marieke

Uurtarief ZZP'ers valt opnieuw lager uit

Voor ZZP'ers is de economische crisis nog altijd niet voorbij. Hoewel de markt iets begint aan te trekken en er weer meer opdrachten vrijkomen, moeten zelfstandige ondernemers nog steeds een aanzienlijk lager uurtarief rekenen dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit een onderzoek van Freelancematch.nl onder bijna zevenduizend freelancers.

ZZP'ers lijken in een soort prijzenoorlog te zijn beland. Zij voelen zich genoodzaakt om hun uurtarieven laag te houden en zo voldoende opdrachten te krijgen. Zelfstandige professionals rekenden in 2010 nog gemiddeld 64 euro per uur, maar dat tarief is inmiddels afgenomen naar 49 euro, een daling van 23,4 procent.

Recessie

Makers van applicaties voor mobiele telefoons hebben het zwaarst te verduren gekregen: hun uurtarief daalde van honderd euro vorig jaar naar het huidige tarief van 49 euro. Ook creatieve beroepen als designers, grafisch ontwerpers en secretaresses en boekhouders ondervinden nog steeds hinder van de recessie.

Aandachtspunt

"De tarieven van zelfstandigen zijn nog altijd een aandachtspunt", aldus Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen in een artikel op VKbanen.nl. "Opdrachtgevers proberen om de uurtarieven te drukken. Ze maken gebruik van de crisis die nog niet helemaal uitgewerkt is. Aan de andere kant willen zelfstandigen ook nieuwe opdrachten binnenhalen en ze zijn daarom bereid om lagere prijzen te hanteren."

Minder aanbod

Volgens ZZP Nederland lag deze algemene daling in uurtarieven in de verwachting. "Het is logisch dat ZZP'ers hun tarieven in moeilijke tijden naar beneden brengen. Als er minder aanbod is, dan daalt ook de prijs. Dat is vervelend, maar het is nog altijd beter dan werkloos thuis zitten."

Lees het hele artikel op VKBanen.nl.

Gepubliceerd op:
29-06-2011

Wat vind je van dit artikel?

x3
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.