marieke

Hoe kom je aan een VAR-verklaring?

Je kunt een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) altijd en overal elektronisch aanvragen op de website van de Belastingdienst via het formulier 'Aanvraag Verklaring arbeidsrelatie'. In de meeste gevallen zal uiterlijk binnen een week of twee de VAR bij jou thuis op de deurmat ploffen. 

Let op:  De VAR is vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Dit bleek echter geen goed alternatief. Op 24-06-2019 is bekend gemaakt dat de wet DBA niet tot 2020, maar tot 2021 niet gehandhaafd wordt. Daarna hoopt de regering met een goed alternatief te kunnen komen. Lees er alles over.

Je kunt de VAR overigens ook schriftelijk aanvragen. Voor het lopende kalenderjaar mag je de VAR die je krijgt toegewezen gedurende dat hele jaar aanvragen. Tip: vanaf 1 september kun je al de VAR aanvragen voor volgens jaar. Let op: een VAR aanvragen over een al verstreken kalenderjaar is niet mogelijk.

Vraag: wanneer ontvang ik automatisch een VAR?

In sommige gevallen krijg je automatisch een nieuwe VAR opegstuurd door de Belastingdienst. Dit is het geval als je aan alle onderstaande voorwaarden voldoet:

• Je hebt de afgelopen drie jaar een VAR aangevraagd.
• Je hebt telkens een VAR voor hetzelfde soort werk aangevraagd.
• Je hebt het werk onder vergelijkbare omstandigheden uitgevoerd.
• Je hebt telkens dezelfde VAR-verklaring ontvangen.
• De Belastingdienst heeft de VAR’s in de tussentijd niet herzien.

De VAR voor het volgende kalenderjaar krijg je uiterlijk half september van het lopende jaar. Krijg je de VAR niet automatisch opgestuurd? Dan voldoe je kennelijk niet (langer) aan de voorwaarden. Je moet dan alsnog op eigen initiatief een nieuwe VAR-verklaring aanvragen. En veranderen de omstandigheden of voorwaarden van jouw werkzaamheden tussentijds? Vraag dan altijd zo snel mogelijk een nieuwe VAR aan. 

Lees alles over de verschillende soorten VAR-verklaringen.

 

Gepubliceerd op:
16-04-2014

Wat vind je van dit artikel?

x6
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.