Let op: De VAR is vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Dit bleek echter geen goed alternatief. Op 24-06-2019 is bekend gemaakt dat de wet DBA niet tot 2020, maar tot 2021 niet gehandhaafd wordt. Daarna hoopt de regering met een goed alternatief te kunnen komen. Lees er alles over.
De VAR wuo: wat houdt dit in?
Zoals hierboven al kort beschreven, wordt de VAR-wuo voluit omschreven als: VAR-verklaring winst uit onderneming. Deze VAR-verklaring is van toepassing op de manier waarop jij je geld verdient. Met andere woorden: jij hebt recht op een VAR wuo wanneer de Belastingdienst jouw inkomsten beschouwt als 'winst uit een onderneming'.
Wat heb jij eraan?
Goed om te weten: een VAR-verklaring aanvragen is niet wettelijk verplicht voor ondernemers, maar kan wel een uitkomst zijn als je voor verschillende opdrachtgevers klussen wilt uitvoeren. Een VAR-wuo garandeert opdrachtgevers namelijk dat zij geen premies of loonheffingen voor jou hoeven in te houden. De enige andere VAR-verklaring waarop dat laatste ook concreet van toepassing is, is de VAR-dga.
Overigens kan een eenmaal toegewezen VAR-wuo later alsnog door de fiscus worden teruggetrokken. Desalniettemin zien bepaalde opdrachtgevers een geldige VAR-wuo als een vereiste om met iemand samen te werken, zeker wanneer zij een opdracht willen uitzetten zonder daarbij rekening te hoeven houden met eventuele salarisadministratie en inhoudingen. Als freelancer wordt het binnenhalen van meerdere opdrachten dus al snel een stuk eenvoudiger als je een VAR-wuo kunt overleggen.
Waar kun je een VAR-wuo aanvragen?
Dit kon bij de Belastingdienst. Je vroeg hier alleen niet zozeer een VAR-wuo aan (al wilde je juist die VAR misschien wel graag hebben), maar deed een aanvraag voor een VAR-verklaring in het algemeen. De fiscus bepaalt vervolgens welke VAR het best van toepassing is op jouw huidige situatie. In dit artikel lees je hoe de aanvraagprocedure precies in zijn werk gaat.
Hoe vergroot ik mijn kansen?
Vooropgesteld is het natuurlijk niet handig om de fiscus voor te liegen door de zaken mooier voor te doen dan ze zijn. Vertel dus liever geen leugentje om bestwil over het aantal opdrachtgevers of de gezagsverhouding tussen jou en je klanten. Eerlijkheid duurt ook fiscaal gezien het langst: zowel jij als jouw opdrachtgevers hebben er niets aan als de Belastingdienst een eerder toegewezen VAR wuo later zonder pardon weer intrekt.
Daarentegen kan het natuurlijk geen kwaad om bij het invullen van de online aanvraag op de hoogte te zijn van de ondernemerscriteria waaraan de overheid waarde hecht.
Zo kun je - wanneer jij aan sommige voorwaarden (nog) niet voldoet - er zelf al een beetje rekening mee houden dat je mogelijk een andere VAR toegewezen krijgt dan een 'wuo'. Het is bekend dat de Belastingdienst vooral kijkt naar de volgende vier punten (en de onderlinge samenhang):
- De tijd die je in jouw onderneming kunt steken: hoe groter het aantal uren dat jij kunt werken voor je bedrijf, des te groter de kans op een VAR-wuo. Lees hier meer over het fiscale urencriterium.
- Het aantal opdrachtgevers: hoewel je in theorie zelfs met één opdrachtgever in aanmerking kunt komen voor een VAR-wuo, geldt voor de meeste branches het uitgangspunt van minimaal drie klanten per jaar.
- Er is geen sprake van een gezagsverhouding: wanneer jij door jouw opdrachtgevers of klanten vrij wordt gelaten om zelf je tijd in te delen (en bijvoorbeeld ook waar de werkzaamheden worden uitgevoerd), pleit dit voor je ondernemerschap.
- Promotie maakt deel uit van jouw strategie: de fiscus vindt het belangrijk dat jij aandacht besteedt aan de presentatie van jouw bedrijf, bijvoorbeeld door reclame te maken, visitekaartjes te drukken en een mooie zakelijke website te (laten) bouwen.
Wat als ik niet in aanmerking kom voor een VAR wuo?
De VAR-wuo is niet de enige VAR-verklaring waarmee de Belastingdienst jouw inkomen kan definiëren. Er zijn nog drie andere varianten, namelijk de VAR-row (overige werkzaamheden), VAR-dga (rekening en risico van jouw vennootschap) en VAR-loon (uit dienstbetrekking).
Indien de fiscus jou een van deze andere VARs toewijst, wil dat niet automatisch zeggen dat je niet voor meerdere opdrachtgevers of klanten kunt werken. Er is dan in principe dus nog geen man overboord. Wel is het aan te raden om je goed in te lezen over de specifieke regels en voorwaarden met betrekking tot jouw VAR. Onderling zijn er namelijk een aantal belangrijke verschillen. Lees er alles over in het artikel 4 soorten VAR.
Wordt de VAR vervangen door de BGL?
Vorig jaar werd bekend dat het huidige systeem van VAR-verklaringen mogelijk nog dit jaar op de schop gaat. In plaats van de bestaande VARs zou een nieuwe module, genaamd de Beschikking geen loonheffing (BGL), van kracht worden.
In april 2015 heeft de overheid echter bekendgemaakt dat de VAR-verklaring niet zal worden vervangen door de Beschikking geen loonheffingen (BGL), maar dat hiervoor waarschijnlijk per 1 mei 2016 een andere fiscale regeling in de plaats komt. Het nieuwe voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. Je leest er alles over in het artikel Wiebes schaft VAR-verklaring af voor ZZP'ers.
Tot het zover is kun je in ieder geval jouw VAR-verklaring uit 2014 blijven gebruiken of - mocht je net gaan beginnen met ondernemen of de aard van jouw werkzaamheden veranderen - gewoon een VAR-verklaring voor dit jaar aanvragen. Lees er meer over in het artikel VAR-verklaring wordt BGL: wat verandert er?
Meer tips voor startende ZZP'ers
Zo blijf je als zelfstandige eigen baas
Checklist: uurtarief bepalen
5 musthave verzekeringen voor ZZP'ers
Een bedrijf aan huis starten doe je zo
Kan ik als zelfstandige personeel aannemen?
Schijnzelfstandigheid: wanneer loop jij risico?