‘Modelovereenkomst ZZP’er vaak afgekeurd door Belastingdienst’

Bijgewerkt op 25 januari 2022
3 min  leestijd
641
Image
‘Modelovereenkomst ZZP’er vaak afgekeurd door Belastingdienst’

Een groot deel van de ZZP-modelcontracten die zelfstandige professionals hebben voorgelegd aan de Belastingdienst, is door de fiscus afgekeurd. Van de 4481 voorgelegde modelovereenkomsten zijn er slechts 370 voorstellen direct goedgekeurd. Dat blijkt uit kerncijfers naar aanleiding van een WOB-verzoek eind vorige week naar buiten zijn gebracht. 

Let op: De wet DBA wordt geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de webmodule. Tot 2021 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes achteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Lees er alles over.

MKB Belangen had een WOB-verzoek ingediend bij de Belastingdienst om inzicht te krijgen in deze gegevens. Van de 4481 modelovereenkomsten die sinds dit voorjaar zijn voorgelegd aan de Belastingdienst, werd een kleine 17 procent goedgekeurd en 47 procent afgekeurd, en werd in nog eens 37 procent van de gevallen de procedure afgebroken.

2.264 van de voorstellen worden op dit moment behandeld of moeten nog in behandeling worden genomen. De gemiddelde doorlooptijd van een aanvraagprocedure blijkt circa elf weken te zijn, vijf weken langer dan de termijn die hiervoor is gesteld. MKB Belangen spreekt van een waar 'bloedbad'.

Schijnzelfstandigen

In een reactie tegenover de NOS suggereert de Belastingdienst dat het hoge aantal afwijzingen simpelweg komt doordat er door de nieuwe wet veel schijnzelfstandigen boven water komen. 

"Er komen nu zaken naar boven waarvan de Belastingdienst zegt dat deze arbeidsverhouding niet voldoet aan de wet", aldus een woordvoerder. "Een geschiedenisleraar die via een rooster twintig uur lesgeeft op een lyceum is bijvoorbeeld geen ondernemer volgens de wet." Het probleem zit hem hierbij in het feit dat een leraar niet zomaar zelf zijn eigen werktijden en het studiemateriaal kan indelen. 

Werken zonder modelovereenkomst

Overigens staat het opdrachtgevers en -nemers vrij om zonder modelovereenkomst een samenwerking aan te gaan. Een ZZP-modelcontract is, net zoals dat voorheen bij de VAR-verklaring ook het geval was, namelijk niet verplicht.

In dat geval is het nu alleen niet uitgesloten dat de Belastingdienst achteraf alsnog een dienstbetrekking vaststelt en zowel de ZZP’er als zijn opdrachtgever kunnen worden beboet.

Meer weten?

Het besluit van het ministerie van Financiën met betrekking tot de wet DBA kun je vinden op Rijksoverheid.nl. Goed om te weten: tot 1 mei 2017 geldt er een overgangsregeling waarbij er nog geen financiële gevolgen kleven aan een schijnconstructie. Aan het eind van dit jaar zal een onafhankelijke commissie bovendien eerst de nieuwe regels evalueren. 

Moet jij nog beginnen met het maken van een ZZP Modelcontract? Op deze pagina vind je een overzicht van artikelen over het opstellen van een goede modelovereenkomst.

Meer over belasting

Meer over belasting