5 richtlijnen om uw uurtarief te bepalen

3 min  leestijd
0
Image

Starters vinden het vaak behoorlijk lastig om hun uurtarief vast te stellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurtarief voor ZZP'ers bestaat niet. Ook binnen de diverse sectoren gelden verschillende tarieven. Hoe persoonlijk en moeilijk het ook kan zijn, u zult het bedrag uiteindelijk toch zelf moeten bepalen.

Ga hierbij zorgvuldig te werk en zorg ervoor dat u nooit een te hoog of te laag tarief rekent. ZZP'ers die te hoog inzetten, zullen veel potentiële opdrachtgevers aan hun concurrenten verliezen. Wie te laag gaat zitten, zal niet snel een gebrek hebben aan opdrachten. Maar in dat geval wordt het lastig om uw tarief later nog naar boven bij te stellen.

Consessies

Overigens zijn uurtarieven ook onderhevig aan veranderingen. In economisch zware tijden moeten veel opdrachtgevers bezuinigen. Als opdrachtnemer doet u er verstandig aan hierin enigszins mee te gaan, want dat doen andere ZZP'ers ook. 

Uw uurtarief

Maar hoe u bepaalt u als aankomend ZZP'er nu uw uurtarief? Dat blijft zoals gezegd een persoonlijke kwestie, maar onderstaande lijst helpt u vast een eind op weg:

1. Specialisatie van de werkzaamheden en uw vaardigheden

Wie een vak uitoefent dat veel anderen beheersen zal een lagere vraagprijs moeten hanteren dan iemand met zeer specifieke kennis voor een bepaalde opdracht. Zeldzame kwaliteiten zijn immers per definitie waardevol. Afhankelijk van uw werkzaamheden zijn er in de meeste sectoren wel gangbare tarieven bekend. Uw opdrachtgever kent deze tarieven doorgaans ook. Wijk hier dus niet al teveel vanaf.

2. Concurrentie

Zorg ervoor dat het uurloon overeenkomt met het bedrag dat andere ZZP'ers in uw vakgebied gemiddeld rekenen. In de ene sector werken nu eenmaal meer interimmers dan in andere vakgebieden. Mocht u niet de enige professional zijn die in aanmerking komt voor een opdracht, dan zal de opdrachtgever in de meeste gevallen kiezen voor de goedkoopste optie.

3. Duur/omvang van de opdracht

Voor een eenmalige klus van bijvoorbeeld zes uur kunt u een hogere vergoeding vragen dan wanneer het om een maandenlange fulltime opdracht gaat. In dat geval bent u langere tijd verzekerd van inkomen en kunt u wat soepeler zijn dan wanneer u iedere week losse opdrachten moet vinden.

4. Wie is de opdrachtgever?

Vaak loont het als u vooraf onderzoek heeft gedaan naar een toekomstige opdrachtgever. Met wie krijgt u straks te maken en hoeveel geeft het bedrijf doorgaans uit aan dit soort werkzaamheden? Een startende onderneming zal u over het algemeen minder kunnen bieden dan bijvoorbeeld een multinational. Maar ook gevestigde bedrijven worden steeds voorzichtiger. Met name overheidsinstellingen staan nog wel eens bekend als ruimhartig; hier kunt u dus in veel gevallen een wat hogere offerte neerleggen dan bij commerciële bedrijven, maar overdrijf het niet.

5. Uw onderhandelingstalent

Er zijn vrijwel altijd mogelijkheden om over het uurloon te onderhandelen. Meestal is er sprake van een marge tussen uw minimale vraagprijs en wat uw opdrachtgever bereid is te betalen, maar wees slim en blijf tactvol. Wie het spel goed beheerst en een opdrachtgever het gevoel kan geven veel te krijgen voor weinig, terwijl u zelf weet dat u een prima deal sluit, doet het goed.

Tip! Gratis white paper: uurtarief berekenen

Wil jij meer weten over dit onderwerp en vraag je je af hoe jij een (hoger) uurtarief kunt berekenen? Download hier kosteloos de white paper een hoger uurtarief: zo bereken je het (PDF) en ontvang onze tips gratis in je mailbox.

Meer over uurtarief

Meer over uurtarief
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten