Invoering opvolger VAR-verklaring voorlopig uitgesteld

Invoering opvolger VAR-verklaring voorlopig uitgesteld

De komst van de module Beschikking Geen Loonheffingen (BGL), die het huidige systeem van VAR-verklaringen volgend jaar zou moeten gaan vervangen, laat nog even op zich wachten. Eind vorige week heeft de Tweede Kamer besloten dit geplande debat tot nader order uit te stellen. 

Deze beslissing komt niet geheel onverwacht. In de Tweede Kamer (en ook daarbuiten) is door verschillende partijen weinig enthousiast gereageerd op het voornemen van staatssecretaris Wiebes om de BGL al volgend jaar in te voeren. Onder andere de VVD (de partij van Wiebes), werkgeversorganisaties en regeldrukwaakhond Actal zijn tegen een snelle invoering van de wijzigingen.

Wat is de BGL?

De Beschikking Geen Loonheffingen is een nieuwe methode om de relatie tussen zelfstandige en opdrachtgever te definiëren. In tegenstelling tot het huidige VAR-systeem is straks zowel de opdrachtgever als -nemer verantwoordelijk voor de mogelijke gevolgen van schijnzelfstandigheid. Hiermee worden zelfstandigen bedoeld die - al dan niet noodgedwongen - op papier ZZP'er zijn, maar vrijwel continu voor één opdrachtgever werken en daar feitelijk gewoon in dienst zijn.

Schijnzelfstandigheid

De BGL zou schijnzelfstandigheid dus moeten tegengaan en moeten leiden tot meer afdracht van loonbelasting en premies, maar volgens diverse brancheorganisaties en waakhonden zullen de gevolgen niet te overzien zijn. Zo vreest Actal dat de nieuwe regeling gaat leiden tot meer kosten en administratieve rompslomp voor ondernemers. Ook ZZP Nederland keerde zich al tegen het voorstel van Wiebes. En volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is de nieuwe wet niet nodig, maar moet de VAR door de Belastingdienst simpelweg beter worden gehandhaafd.

Meer weten over de BGL? Lees dan het artikel VAR-verklaring wordt BGL: wat verandert er? Of kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Gepubliceerd op:
22-12-2014

Wat vind je van dit artikel?

x4
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.