5 vragen en antwoorden over de VAR

Bijgewerkt op 25 januari 2022
3 min  leestijd
0
Image

In dit artikel lees je 5 vragen en antwoorden over de VAR. 

Let op:  De VAR is vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Dit bleek echter geen goed alternatief. Op 24-06-2019 is bekend gemaakt dat de wet DBA niet tot 2020, maar tot 2021 niet gehandhaafd wordt. Daarna hoopt de regering met een goed alternatief te kunnen komen. Lees er alles over.

1. VAR? Wat is dat?

VAR staat voor Verklaring Arbeids Relatie. Het gaat hier om een verklaring, afgegeven door de Belastingdienst, die aangeeft wat voor ondernemer u bent. U bent niet verplicht om een VAR aan te vragen, maar een opdrachtgever zal er, zeker bij grotere opdrachten, vaak wel om vragen. Voor de opdrachtgever is het namelijk van belang om vóór het aangaan van een opdracht te weten of er sprake is van zelfstandig ondernemerschap of van een werknemer (met loondienstbetrekking, fictief dienstverband of bijverdiensten).

2. Voor wie is de VAR bedoeld?

Een VAR kan worden aangevraagd door natuurlijke personen om aan te tonen wat hun status als zelfstandige is. ZZP'ers, maar ook artiesten en beroepssporters die in Nederland wonen, kunnen een VAR aanvragen. Een BV, NV, vennootschap onder firma (VOF) en maatschap kunnen geen VAR aanvragen.

3. Waarom zou je als ZZP'er een VAR aanvragen?

Een VAR vraag je als ZZP'er over het algemeen aan op verzoek van de opdrachtgever. De verklaring kan de opdrachtgever namelijk vrijwaren van mogelijke aanspraken van de Belastingdienst ten aanzien van loonbelasting en sociale premies.

4. Is de VAR voor iedereen hetzelfde?

Nee, er zijn verschillende soorten VAR. De meest voorkomende is de VAR WUO, waarbij WUO staat voor winst uit onderneming. Als in de VAR staat dat uw inkomsten door de fiscus worden aangemerkt als 'winst uit onderneming', dan heeft de opdrachtgever de zekerheid dat hij over uw beloning geen loonheffingen hoeft in te houden en af te dragen.

Daarnaast is er de VAR-loon (waarin staat dat de fiscus uw inkomsten als loon aanmerkt), de VAR-row (resultaat uit overige werkzaamheden, de opdrachtgever moet zelf toetsen of er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking) en de VAR-dga (voor directeur-grootaandeelhouders, inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van uw vennootschap).

5. Hoe kom je aan een VAR?

Zelfstandigen kunnen de VAR elektronisch aanvragen via de website van de Belastingdienst met het formulier 'Aanvraag Verklaring arbeidsrelatie'. Wie eerder als ondernemer al elektronisch aangifte heeft gedaan voor de inkomstenbelasting, die kan het formulier ook vinden op het beveiligde gedeelte van de internetsite.

Eventueel kan de VAR ook schriftelijk worden aangevraagd. U kunt het aanvraagformulier downloaden of bestellen bij de BelastingTelefoon.

Hier lees je alles over de VAR.

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten