bedrijf aan huis bureau nieuwe werken thuiswerken

ZZP-intermediairs: ‘Schaf VAR-verklaring nog niet af’

ZZP-intermediairs vrezen dat het afschaffen van de VAR-verklaring zal leiden tot misgelopen opdrachten voor meer dan honderdduizend ZZP'ers. Zelfstandige professionals lopen dit risico wanneer het Wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), waarover de Eerste Kamer zich deze week zal buigen, wordt aangenomen. Dat blijkt uit een recente peiling van brancheorganisaties NBBU en Bovib onder intermediairs.

Volgens de ondervraagde ZZP-intermediairs is bij het verdwijnen van de VAR het grote verlies aan opdrachten een realistisch scenario. Bij het invoeren van de nieuwe wet worden intermediairs namelijk niet - zoals andere opdrachtgevers - gevrijwaard van loonheffing. 

Onwerkbare situatie

Daarnaast worden zij geacht om de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer (de ZZP'er) zelf te beoordelen. Omdat het hier om beoordelingen gaat die doorgaans buiten hun gezichtsveld vallen, ontstaat volgens de intermediairs zo een onwerkbare situatie.

Brancheorganisaties NBBU en Bovib hebben staatssecretaris Wiebes van Financiën daarom gevraagd om spoedig maatregelen te treffen, zodat de regels van het nieuwe systeem werkbaar blijven voor intermediairs en tegelijkertijd de positie van zelfstandige professionals beter wordt beschermd. 

Opdrachten voor derden

Volgens NBBU-directeur Marco Bastian zullen door de aangekondigde wetswijziging zowel veel zelfstandigen als intermediairs in de problemen komen: "De problemen gelden niet alleen voor de intermediair maar ontstaan in iedere situatie dat een ZZP'er via een partij een opdracht uitvoert voor een derde. Dit gebeurt in ons land op grote schaal."

Uitstel gevraagd

De Eerste Kamer gaat zich deze week over de plannen van staatssecretaris Wiebes buigen. Brancheorganisaties NBBU en Bovib pleiten bij deze aanhoudende onduidelijkheid echter ervoor om de afschaffing van de VAR voorlopig uit te stellen. Dit uitstel zou intermediairs ook meer tijd geven om hun opdrachtgevers en klanten tijdig in te lichten over de gewijzigde omstandigheden en maakt ook het tijdig aanpassen van eventuele contracten mogelijk.

Je leest er alles over in het artikel Modelovereenkomst voor ZZP'ers: de nieuwe VAR.

Gepubliceerd op:
07-09-2015

Wat vind je van dit artikel?

x5
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.