Uurtarief bepalen

Wat wordt mijn uurtarief?

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief?

In welke branche ga je aan de slag? Er bestaat veel variatie in uurtarieven tussen de verschillende sectoren. Dit hangt af van de moeilijkheid van het werk én de vraag in de markt.

Een ICT-consultant verdient daarom over het algemeen een stuk meer dan een tekstschrijver.

Onderzoek de markt en concurrentie

Veel starters maken de fout om (ver) onder het uurtarief van de concurrentie te zitten. Dit levert je natuurlijk meer opdrachten op, maar maakt het ook lastiger om nog te stijgen. Opdrachtgevers weten dan inmiddels dat ze bij jou moeten zijn voor goedkoop werk.

Gratis tool voor ondernemers

IJzersterke start maken?

Maak gebruik van de Startversterker. Een gratis tool vol checklists, tests en uitdagingen. Onmisbaar voor de ambitieuze starter.

Zo werkt de startversterker

Daarbij komt dat je het je collega-ondernemers moeilijk maakt, zij lijken vergeken met jou erg duur. Zo verpest je de markt door te stunten met je prijs.

Ben je in iets bijzonders gespecialiseerd? Dan kun je een hoger uurtarief vragen.

Uiteraard is het ook niet slim om ver boven het gemiddelde uurtarief te vragen, dan prijs je jezelf uit te markt. Opdrachtgevers vragen vaak meerdere offertes op voordat ze een keuze maken. Met een astronomisch bedrag kom je direct op de verkeerde stapel.

Onderzoek gemiddelde uurtarieven op Ikgastarten

Om je een beter beeld te geven van de gemiddelde uurtarieven, hield Ikgastarten in 2020 een peiling onder 2.958 bezoekers.

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 2.958
€ 15 - 30 (excl. btw) 14%
€ 30 - 45 (excl. btw) 20%
€ 45 - 60 (excl. btw) 20%
€ 60 - 90 (excl. btw) 23%
€ 90 - 150 (excl. btw) 13%
Meer dan € 150 (excl. btw) 4%
Ik werk niet op uurtariefbasis 7%

Bepaal wat je zelf wilt verdienen

Wat wil je minimaal gaan verdienen? De meeste ondernemers willen in elk geval genoeg vragen om er niet op achteruit te gaan:

 • Je omzet moet hoger zijn dan je zakelijke kosten
 • Je winst (omzet-kosten) moet hoger zijn dan je privékosten.

Houd hierbij rekening met het feit dat niet alle uren die je in je bedrijf steekt declarabel zijn. Dit betekent dat je er geen geld voor kunt vragen. Denk bijvoorbeeld aan tijd waarin je op zoek bent naar nieuwe klanten.

Onderhandelen over je uurtarief

Heb je een offerte neergelegd bij een potentiële opdrachtgever, dan is de kans groot dat deze nog terugkomt met een tegenbod. Laat je hierdoor vooral niet uit het veld slaan, dit is onderdeel van het 'spel'.

Dingt een klant te veel af? Durf dan ook 'nee' te zeggen.

De directeur of manager waarmee je onderhandelt, heeft zijn of haar zinnen gezet op het krijgen van korting. Het kan daarom helpen om in je offerte nét een stukje hoger in te zetten dan dat je eigenlijk zou willen verdienen.

Minimum uurtarief per 1 januari 2021

Als alles volgens plan gaat, komt er op 1 januari 2021 een minimum uurtarief. Je bent dan als zelfstandig ondernemer verplicht om minstens € 16 per uur te vragen. Lees hier meer over de nieuwe plannen.

Welk uurtarief je vraagt, heeft vanaf 2021 verregaande gevolgen:

 • < € 16 per uur
  Je wordt gezien als werknemer.
 • < € 16 - € 75 per uur
  Je moet een online opdrachtgeversverklaring invullen.
 • > € 75 per uur 
  Je wordt sowieso gezien als ondernemer. Je kunt in dit geval gebruik maken van een 'opt-out' regeling voor loonbelasting en de werknemersverzekeringen.

Bijgewerkt op: 23-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet.

Uit onze peiling blijkt: een uurtarief tussen € 60 en € 90 is het meest gebruikelijk

Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Whitepaper uurtarief berekenen

whitepaper uurtarief

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Podcast uurtarief bepalen

Luister je liever naar de tips? IkGaStarten geeft je in deze podcast tips over het bepalen van je uurtarief. 

Uurtarief en netto inkomen

Jouw bepaalde uurtarief heeft natuurlijk invloed op je netto inkomen. Van je uurtarief gaan nog een aantal kosten vanaf, zoals je bedrijfskosten en belastingen. 

Bereken het netto inkomen met verschillende uurtarieven en kijk waar je op uitkomt. Met welk uurtarief verdien je genoeg? 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.