Een op dertien ZZPers vindt zichzelf een schijnzelfstandige

'Een op dertien ZZP'ers vindt zichzelf een schijnzelfstandige'

Een op de dertien ZZP'ers omschrijft zichzelf als een schijnzelfstandige. Dat blijkt uit recent onderzoek van de ZZP Barometer dat is gehouden onder 1172 zelfstandige professionals. Van de eenpitters die zichzelf (nog) niet als een 'echte' ondernemer beschouwen, gaat het in veel gevallen om voormalige werknemers die gedwongen ontslagen zijn en vervolgens worden ingehuurd als ZZP'ers.

Uit de enquête van de ZZP Barometer blijkt verder dat het gehalte 'gevoelsmatige schijnzelfstandigen' vooral hoog is onder de respondenten die minder dan een jaar geleden gestart zijn met hun bedrijf. Naarmate een zelfstandige professional langer door het leven gaat als ondernemer, daalt dit percentage aanzienlijk. Van de respondenten die bijvoorbeeld langer dan vijf jaar actief zijn, heeft nog 4,1 procent hiermee te maken. 

VAR wordt BGL

Het is geen toeval dat ZZP Barometer deze enquête juist nu heeft gehouden. Staatssecretaries Wiebes van Financiën wil schijnzelfstandigheid harder gaan aanpakken en heeft plannen om in de loop van 2015 het huidige VAR-systeem te vervangen door een nieuwe module, de Beschikking Geen Loonheffing (BGL). Wil je meer weten over deze veranderingen en wat voor jou de gevolgen kunnen zijn? Lees dan het artikel VAR-verklaring wordt BGL: wat verandert er?

Voor- en tegenstanders

Eenvijfde van de ZZP'ers die meewerkte aan dit onderzoek geeft aan voorstander te zijn van een spoedige introductie van de BGL. Onder de zelfstandigen die zeggen slachtoffer te zijn van schijnzelfstandigheid is dat percentage twee keer zo hoog. Brancheorganisaties reageren kritischer op de aanstaande wijzigingen. Zo vindt VNO-NCW de invoering van het nieuwe systeem niet nodig, maar zou de Belastingdienst de huidige VAR-procedure simelweg beter moet handhaven.

Lees het hele bericht op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
15-12-2014

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.