Overgang VAR naar ZZP-modelcontract mag 1 jaar duren

Overgang van VAR naar ZZP-modelcontract mag 1 jaar duren

Vind jij de aanstaande overgang van VAR naar modelovereenkomst een ingewikkelde kwestie en vraag je je af wat jij hiervoor allemaal moet regelen? Dan is het goed om te weten dat jij en jouw opdrachtgever(s) van de overheid vanaf de introductie van de modelcontracten (op 1 mei aanstaande) een jaar lang de tijd krijgen om onderling goede afspraken te maken.

Let op: De wet DBA wordt geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de webmodule. Tot 2021 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes achteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Lees er alles over.

Het eerste jaar kun je dus beschouwen als een zekere overgangsperiode waarin de nieuwe wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) nog op soepele wijze door de overheid  zal worden gehandhaafd. 

Voorlichting over DBA

De Belastingdienst houdt wel toezicht op de grote veranderingen in de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever- en nemer, maar vervult tot 1 mei 2017 vooral een voorlichtende rol en zal bedrijven en ondernemers hoofdzakelijk ondersteunen bij de implementatie van de nieuwe regeling. 

Zo zullen er in samenwerking met de organisaties voor opdrachtgevers en opdrachtnemers diverse voorlichtingsbijeenkomsten, chatsessies en webinars worden georganiseerd. Ook ontvangen ZZP’ers die momenteel op basis van een VAR-verklaring werken binnenkort een brief van de fiscus waarin zij over de aanstaande wetswijziging zullen worden geïnformeerd. 

Inspanningsverplichting in 2016

Hoewel de Belastingdienst in het eerste jaar na de introductie van de DGA in principe dus nog een oogje zal toeknijpen bij onduidelijke of ‘schijnzelfstandige’ werkafspraken tussen ZZP’ers en hun opdrachtgevers, geldt in dit implementatiejaar al wel direct een zekere inspanningsverplichting. 

Dat houdt in dat de opdrachtgever en opdrachtnemer actief bezig moeten zijn met het opstellen van een modelcontract, waarin de vrijblijvende arbeidsrelatie op heldere wijze wordt gedefinieerd. De intentie om in de nabije toekomst op basis van een modelovereenkomst samen te werken moet dus duidelijk aanwezig zijn.

Petitie

Overigens lijken veel zelfstandigen in Nederland ondanks het aangekondigde overgangsjaar nog niet gerustgesteld. Er heerst onder deze groep (en vaak ook hun opdrachtgevers) nog veel onduidelijkheid over de precieze voorwaarden van de nieuwe modelovereenovereenkomsten. 

Een groep ZZP’ers is eind vorige week een petitie gestart en verzoekt minister Dijsselbloem van Financiën om "het plan DBA te herzien en de voorwaarden aan een overeenkomst aanzienlijk te vereenvoudigen." Op het moment van schrijven is de petitie al meer dan 27.000 keer ondertekend. Klik hier voor meer informatie.

Meer informatie? Lees dit artikel: het nieuwe ZZP-modelcontract: dit zijn de aandachtspunten.

Bijgewerkt op: 21-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.