Eerste Kamer stemt in met afschaffing VAR-verklaring

Eerste Kamer stemt in met afschaffing VAR-verklaring

Na een lange periode van onzekerheid heeft de Eerste Kamer dinsdagavond ingestemd met het nieuwe modelovereenkomstensysteem van staatssecretaris Wiebes. Een meerderheid van de Eerste Kamer-leden tekende het voorstel dat een afschaffing per 1 mei aanstaande steunt.

Update! Eind november maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. Dat betekent dat de Belastingdienst volgend jaar nog niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit.

De nieuwe modelcontracten vervangen komend voorjaar het huidige systeem van VAR-verklaringen, waarmee de overheid momenteel tracht vast te stellen of iemand echt op zelfstandige basis werkt of eerder een verkapt werknemer is. 

De VAR voorkomt nu nog niet altijd dat iemand aan het werk is als schijnzelfstandige, terwijl zijn of haar opdrachtgever profiteert van het feit dat hij geen loonbelasting en sociale premies hoeft te betalen. 

Ruime overgangsperiode

De toezegging van de Eerste Kamer is er niet zonder slag of stoot gekomen. De afgelopen maanden was er in de Senaat namelijk veel kritiek op de plannen van Wiebes en werden er meerdere concessies, waaronder een ruime overgangsperiode waarbij opdrachtgevers en opdrachtnemers langer de tijd krijgen om aan de nieuwe regels te wennen, van de staatssecretaris geëist. 

Onder andere de toezegging van Wiebes dat er een overgangsfase tot 1 mei 2017 komt was gisterenavond voor een meerderheid van de Senaat voldoende om in te stemmen met de afschaffing van de VAR.

Angsten ZZP'ers onterecht

ZZP’ers vrezen dat zij door de strengere regels bestaande opdrachten zullen kwijtraken of nieuwe klussen mislopen, omdat hun opdrachtgevers mogelijk ineens loonbelasting zullen moeten gaan betalen. Opdrachtgevers op hun beurt zien het niet zo zitten dat de zelfstandigen, met wie zij wellicht al een poos samenwerken, straks kunnen worden gezien als werknemers. 

Wiebes noemt deze angsten onterecht. Alleen constructies die echt niet kloppen, zoals mensen die als ZZP’er worden opgegeven maar feitelijk gewoon in loondienst zijn bij de opdrachtgever (en dus bijvoorbeeld niet zelf mogen bepalen waar en wanneer zij hun werkzaamheden uitvoeren), zullen straks sneller door de fiscus kunnen worden getraceerd. 

Voorbeeldovereenkomsten

Zelfstandigen en opdrachtgevers kunnen enkele voorbeeldovereenkomsten van de contracten waarmee ze moeten gaan werken al inzien op de website van de Belastingdienst.

Meer weten over de modelovereenkomsten die straks de VAR-verklaring zullen vervangen? Hier lees je alles over de werking van het nieuwe ZZP-modelcontract.

Bron: NOS.nl

Gepubliceerd op:
27-01-2016

Wat vind je van dit artikel?

x3
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.