marieke

Te weinig kennis over VAR in huisartsenzorg

Er wordt veel te onzorgvuldig gehandeld bij het inhuren van waarnemers in de huisartsenzorg. Dit blijkt uit een online onderzoek van Waarneembemiddeling.nl en De ZorgIntermediair onder ruim zeshonderd huisartsen die regelmatig waarnemers inhuren voor korte of lange waarnemingen.

 

Let op:  De VAR is vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Dit bleek echter geen goed alternatief. Op 24-06-2019 is bekend gemaakt dat de wet DBA niet tot 2020, maar tot 2021 niet gehandhaafd wordt. Daarna hoopt de regering met een goed alternatief te kunnen komen. Lees er alles over.

Slechts 13 procent blijkt de VAR-verklaring van de waarnemer te controleren. Eén op de vier checkt slechts de verplichte BIG-registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) en maar liefst 44 procent sluit nooit een Overeenkomst van Opdracht af.

Loonheffingen en premies
Deze onzorgvuldigheden kunnen grote gevolgen hebben, zo stellen de onderzoekers.Het is van groot belang dat een opdrachtgever vooraf controleert welke VAR-verklaring een waarnemer heeft. Slechts twee van de vier bestaande VAR-verklaringen ontheffen de opdrachtgever van de plicht om loonheffingen en premies voor zijn waarnemer af te dragen. Maar veel artsen kennen de verschillende VAR-verklaringen niet en de meerderheid controleert dus niet of de waarnemer de juiste VAR heeft.

Overeenkomst van Opdracht
Ook het feit dat bijna de helft van de artsen nooit een Overeenkomst van Opdracht (OvO) afsluit met zijn waarnemer, kan tot grote problemen leiden. In de OvO worden alle afspraken vastgelegd, zoals die ten aanzien van het naar eigen inzicht indelen van de werkzaamheden, de duur van de overeenkomst, tariefstelling, werkafspraken etc. Via de website Waarneembemiddeling.nl kunnen artsen een standaard OvO downloaden en op maat aanpassen naar de eigen situatie.

BIG registratie
Tenslotte blijkt uit het online onderzoek dat opdrachtgevers nauwelijks controleren of een ingehuurde waarnemer wel daadwerkelijk een huisarts is. De HVRC of BIG registratie wordt slechts in een kwart van de gevallen gecontroleerd.

Gepubliceerd op:
29-11-2010

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.