CNV: ‘Leg tarief ZZP’ers vast in de cao’

CNV: ‘Leg tarief ZZP’ers vast in de cao’

Als het aan CNV-voorzitter Maurice Limmen ligt, worden straks in cao's concrete afspraken gemaakt over de tarieven voor ZZP'ers. De vakbondsorganisatie wil hiermee bereiken dat de verschillen op het gebied van inkomsten voor zelfstandigen en vaste werknemers kleiner worden en ook enige sociale zekerheid kan worden behouden.

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen weekend publiceerde over de verschillen tussen inkomens van zelfstandigen en vaste medewerkers, bleek dat de inkomsten van ZZP'ers gemiddeld tien procent uitvallen dan die van iemand in loondienst. 

Verschillen per branche

De inkomsten van ZZP'ers kunnen overigens per beroep en branche waarin de zelfstandige professional werkzaam is erg verschillen. Zo verdient een zelfstandige kunstenaar of architect gemiddeld een stuk minder dan een collega die in vaste dienst is, terwijl dit in de zakelijke dienstverlening en onder artsen vaak precies omgekeerd is. 

Discussie over ZZP'ers

Het feit dat de laatste jaren steeds meer mensen - al dan niet noodgedwongen na een ontslag - als eenpitter zijn gaan werken, houdt de gemoederen flink bezig. In 2015 werkte twaalf procent van de werkzame beroepsbevolking als zelfstandige professional.

Er is discussie ontstaan over hoe deze groep de arbeidsmarkt beïnvloedt. Enerzijds zouden zelfstandigen te veel profiteren van fiscale aftrekpost, zoals de zelfstandigenaftrek, terwijl ZZP'ers anderzijds juist worden uitgebuit omdat ze minder sociale zekerheden hebben dan werknemers. Een groot deel van de eenpitters is bovendien onderverzekerd en bouwt niet actief pensioen op.

Tarieven in cao vermelden

Volgens CNV kan een deel van deze problemen worden aangepakt door betere afspraken te maken in cao's. Maurice Limmen: "Het inkomen van een werknemer wordt beschermd door de cao. ZZP'ers hebben die bescherming niet. Het verbaast me dus niet dat de inkomens bij de meeste zzp'ers een stuk lager uitvallen. Bij hen heeft het inkomen geen bodem."

Dat moet anders kunnen, zo stelt het CNV. "Willen we een redelijk inkomen behouden voor alle werkenden dan zul je in cao's afspraken moeten maken over de tarieven van ZZP'ers", aldus Limmen in de Volkskrant.

Post van Wiebes 

Er is de laatste tijd onder zowel opdrachtgevers als -nemers ook veel verwarring ontstaan over het einde van de VAR-verklaring, die op 1 mei aanstaande zal worden vervangen door een nieuw systeem van ZZP-modelcontracten. 

Staatssecretaris Wieves van Financiën, die afgelopen zondag te gast was in het programma WNL Op Zondag, heeft aangekondigd dat alle ZZP'ers, die nu nog werken op basis van een VAR-verklaring, nog deze maand een brief ontvangen waarmee zij worden geïnformeerd over de invoering van de modelovereenkomsten. Wil jij meer weten over het verdwijnen van de VAR en de nieuwe regeling? Lees dan het artikel Het nieuwe ZZP-modelcontract: dit zijn de aandachtspunten.

Bron: de Volkskrant

Gepubliceerd op:
23-08-2018

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De bepaling van het juiste uurtarief hangt af van je vaste lasten, ondernemerskosten en het aantal declarabele uren, maar ook van de branche, concurrentie én jouw toegevoegde waarde. Met deze vijf handige stappen helpen we je bij het vaststellen van je uurtarief.

Uurtarief
Uurtarief

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.