Op vakantie gaan - home

Checklist: ga (uit)gerust op vakantie

Denk je dat je geen tijd hebt om vakantie te nemen? Je kunt het je juist niet veroorloven om door te werken. De kosten van overbelasting (ziekte, minder kwaliteit leveren, verlies van klanten) zijn veel hoger dan een weekje ontspannen op het strand. Zo trek je met een gerust hart even de stekker uit je bedrijf én kom je uitgerust terug.

Geld overhouden? Neem af en toe vakantie

De grootste valkuil voor een startende zzp'er of ondernemer is om vakanties de eerste tijd maar achterwege te laten en continu door te werken. Er is alleen één nadeel: ook het lichaam van de ondernemer heeft af en toe rust nodig. De kosten van overbelasting (ziekte, minder kwaliteit, verlies van klanten) zijn veel hoger dan even een weekje unplugged

Met name de eerste keer dat je als ondernemer een (lange) vakantie plant, is dit een spannende aangelegenheid. Je bent immers onmisbaar en hoe moet dit nu met nieuwe opdrachten?

De kosten van overbelasting (ziekte, minder kwaliteit leveren, verlies van klanten) zijn veel hoger dan een weekje niets doen.

Hoe bereid je je voor op vakantie?

Geen opdrachtgever zal er raar van opkijken wanneer jij jouw vakantie aankondigt. Stel vaste opdrachtgevers en klanten op de hoogte en zet je afwezigheidsassistent aan. 

Ondernemer op social media? Pas op voor inbraak

Let op: vanwege de verplichte inschrijving bij de Kamer van Koophandel is je vestigingsadres openbaar. Denk dus goed na wat je precies in de e-mail of op social media vermeldt, aangezien inbrekers op de loer kunnen liggen.

De politie adviseert sowieso om niet op social media aan te kondigen dat je een weekje naar de Ardennen gaat. Ook kan het risicovol zijn om je out of office-reply aan te zetten als je een thuisadres als werkadres gebruikt.

Pak je rust op het juiste moment

Het is uiteraard afhankelijk van je privésituatie - als je kinderen hebt, zit je meestal 'vast' aan de schoolvakanties - maar het kan lucratief zijn om juist na een drukke vakantieperiode weg te gaan. 

Wees flexibel in de laatste week voor je vakantie

De laatste week voor je vakantie is een hectische tijd: privé én op het werk. Houd hier rekening mee in je planning.

De laatste dagen voor de vakantie zijn doorgaans erg hectisch. Je bent moe en de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst, maar je wilt toch nog even die ene klus netjes afronden.

Facturen moeten worden opgestuurd, de btw-aangifte moet nog worden gedaan en dan is er ook nog de 'gewone' vakantiestress van thuis.

Plan de laatste week voor de vakantie daarom goed in. Bedenk goed welke opdrachten niet meer gaan lukken en laat het weten als je toch even iets over de vakantie heen moet tillen. Die lastige klus doe je waarschijnlijk toch ook tien keer beter als je uitgerust bent. 

Regel (tijdelijke) vervanging

Bepaal voor jezelf of het nodig is om vervanging te regelen. Met de zekerheid dat jouw werkzaamheden goed zijn overgedragen, ga je al een stuk geruster op vakantie.

De vervanger kan namelijk ook je zakelijke mail bijhouden om allerlei verzoeken af te handelen. Maak verder afspraken over spoedgevallen. Op vakantie wil je in principe niet gestoord worden, maar nood breekt wet. Geef daarom een telefoonnummer door waarop je te bereiken bent.

Zorg voor een financiële buffer

Voordat je op vakantie gaat moet je goed op een aantal geldzaken letten. Zorg als zzp'er ten eerste voor een financiële buffer. Niet alleen voor op vakantie, maar ook voor de periode na de vakantie, zodat je het gat in jouw inkomsten goed kunt opvangen.

Vergeet daarom vooral niet je facturen voor je vakantie te versturen. De verwerkingstijd voor opdrachtgevers loopt uiteein van een aantal weken tot enkele maanden, zodat je een gedeelte krijgt uitbetaald als je terugkomt van vakantie.

