marieke

Wat wordt mijn uurtarief?

Hoe bepaalt je als zzp'er je uurtarief? De vraag is vrij simpel; het antwoord allesbehalve dat. Er is natuurlijk geen standaarduurloon voor zzp'ers. En ook binnen de diverse sectoren zijn er geen lijstjes beschikbaar met vaste uurtarieven. Je zult als starter zelf je uurtarief moeten bepalen.

Doe dit wel zorgvuldig, want een laag uurtarief levert je misschien lekker veel klanten op bij de start, maar vervolgens is het heel lastig je tarief naar boven bij te stellen. Bovendien zou je er mee kunnen suggereren dat je niet zoveel kwaliteit kunt leveren. Met een te hoog starttarief prijs je zichzelf daarentegen direct al uit de markt. Factoren die van invloed zijn op het vast te stellen uurtarief zijn onder meer: 

Je kunt bijvoorbeeld uitgaan van een minimaal inkomen dat je nodig hebt of wilt gaan verdienen. In dat geval bepaal jij je taakstellend uurtarief. Je dient hiervoor je kosten goed te kennen en in kaart te brengen. Dan kun je berekenen met welk loon (en uiteraard de minimale hoeveelheid uren) je winstgevend zult zijn.

Handige tools:

Gepubliceerd op:
04-12-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.