Belastingdienst controleert op schijnzelfstandigheid zzp'ers

Bijgewerkt op 25 januari 2022
3 min  leestijd
0
Image
De wet DBA: geen boetes en naheffingen tot 1-1-2020

De Belastingdienst houdt sinds kort scherper toezicht op het handhaven van de wet DBA bij opdrachtgevers. Dat kan ook voor jou als zzp'er gevolgen hebben. Wel zijn eventuele boetes voor de opdrachtgever. Hoe controleert de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid?

De wet DBA regelt de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een zzp'er. Al sinds de invoering van de wet in mei 2016 is er gedoe. Het kabinet heeft om die reden besloten de wet te vervangen door een webmodule. Dat wordt waarschijnlijk in 2022.

Schijnzelfstandigheid controleren

De Belastingdienst zegt nu namelijk dat het sinds oktober 2019 actiever kijkt naar de handhaving van de wet DBA.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Maar wat is dat ook alweer, schijnzelfstandigheid? Dit  is een vorm van sociale fraude. Het gaat om mensen die voor de Belastingdienst als zelfstandige werken, maar in werkelijkheid een beroepsactiviteit uitoefenen onder het gezag van een werkgever.

Belastinginspecteur op bezoek

Dat betekent dat bedrijven bezoek kunnen krijgen van een belastinginspecteur, die de boeken wil inzien. Als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan kan dat leiden tot zogeheten correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en eventueel ook een boete.

De Belastingdienst kijkt sinds oktober 2019 actiever naar de handhaving van de wet DBA.

Zzp'er met meerdere opdrachtgevers

Volgens de fiscus richten de controles zich vooralsnog alleen op 'kwaadwillende' opdrachtgevers, die bewust de regels aan hun laars lappen. Lees: er is opzettelijk sprake van schijnzelfstandigheid.

Iemand werkt dan voor langere tijd als zzp'er voor dezelfde organisatie onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als interne medewerkers.  Feitelijk is er dan sprake van een dienstbetrekking.

Whitepaper Uurtarief cover

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen. En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Het gaat om 'kwaadwillende' opdrachtgevers, die bewust de regels aan hun laars lappen.

Loop ik als zzp'er risico?

Heb jij als zzp'er voortdurend meerdere opdrachtgevers? En zit je nergens langer dan een paar maanden? Dan hoef je voor nu nog geen zorgen te maken. Houd wel de nieuwe wetgeving in de gaten.

Er zijn door het kabinet al plannen gepresenteerd die voor jou als zzp'er impact kunnen hebben. Mochten die concreter worden, dan lees je daar natuurlijk bij ons over.

Belangrijke veranderingen van wet DBA naar opdrachtgeversverklaring

Wat gaat er precies veranderen? Een opdrachtgeversverklaring moet opdrachtgevers van tevoren duidelijkheid geven over de relatie die ze met een zzp'er aangaan door gebruik te maken van een zogenaamde webmodule.

De webmodule voor zzp'ers moet de Wet DBA gaan vervangen. Van januari tot en met oktober 2021 liep er een pilot voor de webmodule.

Wanneer de webmodule echt van start zal gaan, hangt af van de wensen van het nieuwe kabinet. Tot die tijd mag de Belastingdienst geen boetes opleggen, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meer over var verklaring / wet dba

Meer over var verklaring / wet dba
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten