Uurtarief verhogen

Minimumtarief voor zzp'ers, wat je moet weten

Er komt waarschijnlijk een minimumtarief voor zzp'ers. Zij mogen vanaf 2021 niet minder dan € 16 per uur betaald krijgen. In dit artikel lees je wat dit betekent en - niet onbelangrijk - hoe je een hoger uurtarief communiceert naar je klanten.

Schijnzelfstandigheid zzp'ers

Over een soort minimumloon voor zzp'ers wordt in politiek Den Haag al jaren gesproken. Het kabinet wil hiermee de groep schijnzelfstandigen in ons land beter beschermen. Er is nu uitgerekend dat een bedrag van € 16 net voldoende is om van te leven en je te verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.

Schijnzelfstandigheid is een grijs gebied tussen een dienstbetrekking en zelfstandigheid.

Deze medewerkers hebben het statuut van een zzp'er, maar oefenen in werkelijkheid een beroepsactiviteit uit onder het gezag van een werkgever.

Zzp'ers, de cijfers

Maar hoe groot is de groep eigenlijk waar het om gaat? We zetten wat cijfers voor je op een rij.

 • Nederland telt ongeveer 1,2 miljoen zzp'ers.
 • Zij moeten straks dus minimaal € 16 per uur gaan verdienen.
 • Het overgrote merendeel haalt dit overigens makkelijk. Er zijn ongeveer 85.000 zzp'ers die minder verdienen dan dit bedrag.
 • De wet moet in 2021 ingaan.

Het kabinet wil opdrachtgevers straks verplichten om mensen die minder dan het minimumtarief verdienen een contract aan te bieden.

Handhaving minimumtarief zzp'ers

Het getal van 85.000 komt van het Economisch Onderzoeksbureau SEO, dat de overheid adviseert bij het opstellen van beleid. Deze groep zzp'ers is met name actief bij bezorgingsdiensten, in het personenvoer, de tuinbouw en de thuiszorg. Het blijkt zelfs dat een aanzienlijk deel van hen minder dan een tientje per uur verdient.

Uurtarief uitrekenen

Overigens is het voor een zzp'er helemaal niet zo eenvoudig om precies het uurloon te berekenen.

 • Reistijd wordt bijvoorbeeld ook als werktijd meegerekend.
 • En wat betekent het wanneer je als freelance journalist werkt en de krant leest? Is dat ook werk?

Controle uitoefenen op het naleven van de wet blijkt bovendien ook niet zo eenvoudig. Het kabinet wil hiervoor wel meer ambtenaren beschikbaar gaan stellen.

Uurtarief hoger dan € 75 per uur

Het minimumtarief is niet de enige maatregel die waarschijnlijk wordt ingevoerd. Ook voor de groep zzp'ers die meer dan € 75 per uur vraagt verandert er waarschijnlijk iets. Het kabinet wil het voor hen mogelijk maken om af te zien van loonbelasting en de werknemersverzekeringen.

Deze zogeheten opt-out geeft opdrachtgevers meer zekerheid. Zij hebben daarmee de garantie dat ze geen naheffingen ontvangen.

Hoger uurtarief, zo doe je dat

Heb je zelf overigens het idee dat jouw uurtarief best iets omhoog mag? Dan is het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Als zzp'er is het sowieso verstandig om je dit regelmatig af te vragen. Vraag ik nog wel genoeg? Wordt het tijd voor een inflatiecorrectie?

Besef dat de meeste medewerkers in loondienst er ieder jaar iets bijkrijgen. Dus waarom jij niet? Op IkGaStarten.nl vind je veel artikelen over je uurtarief.

En omdat jouw uurtarief zo ontzettend belangrijk is, hebben we er zelfs een whitepaper over gemaakt. Helemaal gratis. Download 'm en doe er je voordeel mee.

Doe mij die whitepaper maar

Uurverhoging communiceren

Als je eenmaal hebt besloten om je uurtarief te verhogen, dan zul je dat moeten communiceren naar jouw klanten. Die willen immers weten waar ze aan toe zijn. Deze tips helpen je daarbij.  

 1. Vertel het op tijd. Wanneer jouw klant plotseling wordt geconfronteerd met extra kosten, dan zal hij dat waarschijnlijk als onplezierig ervaren. Geef het daarom tijdig aan.
 2. Vertel het persoonlijk. Jouw vijf belangrijkste klanten horen het liever van jou dan wanneer ze een onpersoonlijk mailtje ontvangen.
 3. Bied voordeel. Doe je vaste klanten een aanbieding en zeg dat je alleen voor hen nog even voor het oude tarief werkt. De volgende keer is de verhoging een feit.  
 4. Maak geen excuses. Jij besluit je uurtarief te verhogen en je hoeft je daarvoor dan ook niet te verontschuldigen. Maak duidelijk dat je niet gaat onderhandelen.
 5. In stapjes. Mocht je een flinke verhoging nou erg spannend vinden, dan kun je ervoor kiezen om je uurtarief in kleine stapjes door te voeren.
 6. Variëren kan. Doe je een opdracht die langer duurt, dan kun je voor zo'n opdrachtgever eventueel een ander (lees: lager) tarief hanteren.

Gepubliceerd op:
23-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

x8
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Het bepalen van een uurtarief is vaak lastig voor startende ondernemer en zzp'ers. Te hoog zitten is niet goed, maar te laag is natuurlijk weer het andere uiterste. Hoe kom je tot het juiste uurtarief?

Hoe bereken jij jouw uurtarief
Hoe bereken jij jouw uurtarief

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.