.

Urencriterium 2023: overige aftrekposten

Voldoe je aan het urencriterium 2023? Naast de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek kun je dan gebruik maken van deze aftrekposten: 

 • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO subsidie)
 • Meewerkaftrek, als je partner regelmatig in je bedrijf meewerkt
 • Als ondernemer mag je belastingvrij een deel van je winst reserveren voor je pensioen. Maar het kabinet heeft de Oudedagsreserve (FOR) per 1 januari 2023 afgeschaft. Op Prinsjesdag 2022 werd aangekondigd dat je vanaf 1 januari 2023 je oudedagsreserve niet verder kunt opbouwen.
 • Stakingsaftrek, als je je bedrijf staakt.

Welke uren mag je meerekenen?

Maak je je zorgen of je als startende ondernemer wel kunt voldoen aan het urencriterium? Ook in 2023 geldt dat je zowel direct gewerkte uren als indirecte uren mag meetellen.

 1. Directe uren zijn declarabele uren. Dit betekent dat je na afloop van gewerkte uren, deze door middel van facturen in rekening kunt brengen bij de klant of opdrachtgever. Door deze uren groeit je omzet dus direct.
 2. Indirecte uren zijn uren die je wel in je bedrijf investeert, maar waarvoor je niet direct geld ontvangt. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van je administratie, reistijd om je klant te bezoeken, tijd waarin je een workshop volgt om je kennis up-to-date te houden, tijd voor het bijhouden van je website, het lezen van vakliteratuur of de benodigde tijd om jezelf op de kaart te zetten door het gebruiken van social media.

Bijhouden uren

Om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen, moet je natuurlijk wel kunnen aantonen dat je ook daadwerkelijk 1.225 uur aan je bedrijf gewerkt hebt. Dat kun je doen door je uren netjes bij te houden. Hoe je dat doet, mag je helemaal zelf weten.

Je kunt bijvoorbeeld je uren registreren door simpelweg je gewerkte uren in je agenda bij te houden. Maar je kunt ook gebruik maken van Excel of een digitale agenda. Of maak gebruik van een speciale app voor urenregistratie zoals Nanda of Toggl.

Hoe je jouw uren registreert, maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je kunt aantonen dat je voldoet aan het urencriterium 2023. Je moet inzichtelijk kunnen maken dat je bijvoorbeeld voor bepaalde klanten en opdrachten hebt gewerkt.

De Belastingdienst controleert steekproefsgewijs en controleert op die manier of je inderdaad 1.225 uur of meer aan je bedrijf hebt gewerkt. Je riskeert een boete wanneer blijkt dat je ten onrechte hebt aangegeven dat je aan het urencriterium voldoet.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

4. Veelgestelde vragen over het urencriterium:

 • Hoeveel uur moet ik in werken om aan het urencriterium in 2023 te voldoen?
  Om in 2023 aan het urencriterium te voldoen moet je als zelfstandig ondernemer of zzp'er minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf besteden. Dat komt neer op ongeveer 24 uur per week.
 • Wat zijn de gevolgen als je het urencriterium niet haalt?
  Haal je het urencriterium per jaar van minimaal 1.225 uur niet, dan kun je geen gebruik maken van bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en meewerkaftrek. De Belastingdienst controleert steekproefsgewijs of zzp'ers aan het urencriterium voldoen.
 • Wat is het urencriterium?
  Als zelfstandige of zzp'er moet je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf besteden om in aanmerking te komen voor bepaalde aftrekposten. Dit komt neer op ongeveer 24 uur per week. De regel geldt per kalenderjaar, van januari tot en met december.

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten