Een derde startende ondernemers weet niet wat een modelovereenkomst is

Bijgewerkt op 27 juni 2019
4 min  leestijd
0
Image
Een derde startende ondernemers weet niet wat een modelovereenkomst is

Ruim een derde van de startende ondernemers kent de modelovereenkomst niet. Dit blijkt uit een peiling van het online startersplatform Ikgastarten.nl en de Rabobank onder meer dan 1100 startende ondernemers. Verder maakt slechts 12 procent van de startende ZZP'ers momenteel gebruik van de opvolger van de VAR-verklaring. 

Let op: De wet DBA en modelovereenkomst worden geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de webmodule. Tot 2021 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes achteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Lees er alles over.

1169 respondenten werkten recent mee aan de peiling van IkGaStarten. Het gaat hierbij om mensen die de afgelopen jaren zijn gestart met ondernemen, of serieuze plannen hebben om op korte termijn hiermee te beginnen. 

85 procent van de startende ondernemers begint volgens de Kamer van Koophandel als ZZP'er. Opvallend is dat maar liefst 36 procent van de respondenten aangeeft onbekend te zijn met het nieuwe systeem van modelovereenkomsten. Daarnaast werkt 32 procent van de ondervraagden niet met een modelcontract, is 20 procent 'ermee bezig' en maakt slechts een op de negen zelfstandige ondernemers hier wél gebruik van. 

Schijnzelfstandigheid

De modelovereenkomsten zijn onderdeel van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die schijnzelfstandigheid bij ondernemers moet tegengaan. Sinds de invoering op 1 mei 2016 bestaat hierover onduidelijkheid onder zowel ZZP'ers als opdrachtgevers, mede doordat het werken met een modelcontract, net zoals voorheen bij de VAR-verklaring het geval was, niet verplicht is. 

Voor ondernemers en opdrachtgevers die niet gebruikmaken van een modelovereenkomst is het alleen niet uitgesloten dat de Belastingdienst achteraf een dienstbetrekking vaststelt. In dat geval kan zowel de ZZP'er als de opdrachtgever straks een boete of naheffing opgelegd krijgen. 

Hoeveelheid opdrachtgevers

Ale Meijer uit Soest richtte anderhalf jaar geleden het organisatieadviesbureau Change for Impact op. Hij kent de modelcontracten wel, maar maakt hier - net als zijn opdrachtgevers - geen gebruik van.

Ale: "Mijn aanname is dat ik niet in de risicogroep val als ik genoeg klanten heb. Net zoals hiervoor bij de VAR het geval was. Ik ben ervan overtuigd dat ik door de fiscus als ondernemer word gezien: ik kan aantonen dat ik meerdere klanten heb en werk ook niet meer dan één dag per week voor dezelfde opdrachtgever."

Onrust en onzekerheid

Toch zijn er nog altijd veel onduidelijkheden rond de nieuwe wet DBA. Opdrachtgevers vrezen zonder de nieuwe modelcontracten als werkgever te worden aangemerkt, ZZP'ers zijn bang dat ze niet meer worden ingehuurd of alleen nog via een payrollconstructie kunnen werken. 

Om opdrachtgevers en zelfstandigen aan deze regeling te laten wennen is er een overgangsregeling van een jaar in het leven geroepen. In deze overgangsperiode vinden er onderhandelingen met de Belastingdienst plaats over de contracten. Het overgrote deel van de zelfstandig opgestelde ZZP-modelcontracten is vooralsnog afgekeurd, waardoor de onzekerheid voor alle partijen voorlopig nog niet is weggenomen. 

Resultaten

Deze grafiek van IkGaStarten geeft in dat opzicht de worsteling van ZZP'ers goed weer. Slechts 12 procent van de starters maakt op dit moment gebruik van de contracten, 20 procent is 'ermee bezig', maar doet er nog niets mee, 32 procent van de ondernemers laat de modelovereenkomsten bewust links liggen en 36 procent van de ondernemers weet niet wat de nieuwe modelcontracten inhouden. 

Update! Eind november 2016 maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat de wet DBA (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP’ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld. Dat betekent dat de Belastingdienst volgend jaar nog niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit tot 2018.

Lees ook

Modelovereenkomst voor ZZP'ers vervangt de VAR
Van VAR-verklaring naar modelcontract: zo zit dat
Schijnzelfstandigheid: wanneer loop jij risico?

Meer over modelovereenkomst zzp

Meer over modelovereenkomst zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten