marieke

ZZP'ers in de bouw verkiezen vrijheid boven geld

Veel zelfstandigen in de bouw strijken minder salaris op dan hun collega’s in loondienst. Zo zegt 41 procent minder dan marktconform loon te verdienen. Desondanks is de overgrote meerderheid graag eigen baas. Dat blijkt uit een salarisonderzoek van onderzoeksbureau Berenschot en online platform Cobouw.

Het gemiddelde uurtarief van de respondenten bedroeg 57 euro. Dat is veel minder dan voor de crisis, toen dit lag rond de 70 tot 75 euro per uur. De initiatiefnemers van het onderzoek spreken daarom van een ‘fikse aderlating’. Daarbij gaat een deel van het loon naar andere zaken. ‘Vakantie en andere vrije dagen zijn voor eigen rekening. Daar komt nog bij dat je als ZZP’er zelf voor je pensioen en verzekeringen moet zorgen’, licht Hans van der Spek van Berenschot toe.

Ondanks de lagere inkomsten wordt de vrijheid gewaardeerd. Belangrijke redenen hiervoor zijn het uitstippelen van een eigen route en het bepalen van de werk-privébalans. Daarnaast wordt zelfstandig ondernemerschap gezien als een mogelijkheid om zich verder inhoudelijk te specialiseren. Aan het salarisonderzoek in de bouw deden overigens een kleine duizend respondenten mee. Het ging vooral om uitvoerend, technisch en administratief personeel in de bouw.

Bron: Cobouw

Gepubliceerd op:
24-07-2014

Wat vind je van dit artikel?

x6
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De bepaling van het juiste uurtarief hangt af van je vaste lasten, ondernemerskosten en het aantal declarabele uren, maar ook van de branche, concurrentie én jouw toegevoegde waarde. Met deze vijf handige stappen helpen we je bij het vaststellen van je uurtarief.

Uurtarief
Uurtarief

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.