VAR-verklaring voor ZZP'ers gaat verdwijnen

Wiebes schaft VAR-verklaring af voor ZZP'ers

Het hing al langer in de lucht, maar het huidige fiscale systeem van VAR-verklaring gaat nu toch echt verdwijnen: staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft met werkgevers, ZZP-organisaties en vakbonden een akkoord bereikt over de opvolger van de VAR waarmee schijnzelfstandigheid effectiever kan worden tegengegaan. En nee, dat is niet de Beschikking geen loonheffingen (BGL).

Let op:  De VAR is vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Dit bleek echter geen goed alternatief. Op 24-06-2019 is bekend gemaakt dat de wet DBA niet tot 2020, maar tot 2021 niet gehandhaafd wordt. Daarna hoopt de regering met een goed alternatief te kunnen komen. Lees er alles over.

Wiebes kreeg vorig jaar in de Tweede Kamer en maatschappelijke organisaties veel kritiek op zijn plannen om deze BGL-module in te voeren. In overleg met deze organisaties is de staatssecretaris op zoek gegaan naar een beter alternatief. Zij kwamen vervolgens met een aanbod "dat ik niet kon weigeren", verklaart de VVD-staatssecretaris tegen het ANP in een toelichting op de brief die hij maandag naar de Kamer heeft gestuurd.

Wat gaat er veranderen?

In tegenstelling tot bij de BGL zal er straks duidelijker onderscheid zijn tussen verschillende sectoren. Er moeten snel zo'n veertig van die sectorale en ook enkele algemene overeenkomsten op de site van de fiscus komen te staan. Zowel zelfstandige professionals en opdrachtgevers kunnen hiervan gebruikmaken. Goed om te weten: met name in sectoren waarin risico's van schijnconstructies groter zijn, zal strenger worden getoetst. 

Schijnzelfstandigheid

Het is voor bedrijven echter ook mogelijk om een eigen overeenkomst op te stellen. Deze verklaring zal - ná goedkeuring van de fiscus - vaker kunnen worden gebruikt. Hiermee verklaren zowel opdrachtgever als -nemer verantwoordelijk te zijn voor de daadwerkelijke aard van de arbeidsrelatie.

Blijkt er later toch sprake te zijn van schijnzelfstandigheid? In het huidige VAR-systeem draait dan alleen nog de ZZP'er op voor de financiële gevolgen, maar straks zijn beide partijen hiervoor verantwoordelijk. Wiebes wil op deze manier het risico op onzuivere samenwerkingsverbanden verkleinen.

Geen verrassingen meer

Wiebes omschrijft het besluit om de VAR af te schaffen en de BGL niet door te voeren als een concrete fiscale opruimactie. "In het verleden 'dwarrelden' er een half miljoen beschikkingen door het land. Dat had nadelen voor ZZP'ers en voor opdrachtgevers. ZZP'ers dachten dat alles in orde was, maar dat bleek bij controle soms niet het geval. Niemand wordt nu nog verrast. En we zijn er ook vanaf dat als er iets fout is, de ZZP'er eenzijdig de rekening krijgt. Ik hoop dit met steun van de Kamers per 1 januari 2016 te kunnen invoeren."

Gepubliceerd op:
20-04-2015

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - is van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 introduceerde plan opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wilde niet verder met de wet DBA. Wel wilden ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat? Het bleek voor opdrachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Webmodule opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Inmiddels is de overheid aan het testen met deze webmodule om te onderzoeken of deze werkbaar is. 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.