Een derde startende ondernemers weet niet wat een modelovereenkomst is

Een derde startende ondernemers weet niet wat een modelovereenkomst is

Ruim een derde van de startende ondernemers kent de modelovereenkomst niet. Dit blijkt uit een peiling van het online startersplatform Ikgastarten.nl en de Rabobank onder meer dan 1100 startende ondernemers. Verder maakt slechts 12 procent van de startende ZZP'ers momenteel gebruik van de opvolger van de VAR-verklaring. 

Let op: De wet DBA en modelovereenkomst worden geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de webmodule. Tot 2021 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes achteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Lees er alles over.

1169 respondenten werkten recent mee aan de peiling van IkGaStarten. Het gaat hierbij om mensen die de afgelopen jaren zijn gestart met ondernemen, of serieuze plannen hebben om op korte termijn hiermee te beginnen. 

85 procent van de startende ondernemers begint volgens de Kamer van Koophandel als ZZP'er. Opvallend is dat maar liefst 36 procent van de respondenten aangeeft onbekend te zijn met het nieuwe systeem van modelovereenkomsten. Daarnaast werkt 32 procent van de ondervraagden niet met een modelcontract, is 20 procent 'ermee bezig' en maakt slechts een op de negen zelfstandige ondernemers hier wél gebruik van. 

Schijnzelfstandigheid

De modelovereenkomsten zijn onderdeel van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die schijnzelfstandigheid bij ondernemers moet tegengaan. Sinds de invoering op 1 mei 2016 bestaat hierover onduidelijkheid onder zowel ZZP'ers als opdrachtgevers, mede doordat het werken met een modelcontract, net zoals voorheen bij de VAR-verklaring het geval was, niet verplicht is. 

Voor ondernemers en opdrachtgevers die niet gebruikmaken van een modelovereenkomst is het alleen niet uitgesloten dat de Belastingdienst achteraf een dienstbetrekking vaststelt. In dat geval kan zowel de ZZP'er als de opdrachtgever straks een boete of naheffing opgelegd krijgen. 

Hoeveelheid opdrachtgevers

Ale Meijer uit Soest richtte anderhalf jaar geleden het organisatieadviesbureau Change for Impact op. Hij kent de modelcontracten wel, maar maakt hier - net als zijn opdrachtgevers - geen gebruik van.

Ale: "Mijn aanname is dat ik niet in de risicogroep val als ik genoeg klanten heb. Net zoals hiervoor bij de VAR het geval was. Ik ben ervan overtuigd dat ik door de fiscus als ondernemer word gezien: ik kan aantonen dat ik meerdere klanten heb en werk ook niet meer dan één dag per week voor dezelfde opdrachtgever."

Onrust en onzekerheid

Toch zijn er nog altijd veel onduidelijkheden rond de nieuwe wet DBA. Opdrachtgevers vrezen zonder de nieuwe modelcontracten als werkgever te worden aangemerkt, ZZP'ers zijn bang dat ze niet meer worden ingehuurd of alleen nog via een payrollconstructie kunnen werken. 

Om opdrachtgevers en zelfstandigen aan deze regeling te laten wennen is er een overgangsregeling van een jaar in het leven geroepen. In deze overgangsperiode vinden er onderhandelingen met de Belastingdienst plaats over de contracten. Het overgrote deel van de zelfstandig opgestelde ZZP-modelcontracten is vooralsnog afgekeurd, waardoor de onzekerheid voor alle partijen voorlopig nog niet is weggenomen. 

Poll modelovereenkomst - grafiek

Resultaten

Deze grafiek van IkGaStarten geeft in dat opzicht de worsteling van ZZP'ers goed weer. Slechts 12 procent van de starters maakt op dit moment gebruik van de contracten, 20 procent is 'ermee bezig', maar doet er nog niets mee, 32 procent van de ondernemers laat de modelovereenkomsten bewust links liggen en 36 procent van de ondernemers weet niet wat de nieuwe modelcontracten inhouden. 

Update! Eind november 2016 maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat de wet DBA (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP’ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld. Dat betekent dat de Belastingdienst volgend jaar nog niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit tot 2018.

Lees ook

Modelovereenkomst voor ZZP'ers vervangt de VAR
Van VAR-verklaring naar modelcontract: zo zit dat
Schijnzelfstandigheid: wanneer loop jij risico?

Bijgewerkt op: 27-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Modelovereenkomst zzp

Modelovereenkomst (opvolger VAR-verklaring)

Is een ondernemer wel echt een ondernemer of is er eigenlijk sprake van een dienstverband? Dit is een belangrijke vraag voor de overheid, omdat het antwoord veel gevolgen heeft voor de belasting, rechten en plichten van werknemer/ondernemer als de werkgever/opdrachtgever.

Voorheen vroeg de Belastingdienst dus om een VAR-verklaring, waarmee je kon aantonen dat je echt ondernemer bent. Dit fiscale systeem is op 1 mei 2016 afgeschaft. In plaats daarvan kwam de modelovereenkomst, die onderdeel zou worden van de nieuwe Wet DBA (Deregulering beoordeling arbeidsrelaties).

Inmiddels is de wet DBA ook weer van de baan. Het kabinet is nu bezig met een webmodule waarin opdrachtgevers de arbeidsrelatie vastleggen: de opdrachtgeversverklaring. Tot in elk geval oktober 2021 moeten zzp'ers werken met een modelovereenkomst. Er dreigen geen boetes als een ondernemer deze niet kan laten zien. Wél als er sprake is van kwaadwilligheid.

Na Wet DBA nu plan voor 'opdrachtgeversverklaring'

De wet DBA veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen van een samenwerking. Toenmalig staatssecretaris Wiebes van financiën stelde de invoering uit en onder Rutte 3 lijkt de wet van de baan.

Minister Koolmees van sociale zaken wil vanaf oktober 2021 een webmodule invoeren waarin opdrachtgevers verklaren hoe de arbeidsrelatie in elkaar steekt met de opdrachtnemer. Ofwel: een opdrachtgeversverklaring.

Tot die veranderingen van kracht zijn, is het vaak raadzaam om met een modelovereenkomst te werken. 

Lees alles over de ontwikkelingen

  Voorbeeld modelovereenkomst 

  Ben je nog steeds op zoek naar een voorbeeldovereenkomst? De Belastingdienst heeft zowel algemene voorbeelden van modelovereenkomsten als branchespecifieke modelcontracten opgesteld. Klik hier om de actuele voorbeeldovereenkomsten te bekijken.

  Created with Sketch.

  Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

  Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
   

  Ja ik wil die tips >

  Created with Sketch.

  Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

  Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

   

  Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

   

  Bekijk je voordeel

   

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.