marieke

'ZZP'er levert waardevolle bijdrage aan nationale economie'

Europese Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) blijven ondanks de aanhoudende recessie positief; ze zoeken creatieve oplossingen om de crisis de baas te worden en gaan vaker samenwerkingsverbanden aan met andere zelfstandigen. Daarmee leveren zij een waardevolle bijdrage aan de economie.

Dat is gebleken uit een recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het European Forum of Independent Professionals. Eén van de conclusies is dat zelfstandige kenniswerkers (ook wel I-Pro's genoemd) kansen benutten die andere bedrijven nog wel eens willen laten liggen. Volgens de onderzoekers is binnen Europa de ZZP'er steeds meer in opkomst. Terwijl de arbeidsparticipatie stagneerde, verdubbelde het aantal zelfstandige kenniswerkers, aldus auteur Stephane Rapelli. Momenteel zijn er in Europa al meer dan acht miljoen van deze I-Pro's.

Waardevol

Volgens dit rapport is de toename van deze zelfstandige professionals erg waardevol voor nationale economieën. Het biedt een economie flexibiliteit en minimaliseert risico's voor bedrijven. Het Nederlandse platform Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) is blij met de uitkomsten van dit rapport. "Vastgesteld kan worden dat juist in de huidige economische situatie de zelfstandige kenniswerker, waaronder de ZZP'er, niet meer weg te denken valt uit onze maatschappij", zo meldt de organisatie in een bericht op haar website.

Lees het hele artikel in de Financiële Telegraaf.

Gepubliceerd op:
13-11-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.