De wet DBA: geen boetes en naheffingen tot 1-1-2020

Belastingdienst controleert op schijnzelfstandigheid zzp'ers

De Belastingdienst houdt sinds kort scherper toezicht op het handhaven van de wet DBA bij opdrachtgevers. Dat kan ook voor jou als zzp'er gevolgen hebben. Wel zijn eventuele boetes voor de opdrachtgever. Hoe controleert de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid?

De wet DBA regelt de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een zzp'er. Al sinds de invoering van de wet in mei 2016 is er gedoe. Het kabinet heeft om die reden besloten de wet te vervangen. Dat wordt waarschijnlijk in 2021.

Schijnzelfstandigheid controleren

In de tussentijd zou er niet actief gecontroleerd worden op schijnzelfstandigheid. Tot voor kort dus. De Belastingdienst zegt nu namelijk dat het sinds oktober actiever kijkt naar de handhaving van de wet DBA.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Maar wat is dat ook alweer, schijnzelfstandigheid? Dit  is een vorm van sociale fraude. Het gaat om mensen die voor de Belastingdienst als zelfstandige werken, maar in werkelijkheid een beroepsactiviteit uitoefenen onder het gezag van een werkgever.

Belastinginspecteur op bezoek

Dat betekent dat bedrijven bezoek kunnen krijgen van een belastinginspecteur, die de boeken wil inzien. Als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan kan dat leiden tot zogeheten correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en eventueel ook een boete.

De Belastingdienst kijkt sinds oktober actiever naar de handhaving van de wet DBA.

Zzp'er met meerdere opdrachtgevers

Volgens de fiscus richten de controles zich vooralsnog alleen op 'kwaadwillende' opdrachtgevers, die bewust de regels aan hun laars lappen. Lees: er is opzettelijk sprake van schijnzelfstandigheid.

Iemand werkt dan voor langere tijd als zzp'er voor dezelfde organisatie onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als interne medewerkers.  Feitelijk is er dan sprake van een dienstbetrekking.

whitepaper uurtarief

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen.  En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Het gaat om 'kwaadwillende' opdrachtgevers, die bewust de regels aan hun laars lappen.

Loop ik als zzp'er risico?

Heb jij als zzp'er voortdurend meerdere opdrachtgevers? En zit je nergens langer dan een paar maanden? Dan hoef je voor nu nog geen zorgen te maken. Houd wel de nieuwe wetgeving in de gaten.

Er zijn door het kabinet al plannen gepresenteerd die voor jou als zzp'er impact kunnen hebben. Mochten die concreter worden, dan lees je daar natuurlijk bij ons over.

Belangrijke veranderingen op een rij

Wat gaat er precies veranderen? Het kabinet heeft de volgende voorstellen op tafel gelegd. De Tweede Kamer moet hier nog wel over beslissen, dus de mogelijkheid bestaat dat deze plannen worden aangepast:

  • Er komt een minimumtarief van € 16. Dat wordt een belangrijk criterium om schijnzelfstandigheid te vermijden. Hier lees je meer over het minimumtarief.
  • Voor zzp'ers die meer dan € 75 per uur verdienen komt er een zelfstandigenverklaring. Deze verklaring vrijwaart de opdrachtgever en –nemer dat er sprake is van een dienstbetrekking. De overeenkomst geldt voor maximaal 1 jaar.
  • Een opdrachtgeversverklaring moet opdrachtgevers van tevoren duidelijkheid geven over de relatie die ze met een zzp'er aangaan. Hiervoor komt er een webmodule, mogelijk al aankomende zomer. Hiermee kunnen de opdrachtgever en de zzp'er straks zelf bepalen of er sprake is van een opdracht of een dienstbetrekking.

Wijzigingen zzp'ers in een tabel

Om één en ander inzichtelijk te maken, hebben we de veranderingen in onderstaande tabel voor je op een rijtje gezet.

Uurtarief < € 16 > € 16 - < € 75 > € 75 
Oordeel Belastingdienst Niet mogelijk Opdrachtgevers-verklaring 'Opt-out' loonbelasting
Uitleg

Verdien je minder dan € 16, kun je straks niet meer als zelfstandige zonder personeel aan de slag. Je hebt recht op een arbeids-contract.

Met deze online opdrachtgevers-verklaring legt je klant vast dat er geen sprake is van een dienstverband. Welke critria hiervoor gaan gelden, is nog niet helemaal duidelijk. Opdrachtgevers en zzp’ers kunnen er via deze opt-out regeling gezamenlijk voor kiezen om geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Veel hangt straks dus af hoeveel je verdient als zzp'er. Verdien je minder dan € 16 per uur? Dan is het waarschijnlijk niet langer mogelijk om als zelfstandig ondernemer te werken voor een bedrijf. Je kunt hiermee namelijk niet zelfstandig zorgen voor bijvoorbeeld je arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioen

Bijgewerkt op: 10-12-2019

Wat vind je van dit artikel?

x16
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.428 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.