‘Modelovereenkomst ZZP’er vaak afgekeurd door Belastingdienst’

‘Modelovereenkomst ZZP’er vaak afgekeurd door Belastingdienst’

Een groot deel van de ZZP-modelcontracten die zelfstandige professionals hebben voorgelegd aan de Belastingdienst, is door de fiscus afgekeurd. Van de 4481 voorgelegde modelovereenkomsten zijn er slechts 370 voorstellen direct goedgekeurd. Dat blijkt uit kerncijfers naar aanleiding van een WOB-verzoek eind vorige week naar buiten zijn gebracht. 

Let op: De wet DBA wordt geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de webmodule. Tot 2021 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes achteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Lees er alles over.

MKB Belangen had een WOB-verzoek ingediend bij de Belastingdienst om inzicht te krijgen in deze gegevens. Van de 4481 modelovereenkomsten die sinds dit voorjaar zijn voorgelegd aan de Belastingdienst, werd een kleine 17 procent goedgekeurd en 47 procent afgekeurd, en werd in nog eens 37 procent van de gevallen de procedure afgebroken.

2.264 van de voorstellen worden op dit moment behandeld of moeten nog in behandeling worden genomen. De gemiddelde doorlooptijd van een aanvraagprocedure blijkt circa elf weken te zijn, vijf weken langer dan de termijn die hiervoor is gesteld. MKB Belangen spreekt van een waar 'bloedbad'.

Schijnzelfstandigen

In een reactie tegenover de NOS suggereert de Belastingdienst dat het hoge aantal afwijzingen simpelweg komt doordat er door de nieuwe wet veel schijnzelfstandigen boven water komen. 

"Er komen nu zaken naar boven waarvan de Belastingdienst zegt dat deze arbeidsverhouding niet voldoet aan de wet", aldus een woordvoerder. "Een geschiedenisleraar die via een rooster twintig uur lesgeeft op een lyceum is bijvoorbeeld geen ondernemer volgens de wet." Het probleem zit hem hierbij in het feit dat een leraar niet zomaar zelf zijn eigen werktijden en het studiemateriaal kan indelen. 

Werken zonder modelovereenkomst

Overigens staat het opdrachtgevers en -nemers vrij om zonder modelovereenkomst een samenwerking aan te gaan. Een ZZP-modelcontract is, net zoals dat voorheen bij de VAR-verklaring ook het geval was, namelijk niet verplicht.

In dat geval is het nu alleen niet uitgesloten dat de Belastingdienst achteraf alsnog een dienstbetrekking vaststelt en zowel de ZZP’er als zijn opdrachtgever kunnen worden beboet.

Meer weten?

Het besluit van het ministerie van Financiën met betrekking tot de wet DBA kun je vinden op Rijksoverheid.nl. Goed om te weten: tot 1 mei 2017 geldt er een overgangsregeling waarbij er nog geen financiële gevolgen kleven aan een schijnconstructie. Aan het eind van dit jaar zal een onafhankelijke commissie bovendien eerst de nieuwe regels evalueren. 

Moet jij nog beginnen met het maken van een ZZP Modelcontract? Op deze pagina vind je een overzicht van artikelen over het opstellen van een goede modelovereenkomst.

Bijgewerkt op: 27-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Modelovereenkomst zzp

Modelovereenkomst (opvolger VAR-verklaring)

Is een ondernemer wel echt een ondernemer of is er eigenlijk sprake van een dienstverband? Dit is een belangrijke vraag voor de overheid, omdat het antwoord veel gevolgen heeft voor de belasting, rechten en plichten van werknemer/ondernemer als de werkgever/opdrachtgever.

Voorheen vroeg de Belastingdienst dus om een VAR-verklaring, waarmee je kon aantonen dat je echt ondernemer bent. Dit fiscale systeem is op 1 mei 2016 afgeschaft. In plaats daarvan kwam de modelovereenkomst, die onderdeel zou worden van de nieuwe Wet DBA (Deregulering beoordeling arbeidsrelaties).

Inmiddels is de wet DBA ook weer van de baan. Het kabinet is nu bezig met een webmodule waarin opdrachtgevers de arbeidsrelatie vastleggen: de opdrachtgeversverklaring. Tot in elk geval oktober 2021 moeten zzp'ers werken met een modelovereenkomst. Er dreigen geen boetes als een ondernemer deze niet kan laten zien. Wél als er sprake is van kwaadwilligheid.

Na Wet DBA nu plan voor 'opdrachtgeversverklaring'

De wet DBA veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen van een samenwerking. Toenmalig staatssecretaris Wiebes van financiën stelde de invoering uit en onder Rutte 3 lijkt de wet van de baan.

Minister Koolmees van sociale zaken wil vanaf oktober 2021 een webmodule invoeren waarin opdrachtgevers verklaren hoe de arbeidsrelatie in elkaar steekt met de opdrachtnemer. Ofwel: een opdrachtgeversverklaring.

Tot die veranderingen van kracht zijn, is het vaak raadzaam om met een modelovereenkomst te werken. 

Lees alles over de ontwikkelingen

  Voorbeeld modelovereenkomst 

  Ben je nog steeds op zoek naar een voorbeeldovereenkomst? De Belastingdienst heeft zowel algemene voorbeelden van modelovereenkomsten als branchespecifieke modelcontracten opgesteld. Klik hier om de actuele voorbeeldovereenkomsten te bekijken.

  Created with Sketch.

  Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

  Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
   

  Ja ik wil die tips >

  Created with Sketch.

  Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

  Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

   

  Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

   

  Bekijk je voordeel

   

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.