marieke

Van start, maar ook nog salaris

In sommige gevallen kunt u van start met uw eigen bedrijf, terwijl u ook nog deels in loondienst bent. Het grote voordeel hiervan is dat u toch nog een zeker inkomen heeft en  niet geheel afhankelijk bent van uw eerste omzet. Let wel goed op: er zitten haken en ogen aan.

Toestemming werkgever
Het is van groot belang dat uw werkgever weet van uw plannen en geen bezwaar heeft tegen uw ondernemingszin. Ga er vanuit dat hij toestemming moet geven. In uw arbeidsovereenkomst, CAO of personeelsreglement kunt u terugvinden of u naast uw werk een bedrijf mag starten.

Concurrentie
De kans dat uw werkgever akkoord gaat, is groter als u een bedrijf start dat niet botst met zijn belangen. Gaat u precies hetzelfde doen, dan zal uw werkgever misschien niet direct enthousiast zijn. In veel gevallen moet u zich ook houden aan een concurrentiebeding en/of een relatiebeding. Daarin is vastgelegd wat u wel en niet mag doen.

Zware combinatie
Een bedrijf starten naast uw baan blijkt in de praktijk vaak een lastige combinatie. Als ondernemer wilt u zich graag 24 uur per dag inzetten voor uw (nieuwe) klanten, terwijl uw werkgever natuurlijk ook honderd procent inzet verwacht op de dagen dat u voor hem werkt. Het vergt vaak veel regelwerk om alles in goede banen te leiden. Bovendien is bereikbaarheid vaak een probleem. Het is dus belangrijk dat u dat goed regelt, bijvoorbeeld door het inschakelen van een telefoonservice.
 

Gepubliceerd op:
02-11-2009

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemen kun je leren, wordt wel eens gezegd. Hoewel ook hier oefening zeker kunst baart, helpt het wel als je over bepaalde karaktereigenschappen beschikt die het leven van een ondernemer makkelijker kunnen maken.

Zzp
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?

Als startende ondernemer wil je vooral zo efficiënt mogelijk ondernemen. Maar in de praktijk heb je waarschijnlijk vaak het gevoel dat je nooit echt klaar bent en tijd tekort komt. Met deze tips voor timemanagement benut je als zzp'er je werktijd optimaal.

Zzp
Timemanagement
Timemanagement

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.