Denk daarnaast goed na over de rekeningen die tijdens de vakantie betaald moeten worden. Met internetbankieren kun je vooruit plannen en de betaalopdrachten vooraf klaar zetten.

Neem als je klant bent bij de Rabobank voor financiële noodgevallen je Rabo Scanner mee.

Smartphone uit: digitale detox

Zet ook in je status van Whatsapp, Facebook en andere plekken dat je er niet bent. Dan kun je de Wifi of het mobiele netwerk ook gewoon uitzetten. De dwangmatige behoefte om online te blijven levert flink wat stress op. Het is niet voor niets dat sommige grote bedrijven tegenwoordig hun werknemers aanmoedigen hun telefoon na werktijd uit te zetten.

Ook als zzp'er heb je recht op ontspanning, zeker tijdens de vakantie. Zet dus in ieder geval alle pushberichten op je smartphone uit, zodat je mail niet automatisch binnenloopt en je telefoon niet constant trilt of piept bij ieder whatsapp-bericht.

TipDurf jezelf even 'uit' te zetten en ga in 7 stappen voor een digital detox.

Volledig offline of toch niet?

Of je nu een trektocht door de Thaise jungle maakt of gewoon drie weken in je achtertuin een boek leest: beschouw vakantie als vakantie. Opdrachtgevers en klanten hebben geen idee waar jij van je vakantie geniet, voor hen telt alleen dat je weg bent.

Ook al blijf je lekker thuis en ben je in de gelegenheid om je mail te lezen of snel te reageren, het is niet noodzakelijk om dit ook daadwerkelijk te doen. Een valkuil is dat je thuis eerder in (werk)gewoontes vervalt, maar vergeet vooral niet dat vakantie ook thuis een vakantie is.

Toch af en toe je mail checken of voicemail afluisteren kan best: laat die behoefte alleen niet je hele vakantie domineren.

Dat betekent overigens niet dat je helemaal niet met werk hoeft bezig te zijn: zo zwart-wit is het ook weer niet. Af en toe je mail of voicemail checken kan best. Misschien ontdek je dat je daardoor juist wel meer ontspannen blijft.

Als je toch veel moeite hebt om het werk los te laten, kun je hiervoor beter dagelijks een half uurtje reserveren dan dat je de hele dag hierover op het strand ligt te piekeren. Goede afspraken met je reisgenoten zorgen dat zij er ook niet te veel last van hebben.

Laat je inspireren door de omgeving

Er bestaat altijd een (kleine) kans dat je een opdracht misloopt tijdens je vakantie. Ook al heb je je goed voorbereid door je opdrachtgevers te laten weten dat je afwezig bent, kan het gebeuren dat je een zakelijke kans mist omdat je even niet bereikbaar was.

Beter is het om je vakantie te gebruiken om over nieuwe zakelijke kansen na te denken. Doordat je tot rust komt, geef je jezelf namelijk onbewusr meer ruimte om nieuwe ideeën op te doen.

Tijdens de normale dagelijkse beslommeringen is er vaak weinig tijd voor (zelf)reflectie. De kans is groot dat je tijdens een vakantie - waarbij je meer afstand van de normale gang van zaken neemt - vanzelf tot nieuwe inzichten komt. Werk bijvoorbeeld even aan je Business Model Canvas

Tip: Werk aan je start met de Startversterker. Doe de test en ontdek welk type ondernemer jij bent.

Bijgewerkt op: 16-07-2018

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet.

Uit onze peiling blijkt: een uurtarief tussen € 60 en € 90 is het meest gebruikelijk

Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Whitepaper uurtarief berekenen

whitepaper uurtarief

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Podcast uurtarief bepalen

Luister je liever naar de tips? IkGaStarten geeft je in deze podcast tips over het bepalen van je uurtarief. 

Uurtarief en netto inkomen

Jouw bepaalde uurtarief heeft natuurlijk invloed op je netto inkomen. Van je uurtarief gaan nog een aantal kosten vanaf, zoals je bedrijfskosten en belastingen. 

Bereken het netto inkomen met verschillende uurtarieven en kijk waar je op uitkomt. Met welk uurtarief verdien je genoeg? 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.