Wiebes schaft VAR-verklaring af voor ZZP'ers

3 min  leestijd
94
Image
VAR-verklaring voor ZZP'ers gaat verdwijnen

Het hing al langer in de lucht, maar het huidige fiscale systeem van VAR-verklaring gaat nu toch echt verdwijnen: staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft met werkgevers, ZZP-organisaties en vakbonden een akkoord bereikt over de opvolger van de VAR waarmee schijnzelfstandigheid effectiever kan worden tegengegaan. En nee, dat is niet de Beschikking geen loonheffingen (BGL).

Let op:  De VAR is vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Dit bleek echter geen goed alternatief. Op 24-06-2019 is bekend gemaakt dat de wet DBA niet tot 2020, maar tot 2021 niet gehandhaafd wordt. Daarna hoopt de regering met een goed alternatief te kunnen komen. Lees er alles over.

Wiebes kreeg vorig jaar in de Tweede Kamer en maatschappelijke organisaties veel kritiek op zijn plannen om deze BGL-module in te voeren. In overleg met deze organisaties is de staatssecretaris op zoek gegaan naar een beter alternatief. Zij kwamen vervolgens met een aanbod "dat ik niet kon weigeren", verklaart de VVD-staatssecretaris tegen het ANP in een toelichting op de brief die hij maandag naar de Kamer heeft gestuurd.

Wat gaat er veranderen?

In tegenstelling tot bij de BGL zal er straks duidelijker onderscheid zijn tussen verschillende sectoren. Er moeten snel zo'n veertig van die sectorale en ook enkele algemene overeenkomsten op de site van de fiscus komen te staan. Zowel zelfstandige professionals en opdrachtgevers kunnen hiervan gebruikmaken. Goed om te weten: met name in sectoren waarin risico's van schijnconstructies groter zijn, zal strenger worden getoetst. 

Schijnzelfstandigheid

Het is voor bedrijven echter ook mogelijk om een eigen overeenkomst op te stellen. Deze verklaring zal - ná goedkeuring van de fiscus - vaker kunnen worden gebruikt. Hiermee verklaren zowel opdrachtgever als -nemer verantwoordelijk te zijn voor de daadwerkelijke aard van de arbeidsrelatie.

Blijkt er later toch sprake te zijn van schijnzelfstandigheid? In het huidige VAR-systeem draait dan alleen nog de ZZP'er op voor de financiële gevolgen, maar straks zijn beide partijen hiervoor verantwoordelijk. Wiebes wil op deze manier het risico op onzuivere samenwerkingsverbanden verkleinen.

Geen verrassingen meer

Wiebes omschrijft het besluit om de VAR af te schaffen en de BGL niet door te voeren als een concrete fiscale opruimactie. "In het verleden 'dwarrelden' er een half miljoen beschikkingen door het land. Dat had nadelen voor ZZP'ers en voor opdrachtgevers. ZZP'ers dachten dat alles in orde was, maar dat bleek bij controle soms niet het geval. Niemand wordt nu nog verrast. En we zijn er ook vanaf dat als er iets fout is, de ZZP'er eenzijdig de rekening krijgt. Ik hoop dit met steun van de Kamers per 1 januari 2016 te kunnen invoeren."

Meer over var verklaring / wet dba

Meer over var verklaring / wet dba