Uurtarief verhogen

Minimumtarief voor zzp'ers, wat je moet weten

Er komt misschien een minimumtarief voor zzp'ers. In eerdere wetsvoorstellen was er een minimumtarief van €16 en ook een minimum uurtarief van €30 - €35 is genoemd. In dit artikel lees je wat de regels zijn en hoe je een hoger uurtarief communiceert naar je klanten.

Schijnzelfstandigheid zzp'ers

Over een soort minimumloon voor zzp'ers wordt in politiek Den Haag al jaren gesproken. Het kabinet wil hiermee de groep schijnzelfstandigen in ons land beter beschermen.

Schijnzelfstandigheid is een grijs gebied tussen een dienstbetrekking en zelfstandigheid. Deze medewerkers hebben het statuut van een zzp'er, maar oefenen in werkelijkheid een beroepsactiviteit uit onder het gezag van een werkgever.

Minimumuurtarief zzp'ers, de cijfers

Maar hoe groot is de groep eigenlijk waar het om gaat? We zetten wat cijfers voor je op een rij.

  • Nederland telt ongeveer 1,2 miljoen zzp'ers.
  • Er zijn ongeveer 85.000 zzp'ers die minder verdienen dan € 16.
  • Deze groep zzp'ers is met name actief bij bezorgingsdiensten, in het personenvoer, de tuinbouw en de thuiszorg.

Het kabinet wilde opdrachtgevers verplichten om mensen die minder dan het minimumtarief verdienen een contract aan te bieden. Er werd uitgerekend dat een bedrag van € 16 net voldoende is om van te leven en je te verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.

Opt-out voor hoog uurtarief

Bij een tarief boven € 16 moest je opdrachtgever volgens de oude plannen een opdrachtgeversverklaring regelen. Met een uurtarief boven € 75 was dat niet nodig, dan kon je gebruik maken van een opt-out en hoefde je geen loonbelasting en werknemersverzekeringen te betalen. 

Minimum uurtarief van € 16, wetsvoorstel ingetrokken

Dit plan bleek lastiger uit te voeren dan vooraf gedacht. Het wetsvoorstel is daarom inmiddels ingetrokken. Er wordt nu een webmodule ontwikkeld, waarmee je opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring kan genereren. Die verklaringen en de webmodule moeten de Wet DBA gaan vervangen. 

Minimumtarief €30 tot €35

Wellicht heb je ook gehoord over een minimum uurtarief van €30 tot €35. Dat is een advies van de Sociaal Economische Raad (SER). Die adviseren het kabinet om alsnog een minimum uurtarief in te stellen, maar dan wat hoger. Dit zou dan geen harde ondergrens zijn, maar wel een soort norm. 

Boven dat bedrag zou de Belastingdienst ervan uit kunnen gaan dat iemand bewust ondernemer is. Daaronder zou er kunnen worden gecontroleerd op schijnzelfstandigheid. 

Hoger uurtarief, zo doe je dat

Heb je zelf overigens het idee dat jouw uurtarief best wat omhoog mag? Dan is het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Als zzp'er is het sowieso verstandig om je dit regelmatig af te vragen. Vraag ik nog wel genoeg? Wordt het tijd voor een inflatiecorrectie?

Bedenk je dat de meeste medewerkers in loondienst er ieder jaar iets bijkrijgen. Dus waarom jij niet? Op IkGaStarten.nl vind je veel artikelen over je uurtarief.

En omdat jouw uurtarief zo ontzettend belangrijk is, hebben we er zelfs een whitepaper over gemaakt. Helemaal gratis. Download 'm en doe er je voordeel mee.

Doe mij die whitepaper maar

Uurverhoging communiceren

Als je eenmaal hebt besloten om je uurtarief te verhogen, dan zul je dat moeten communiceren naar jouw klanten. Die willen immers weten waar ze aan toe zijn. Deze tips helpen je daarbij.  

  1. Vertel het op tijd. Wanneer jouw klant plotseling wordt geconfronteerd met extra kosten, dan zal hij dat waarschijnlijk als onplezierig ervaren. Geef het daarom tijdig aan.
  2. Vertel het persoonlijk. Jouw vijf belangrijkste klanten horen het liever van jou dan wanneer ze een onpersoonlijk mailtje ontvangen.
  3. Bied voordeel. Doe je vaste klanten een aanbieding en zeg dat je alleen voor hen nog even voor het oude tarief werkt. De volgende keer is de verhoging een feit.  
  4. Maak geen excuses. Jij besluit je uurtarief te verhogen en je hoeft je daarvoor dan ook niet te verontschuldigen. Maak duidelijk dat je niet gaat onderhandelen.
  5. In stapjes. Mocht je een flinke verhoging nou erg spannend vinden, dan kun je ervoor kiezen om je uurtarief in kleine stapjes door te voeren.
  6. Variëren kan. Doe je een opdracht die langer duurt, dan kun je voor zo'n opdrachtgever eventueel een ander (lees: lager) tarief hanteren.

Bijgewerkt op: 13-10-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet.

Uit onze peiling blijkt: een uurtarief tussen € 60 en € 90 is het meest gebruikelijk

Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Whitepaper uurtarief berekenen

whitepaper uurtarief

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Podcast uurtarief bepalen

Luister je liever naar de tips? IkGaStarten geeft je in deze podcast tips over het bepalen van je uurtarief. 

Uurtarief en netto inkomen

Jouw bepaalde uurtarief heeft natuurlijk invloed op je netto inkomen. Van je uurtarief gaan nog een aantal kosten vanaf, zoals je bedrijfskosten en belastingen. 

Bereken het netto inkomen met verschillende uurtarieven en kijk waar je op uitkomt. Met welk uurtarief verdien je genoeg? 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.